Ympäristöystävällisempään asumiseen haastava Hekan Ekoekspertti-sovellus on nyt ladattavissa sovelluskaupoista. Ekoekspertti-sovellus on asukkaalle konkreettinen työkalu arjen ympäristötekojen toteuttamiseen. 

Hekassa on yhteistyössä vapaaehtoisten asukkaiden kanssa kehitetty Ekoekspertti-toimintamalli, joka haastaa asukkaat kiinnittämään huomiota ympäristöön sekä tekemään ympäristöystävällisiä valintoja ja tekoja omassa arjessaan. Ekoekspertti-toiminta on Hekan uusi digitaalisen osallistumisen muoto, johon kaikki Hekan asukkaat ovat tervetulleita mukaan. Ekoekspertti-toiminta on osa Hekan ympäristötyötä, jonka tavoitteena on pienentää asumisen ympäristövaikutuksia. 

Ekoekspertti-sovelluksessa asukkaat ja taloyhteisöt kilpailevat arjen ympäristöteoissa

Ekoekspertti-toiminta tapahtuu mobiilisovelluksen kautta. Ekoekspertti-sovelluksessa Hekan asukkaat ja taloyhteisöt kilpailevat leikkimielisesti keskenään suorittamalla erilaisia ympäristöystävällisiä haasteita. Ne liittyvät esimerkiksi energian ja veden kulutukseen sekä jätehuoltoon.

Osa haasteista on henkilökohtaisia, toiset taloyhteisön yhteisiä. Yhteisöhaasteilla on suurempi painoarvo, sillä ne liittyvät koko taloyhteisön ympäristökuorman keventämiseen. Tällainen haaste voisi olla esimerkiksi jätehuoneen lajitteluohjeiden ajantasaisuuden tarkistaminen. Henkilökohtaiset haasteet liittyvät asukkaan omaan arjen toimintaan. Henkilökohtainen haaste voisi olla esimerkiksi ympäristöystävällisen pesuaineen testaaminen kotona tai kasvisruokapäivän pitäminen.

Asukkaiden kiinnostus ympäristöasioihin nousi esille erityisesti Hekan jätehuollon teemavuotena 2018, ja se kannusti kehittämään asukkaita osallistavaa ympäristötoimintaa. Ekoekspertti-sovellus on asukkaalle konkreettinen työkalu arjen ympäristötekojen toteuttamiseen ja todentamiseen.

Sovelluksesta näkee myös kuinka paljon muut sovelluksen käyttäjät suorittavat haasteita. Oman pistetilin kartuttamisen lisäksi asukkaan suorittamista yhteisöhaasteista kertyy pisteitä taloyhteisölle. Hyvin suoriutuneet taloyhteisöt voidaan palkita. Haasteiden kautta Heka saa asukkaiden näkemyksiä ympäristöasioiden tilasta kohteissaan.

Toiminnan käynnistämistä rahoittavat Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.

Lataa maksuton Ekoekspertti-sovellus älylaitteesi sovelluskaupasta

Ekoekspertti-toimintaan osallistumiseen tarvitset älypuhelimen tai tabletin. Lataa ilmainen Ekoekspertti-sovellus älylaitteesi sovelluskaupasta, ja rekisteröidy palvelun käyttäjäksi. Kirjautumisen jälkeen voit suorittaa haasteita ja näet sekä oman että taloyhteisösi sijoituksen pistetaulukossa. 

200 ensimmäistä sovelluksen ladannutta ja Jäätelökesä-haasteen suorittanutta asukastamme saa sähköpostiinsa koodin, jolla voi lunastaa itselleen jäätelön R-Kioskilta. Lataa siis sovellus viipymättä, niin ehdit saada etukoodin käyttöösi. 

Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta kaikki voivat tehdä jotain.

Lue lisää Ekoekspertti-toiminnasta