Heka ja Kela ottavat käyttöön sähköisen tiedonsiirron asumisen tukia koskevissa asioissa 1.11.2019. Jatkossa Hekan asukkaan ei siis tarvitse toimittaa itse Kelalle tietoja vuokrasopimuksestaan hakiessaan asumistukea tai perustoimeentulotukea asumiseen, vaan Kela saa nämä tiedot suoraan Hekan järjestelmästä.

Mikä muuttuu asioinnin näkökulmasta?

Jos haet Kelan verkkopalvelussa asumis- tai toimeentulotukea asumiseesi, voit valita palvelussa vuokranantajaksesi Hekan, jolloin Kelan tarvitsemat tiedot vuokra-asunnostasi siirtyvät suoraan Hekalta Kelalle eikä erillisiä liitteitä tarvita.

Aiemmin Kela on pyytänyt Hekalla asuvia tuensaajia toimittamaan heille tukihakemuksen liitteeksi vuokrasopimuksen (uuden tukihakemuksen osalta) tai dokumentin vuokranmuutoksesta (olemassa olevan vuokrasuhteen olennaisesti muuttuneen vuokran osalta).

Kelalle välitetään Hekan järjestelmästä ainoastaan ne tiedot, jotka asukas on joutunut aiemmin toimittamaan Kelalle itse. Muita asiakastietoja Kelalle ei Hekalta siirry. Myöskään asukkaan asiakassuhde Kelaan ei tule Hekan tietoon, sillä Heka ei näe, keiden vuokrasopimustietoja Kelan järjestelmä on noutanut Hekan järjestelmästä.

Tuen voi ohjata maksettavaksi vuokranantajalle

Jos saat asumiseesi asumis- tai perustoimeentulotukea, se kannattaa valita maksettavaksi Kelalta suoraan Hekalle. Tällöin vuokran tuettu osa tulee maksetuksi aina ajallaan. Tämä onnistuu valitsemalla asumistukihakemuksessa maksutiedot-kohdassa, että tuki maksetaan suoraan vuokranantajalle. Toimeentulotukea haettaessa voit valita Asumismenot-kohdassa, että perustoimeentulotuen asumismenojen vuokraosuus maksetaan vuokranantajalle.