Niissä Hekan kohteissa, joissa asukas maksaa vedestä huoneistokohtaisen vesimittarin osoittaman kulutuksen mukaisesti, siirrytään vuoden 2022 alussa niin sanottuun ennakkolaskutukseen. 

Vattenfaktureringen ändras i de av Hekas hus där man betalar för vattnet enligt förbrukning

Maksutavan muutos ei vaikuta veden hintaan, eikä kyse ole uudesta maksusta. Ainoastaan veden laskutuksen tapa muuttuu.

Ne asukkaat, joiden vesilaskutuksen tapa muuttuu, saavat Hekalta syys-lokakuun vaihteessa kirjeen asiasta. 

Vesimaksuennakkoa maksetaan 15 euroa kuukaudessa per asukas

Vesiennakon suuruus määräytyy asunnon asukasmäärän perusteella. Vuokralaskuun lisätään talonkirjojen mukaisen asukasmäärän perusteella vesimaksuennakko 15 €/hlö/kk. Esimerkiksi nelihenkisen perheen kuukausittainen vesimaksuennakko on 4 x 15 euroa, eli yhteensä 60 euroa kuukaudessa.  

Lähetämme tasauslaskun kolmen kuukauden välein, ja siinä huomioimme kuukausittain maksetun vesimaksuennakon. Vuoden 2022 ensimmäisen tasauslaskun lähetämme huhtikuussa, ja se on ajalta 1.1.2022–31.3.2022. Tammikuussa 2022 tulee maksettavaksi myös erillinen kulutuksen mukainen vesilasku syys-joulukuulta 2021.

Jos vedenkulutus laskutusjaksolla on pienempi kuin ennakkomaksut, ylijäämä siirtyy ennakoksi seuraavaan vuokraan tai se voidaan palauttaa.

Lue lisää Hekan vesimaksukäytännöistä

Ilmoita tarvittaessa asukasmäärän muutokset Hekalle

Vesimaksuennakko määräytyy talonkirjaan merkityn asukasmäärän perusteella. Kun talouden henkilömäärässä tapahtuu muutoksia, esimerkiksi joku talouden asukkaista muuttaa pois tai perheeseen syntyy lapsi, muutoksesta tulee ilmoittaa Hekalle. Kätevimmin sen voi tehdä verkkosivuillamme.

Talonkirjan tietoja voi päivittää myös ottamalla yhteyttä omaan Heka-aluetoimistoon.  

Ennakkolaskutuksella vältetään suuret kertamaksuerät

Ennakkolaskutusta on jo kokeiltu joissakin Hekan kohteissa, ja se on osoittautunut toimivaksi tavaksi. Ennakkolaskutuksella vastataan asukkaiden toiveisiin. Etenkin henkilömäärältään suurissa talouksissa kolmen kuukauden välein tapahtuva laskutus on tarkoittanut huomattavan suurta yksittäistä maksuerää. Kun vesimaksuennakkoa maksetaan kuukausittain vuokran yhteydessä, vesimaksu jakautuu tasaisesti, eikä suuria kertaeriä tule maksettavaksi.    

Tämä muutos ei vaikuta niiden asukkaiden kuukausittaiseen vuokrasummaan, joilla vesi sisältyy vuokraan.