Suomessa voi olla talvella energiapulasta johtuvia sähkökatkoja, jotka ovat seurausta Venäjän toimista Ukrainassa ja Euroopan energiakriisistä. Katkojen välttämiseksi kaikkien suomalaisten pitää säästää energiaa, mutta katkoihin kannattaa myös varautua. 

Mahdolliset sähkökatkot ovat paikallisia ja muutaman tunnin mittaisia. Katkoista pyritään kertomaan etukäteen, jotta niihin varautuminen on mahdollista.

 

Seuraa uutisia ja pysy rauhallisena

Viranomaiset ja sähköyhtiöt pyrkivät tiedottamaan ennakoiduista sähkökatkoista etukäteen.

Helen tarjoaa asiakkailleen tekstiviestipalvelun, jolla katkoista tiedotetaan. Palvelun käyttäjäksi pääsee ilmoittamalla oman puhelinnumeron Helenin nettisivuilla.

Jos sähkökatko alkaa yllättäen, seuraa viranomaistiedotuksia esimerkiksi Ylen radiokanavien kautta. Äkillisistä katkoista kerrotaan myös sosiaalisessa mediassa.

Sähkökatkon sattuessa pysy rauhallisena ja odota sähkökatkon päättymistä.

Älä soita hätänumeroon vain kysyäksesi, mitä on tapahtunut ja miten kauan katkos kestää. Vältä sähkökatkoksen aikana turhia puheluita, jotta puhelinverkot pysyvät ruuhkattomina ja hätäpuhelut pääsevät nopeasti läpi.​

Lue lisää sähkökatkoista tiedottamisesta energia.fi-sivustolta.

 

Mitä tapahtuu sähkökatkon aikana?

Sähkölaitteet ja internet

Sähkökatkon aikana kerrostaloasunnon sähkölaitteet ja valaistus eivät toimi.

Jääkaapissa tai pakastimessa oleva ruoka ei pilaannu parin tunnin sähkökatkon aikana. Katkon aikana vältä jääkaapin ja pakastimen turhaa availua.

Sammuta sähkökatkon aikana mahdollisesti päällä olleet sähkölaitteet, kuten liedet ja uunit, jotta niistä ei sähköjen palauduttua aiheudu palovaaraa.

Internetin ja kännyköiden toimivuudessa voi olla ongelmia sähkökatkon aikana, sillä kotien wlan-laitteet ja kerrostaloissa mahdollisesti olevat tukiasemat hiljenevät.

Lämmitys ja ilmanvaihto

Sähkökatkon aikana lämmitys ei toimi, mutta asunto ei kuitenkaan ehdi parissa tunnissa kylmentyä merkittävästi.

Parin tunnin sähkökatko ei vaikuta merkittävästi asuntojen ilmanlaatuun, mutta on tärkeää varmistaa järjestelmien palautuminen katkon jälkeen. ​Jos havaitset katkon jälkeen vian ilmanvaihdossa, tee asiasta vikailmoitus.

Hissit

Jos sähkökatko uhkaa, älä mene hissiin. Hissien toiminta pysähtyy sähkökatkossa.

Veden jakelu ja viemäröinti

Vältä veden käyttöä sähkökatkon aikana.

Sähkökatko ei vaikuta hanaveden laatuun. Vesijohtovesi on turvallista juoda myös sähkökatkon sattuessa, jos välttämätöntä.​

Katkon jälkeen vettä kannattaa laskea varovasti, sillä katkon vuoksi veden lämpötila voi vaihdella ja vesi voi olla esimerkiksi poikkeuksellisen kuumaa.

Sähkökatkon sattuessa viemäröinti toimii vain osittain. Vältä viemärin käyttöä katkon aikana eli esimerkiksi suihkussa käyntiä, vessanpytyn vetämistä, kylpemistä ja astioiden- ja pyykinpesua.

Lue lisää sähkökatkon vaikutuksesta veden käyttöön HSY:n verkkosivuilta.

 

Hanki kotivara pidempien sähkökatkojen varalta

Paria tuntia pidempien sähkökatkojen varalta kannattaa kotiin hankkia kotivara. Lue ohjeet pidempiin sähkökatkoihin varautumiseen 72tuntia.fi-sivuilta.

 

Sähkökatkoja voidaan ehkäistä säästämällä energiaa

Jokainen meistä voi vähentää sähkökatkojen riskiä säästämällä energiaa.

Sähkökatkoja ehkäisee erityisesti sähkön käytön välttäminen huippuaikoina eli arkisin kello 8–10 ja kello 16–17 sekä uudelleen kello 19–20. Siirtämällä sähkönkäyttöä näiden tuntien ulkopuolelle vähennetään sähkökatkojen riskiä.

Kaikenlainen energiansäästö helpottaa tilannetta.​ Hyviä vinkkejä energiansäästöön löytyy valtakunnallisen Astetta alemmas -kampanjan verkkosivuilta.