Vuokralaisen kuoltua vuokrasuhde jatkuu kuolinpesän kanssa ja kuolinpesän pitää erikseen irtisanoa vuokrasopimus. 

Vuokrasopimuksen irtisanomisen käytännöt vuokralaisen kuoltua ovat aiheuttaneet keskustelua viime päivinä. Helsingin Sanomat julkaisi aiheesta 27.2.2020 Hekan mielipidekirjoituksen, jossa vastaamme lehden mielipidesivuilla aiemmin julkaistuun kirjoitukseen. 

Hekassa teemme parhaamme, jotta vuokrasopimuksen irtisanominen saadaan tehtyä ripeästi vuokralaisen kuoleman jälkeen, jos kuolinpesä ei aio jatkaa vuokrasuhdetta. Irtisanominen onnistuu esimerkiksi sähköisesti. Virkatodistuksia ja mahdollisia valtakirjoja kuitenkin tarvitaan, jotta vuokralaisen kuolema ja kuolinpesän osakkaiden suostumus irtisanomiseen on todettavissa. 

Vuokranantajan pitää noudattaa vuokralaisen kuolemantapauksen sattuessa huoneenvuokralakia, joka omalta osaltaan aiheuttaa kankean tuntuisen menettelyn. Vuokralaisen kuolema ei suoraan päätä vuokrasopimusta, vaan vuokrasuhde jatkuu kuolinpesän kanssa. Kuolinpesä on vastuussa muun muassa vuokranmaksusta. Kuolinpesän pitää erikseen irtisanoa vuokrasopimus, jotta vuokrasopimus päättyy. Tämä hämmentää usein kuolinpesän osakkaita. 

Mitä asialle voitaisiin tehdä? Vuokralaisen kuollessa esimerkiksi irtisanomisaikaa voitaisiin lain tasolla lyhentää molemmin puolin ja irtisanomisen perusteita keventää. Vaihtoehtoisesti huoneenvuokralaki voisi sisältää olettaman siitä, että vuokrasuhde päättyy tietyn ajanjakson jälkeen vuokralaisen kuolemasta, jos kuolinpesä ei erikseen määräajassa ilmoita halukkuuttaan jatkaa vuokrasuhdetta. Tämä mahdollistaisi muun muassa sen, että vuokravelkoja ei kertyisi ja asunto saataisiin nopeammin eteenpäin sitä tarvitsevalle. 

Irtisanomisen pitkittyminen ei ole kuolinpesän eikä vuokranantajan edun mukaista.

Lue ohjeemme vuokrasopimuksen päättämisestä vuokralaisen kuoltua