Vesi ei Suomesta lopu mutta turhaa lotraamista kannattaa silti välttää. 

Keskiverto Heka-asukas kuluttaa vesijohtovettä 152 litraa vuorokaudessa. Se on lähellä kaikkien suomalaisten keskiarvoa, mutta esimerkiksi ympäristöministeriö on asettanut tavoitteeksi 100–120 litran kulutuksen vuorokaudessa. Nykytahdilla peseytymiseen kuluu 60 litraa, vessan vetämiseen 40 litraa, keittiössä 35 litraa ja pyykinpesuun 20 litraa vuorokaudessa. Voit seurata kiinteistösi keskimääräistä asukaskohtaista vedenkulutusta kiinteistön omalta sivulta.

Vesimaksut ja -mittarit

Vaikka veden litrahinta on pieni, on vedenkulutus vuositasolla merkittävä kuluerä, joka vaikuttaa osaltaan myös Hekan vuokriin. Myös kylmän veden lämmittämiseen kuluva energia maksaa. Vedenkulutuksen vähentäminen ja mahdollisuuksien mukaan viileän veden suosiminen kuuman veden sijaan ovatkin oivia keinoja pienentää vuokriin heijastuvia kuluja. 

Taloissa, joissa on huoneistokohtaiset vesimittarit, asukas maksaa yleensä vedestä kulutuksen mukaisen vesimaksun. Kun huoneistokohtaista vesimittaria ei ole, vesi sisältyy vuokraan. Hekan edustaja käy lukemassa mittarin tarvittaessa.  

Vedensäästövinkkejä

  • Tee vikailmoitus vuotavasta hanasta ja vesikalusteista heti, kun huomaat vuodon. Vuotava hana saattaa kuluttaa vettä turhaan jopa satoja litroja kuukaudessa. 
  • Nopea suihku säästää sekä rahaa että ympäristöä. Vaikka suihkuttelisit lyhyesti, sulje silti hana saippuoinnin ja hiustenpesun ajaksi.
  • Pese pyykin- ja astianpesukoneille täysiä koneellisia. Astioiden konepesu kuluttaa vähemmän vettä kuin käsin peseminen. Jos tiskaat käsin, käytä tiskiallasta juoksevan veden alla tiskaamisen sijaan.
  • Parveke- ja pihakasvien kastelu kannattaa tehdä pilvisenä päivänä, varhain aamulla tai vasta auringonlaskun aikaan. Niin osa kasteluvedestä ei haihdu auringon porottaessa ilmaan. Kastele suoraan multaan kasvin tyveen, jotta vesi ohjautuu suoraan juuristoon. Suosi parvekkeella altakasteluruukkuja.

Tiesitkö, että Helsingin vesi on pehmeää. Käytä siis pesuainetta pienimmän annosteluohjeen mukaan.

Vesikatkot

Kiinteistössä tai alueen vesijohtoverkostossa tehtävät huolto- ja korjaustyöt saattavat keskeyttää vedenjakelun. Lämmönjakelun huolto- ja korjaustyöt saattavat katkaista lämpimän veden tulon. Jos hanasta ei tule vettä eikä vesikatkosta ole ilmoitettu etukäteen, toimi näin: 

  • Tarkista Hekan verkkosivuilta aluetoimiston osiosta, onko siellä tietoa talossasi olevasta vesikatkosta ja toimintaohjeita sen ajaksi.
  • Kylmän veden jakelusta vastaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY. Katso osoitteesta hsy.fi/vesikatkot, onko alueellasi katko kylmän veden jakelussa. Sieltä näet myös missä on mahdollinen väliaikainen vedenjakelupiste.   
  • Jos hanasta tulee kylmää vettä mutta ei lämmintä, on syynä todennäköisesti häiriö lämmönjakelussa. Odota katkoksen päättymistä.