Asumisen ympäristövaikutukset -webinaari Hekan asukkaille järjestettiin verkkotapahtumana tiistaina 27.4.2021. Webinaarissa käsiteltiin asumisen ympäristövaikutuksia, Hekan ympäristötyötä ja -tavoitteita sekä kuultiin ajankohtaista tietoa jätehuollosta.

Webinaarin ensimmäisessä osiossa äänessä ovat ympäristöasiantuntija Milla Heiskanen ja ympäristöpäällikkö Marika Nyyssönen.

 

Webinaarin jälkimmäisellä puoliskolla HSY:n asiakkuuspäällikkö Mia Tarvainen kertoo jätehuollon ajankohtaisista aiheista, kustannuksista sekä asukkaiden toiminnan vaikutuksesta jätehuoltoon. 

 

Tallenteet ovat katsottavissa 13.5.2021 saakka.

Asumisen ympäristövaikutukset kiinnostavat asukkaita ja herättivät ennakkokysymyksiä

Webinaarissa myös vastattiin asukkaiden etukäteen esittämiin kysymyksiin. Osaa aiheista käsitellään webinaariesitysten yhteydessä. Tässä kootusti vastauksia niihin webinaarissa käsiteltyihin yleisökysymyksiin, joita ei käsitellä tallenteissa:

Kierrätyspisteet asukkaiden tavaroille ovat kovasti toivottuja, mutta niiden järjestämistä ei Hekalla ole koettu järkeväksi. Kierrätyspisteitä järjestettäessä on huomioitava vastuukysymykset, siisteys ja turvallisuus sekä sinne kertyvien jätteiden asianmukainen kierrätys. Siksi suosittelemme ehjien ja käyttökelpoisten tavaroiden kierrättämiseen muun muassa Facebook-ryhmiä tai muita sivustoja. 

Ympäristöasioista viestimiseen kaivataan monikielisyyttä. Heka on lisännyt jätepisteille HSY:n kuvalliset lajitteluohjeet selkeyttämään lajittelua jätepisteillä. Kuvalliset ohjeet sopivat myös vieraskielisille. Viimeisimmän Hima-lehden välistä löytyi monikielinen lajitteluohje, ja olemme myös julkaisseet usealla kielellä lajitteluvideoita yhteistyössä HSY:n kanssa. Hekan verkkosivuilla on ympäristöaiheista sisältöä myös englannin kielellä.

Huonekalujen ja muiden suurten jätteiden hävittäminen on asukkaan omalla vastuulla. Pääkaupunkiseudun jätehuoltomääräysten mukaisesti kiinteistön omistajan tulee järjestää lajittelumahdollisuus kotitalousjätteelle (sekajäte, biojäte, muovipakkaukset, kartonki, lasi ja metalli). 

Jätetilaan vietyjen isojen esineiden ja muiden suurten jätteiden keräys kasvattaa Hekan jätehuollon kustannuksia tuntuvasti. Kuluja syntyy kuljetuksen lisäksi jätteidenkäsittelymaksuista. Asukkaalle monien jätteiden asianmukainen kierrättäminen on sen sijaan ilmaista. Esimerkiksi pienet sähkölaitteet voi viedä ilmaiseksi niitä myyviin liikkeisiin ja suuremmatkin otetaan vastaan ilmaiseksi esimerkiksi Sortti-asemilla. Katso ohjeemme sähkölaitteiden ja isojen esineiden kierrättämisestä.

Yksittäinen ihminen voi vaikuttaa hiilijalanjälkeensä helposti pyrkimällä pienentämään energiankulutusta. Kannattaa muistaa nämä yksinkertaiset asiat: 

  • Tuuleta nopeasti.
  • Älä tuki ilmanvaihtokanavia. 
  • Älä peitä pattereita huonekaluilla.
  • Vältä turhaa lämpimän veden kulutusta. 

Näillä pienillä teoilla saa jo hienosti pienennettyä omaa energiankulutusta ja samalla hiilijalanjälkeään. 

Osa etukäteen esitetyistä kysymyksistä koski muun muassa taloissa tapahtuvaa häiriökäyttäytymistä. Niitä kysymyksiä emme tässä webinaarissa käsitelleet. Katso ohjeemme tilanteisiin, joissa naapurin asuminen häiritsee.

Kiitos kaikille webinaariin osallistuneille asukkaille!