Hekan asunnoissa käytettävän kylmän käyttöveden kustannukset nousevat ensi vuonna. Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) määrittelemä hinnankorotus on kuitenkin maltillinen, kolme senttiä kuutiolta. Jäteveden hinta pysyy ennallaan.

Kylmän veden laskutushinta on Hekassa ensi vuonna 3,23 euroa kuutiolta eli nousee kolme senttiä kuluvan vuoden hinnasta. Lämmin vesi maksaa edelleen 6,72 euroa kuutiolta.

Näin veden hinta muodostuu 2020.
Näin veden hinta muodostuu 2020.

Vesi laskutetaan käytön mukaan kolmen kuukauden välein siten, että laskutusjaksot ovat joulukuu-helmikuu, maaliskuu-toukokuu, kesäkuu-elokuu ja syyskuu-marraskuu. Noin neljäsosassa Hekan asunnoista vesi laskutetaan toteutuneen kulutuksen mukaan, lopuissa asunnoistamme vesi kuuluu vuokraan. Talouksissa, joissa vesi laskutetaan kulutuksen mukaan, vettä kulutetaan tyypillisesti 30 – 35 prosenttia muita talouksia vähemmän.

Jos talossanne ei mitata kuin joko kylmän tai lämpimän veden kulutusta, arvioidaan kulutus käyttämällä Motivan ohjeistamaa kaavaa, jossa keskimääräisestä vedenkulutuksesta 40 prosenttia muodostuu lämpimästä ja 60 prosenttia kylmästä vedestä.

Vedenkulutus voi vaihdella paljonkin

Keskimäärin vettä kuluu henkeä kohden reilut 140 litraa vuorokaudessa, mutta määrä vaihtelee vedenkäyttötottumusten mukaan jopa 80–300 litran välillä. Keskimääräisellä kulutuksella vesi maksaa noin 20 euroa kuukaudessa henkeä kohden, mutta se voi olla myös puolet vähemmän, jos taloudessa käytetään vettä harkiten, tai jopa kaksi kertaa enemmän, jos vettä menee paljon. Vesimaksuunsa voi siis vaikuttaa huomattavasti omilla vedenkäyttötottumuksillaan.

Asiasanat