Vuosi 2020 oli Hekalle juhlan paikka: syksyllä Hekalle valmistui yhtiön 50 000. asunto. Ympäristötyön saralla tehtiin paljon Hiilineutraali Helsinki 2035 -tavoitteen eteen. Uusia asuntoja valmistui erityisasunnot mukaan lukien 771. Listasimme viime vuoden kohokohtia ja muita merkittäviä tapahtumia.

Hekalla päättynyt vuosi oli ensimmäinen yhtenä yhtiönä. Viiden alueyhtiön fuusioiduttua Helsingin kaupungin asunnot Oy:öön uusi yhden yhtiö malli tuli voimaan 1.1.2020. Toimipisteet ja asukkaiden palvelut viidessä alueellisessa toimistoissa säilyivät ennallaan. 

Koronavirusepidemia sen sijaan aiheutti muutoksia niin asukkaiden palveluihin kuin henkilökuntamme työskentelyyn. Asiakaspalvelupisteissämme pystyi rajoitusten aikana käymään vain ajanvarauksella, mutta asiakkaita palveltiin kattavasti verkossa ja puhelimitse. Talosaunat sekä kerhotilat ja muut harrastetilat jouduttiin väliaikaisesti sulkemaan. Siivouksessa, huollossa ja muissa töissä, jotka vaativat taloissa ja asunnoissa käyntiä, noudatettiin varotoimenpiteitä. Etätyösuositusten mukaisesti valtaosa asiantuntija- ja toimistotyöstä tehtiin Hekallakin viime vuonna etänä kotoa käsin. 

50 000 asunnon raja ylittyi Kruunuvuorenrannan uudiskohteen myötä

Hekalle valmistui viime vuonna vuokra-asuntoja uusille asuinalueille sekä täydennysrakentamisena valmiiden palvelujen pariin. Tutustu viime vuonna valmistuneisiin uudiskohteisiin:

Hekan tuoreimmat uudiskohteet valmistuivat Kalastamaan ja Kuninkaantammeen

Jätkäsaareen ja Roihuvuoreen valmistui uusia Hekan koteja

Kulosaareen ja Laajasaloon valmistui Hekan uudiskohteet

Hekan asuntokanta ylitti syksyllä 50 000 asunnon rajan, kun Laajasalon Kruunuvuorenrantaan Haakoninlahdenkadulle valmistui elo-syyskuun vaihteessa kaksi uudiskohdetta. 

Asumisen parasta arkea eletään jo 50 000 Heka-kodissa 

Ruskeapintainen tiilikerrostalo, jossa rivissä ikkunoita ja parvekelasituksia.
Hekan 50 000. asunto valmistui syksyllä Haakoninlahdenkadulle.

Vuoden päätteeksi valmistui Jätkäsaareen Livornonkadulle 72 asunnon uudiskohde.

Peruskorjaus saatiin viime vuonna päätökseen viidessä kohteessa. Mittava urakka valmistui esimerkiksi Hekan kohteessa Mäkelänkatu 86, joka tunnetaan myös nimellä Käärmetalo. Suojellun kohteen peruskorjaus valmistui peräti vuoden suunniteltua aikaisemmin, sillä kahteen osaan jaetun korjauksen ensimmäisen, Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnolla huomioidun vaiheen opit nopeuttivat työskentelyä korjauksen jälkimmäisessä vaiheessa.

Tutustu Hekan uusiin ja peruskorjauksesta valmistuneisiin kohteisiin videoesittelyissä.

Heka ja asukkaat ympäristön asialla

Syksyllä Heka sai ensimmäisenä suomalaisena toimijana asuinrakennusten energiatehokkuuden optimointiin Euroopan komission myöntämän yli 1,8 miljoonan euron ELENA-rahoituksen. Sillä teetetään asuinrakennusten energiatehokkuutta sekä uusiutuvan energian ja hukkalämpöjen hyödyntämistä parantava monitavoiteoptimointi Hekan jokaiselle laajalle asuinrakennusten peruskorjauskohteelle seuraavan kolmen vuoden aikana. 

Hekalle Euroopan komission myöntämä rahoitus asuinrakennusten energiatehokkuuden parantamiseen

Kilpailutimme viime vuonna kiinteistösähkön, ja syyskuusta 2020 lähtien kaikki Hekan käyttämä kiinteistösähkö on kokonaan uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua

Kerroimme myös taloihimme asennettavista aurinkopaneeleista ja poistoilmalämpöpumpuista. Tavoitteenamme on asentaa taloihimme kolme uutta poistoilmalämpöpumppujärjestelmää joka vuosi. Aurinkopaneeleita lisätään nykyiseen rakennuskantaan noin viiden kohteen vuosivauhdilla ja ne rakennetaan myös suurimpaan osaan uudiskohteitamme.

Ympäristöystävällisempään asumiseen haastava Hekan Ekoekspertti-sovellus valmistui alkukesästä ja sen voi ladata maksutta sovelluskaupoista. Ekoekspertti-toiminta on Hekan uusi digitaalisen osallistumisen muoto, johon kaikki Hekan asukkaat ovat tervetulleita mukaan. Ekoekspertti-sovelluksessa Hekan asukkaat ja taloyhteisöt kilpailevat leikkimielisesti keskenään suorittamalla erilaisia ympäristöystävällisiä haasteita. 

Aktiivinen asukastoiminta mukautui korona-aikaan

Myös talotoimikunnat ja muut vuokralaisdemokratiatoimijat sopeutuivat korona-ajan rajoituksiin. Talojen kerhotilat jouduttiin sulkemaan väliaikaisesti keväällä ja uudestaan loppuvuodesta, ja kokouksia pidettiin verkossa tai etä- ja lähikokousten yhdistelminä. Talkoot ja muut pihatapahtumat järjestettiin turvavälein. 

Ensimmäiset kahdeksan vapaaehtoista asukassovittelijaa suorittivat koulutuksensa viime vuonna. Asukassovittelun tavoitteena on lisätä asukkaiden välistä kommunikaatiota ja konfliktinratkaisukykyä sekä yhteisöllisyyttä talossa. Sovittelija kuuntelee, edistää kommunikaatiota ja auttaa osapuolia ratkaisemaan riitansa itse.

Kun asukkailla on kiistaa, asukassovittelija auttaa

Heka teki hankintakilpailun jälkeen sopimuksen S-business-kortin käytöstä asukastoiminnan määrärahojen maksuvälineenä, kun pankkitileihin ja -kortteihin perustunutta aiempaa käytäntöä ei voitu enää jatkaa.

Maksukortti helpottaa asukasaktiiveja ostoksilla

Kuvakisa esitteli elämää Hekan kodeissa

Kesällä 2020 Hekalla työskenteli 70 kesätyöntekijää huollon, siivouksen ja asiakaspalvelun tehtävissä. Tämän vuoden kesätyöpaikkamme tulevat hakuun helmikuussa.

Parikymppinen Sofia haki Hekalta vauhtia opintoihin ja roppakaupalla uutta osaamista

Kesällä saimme Kotona Hekalla -kuvakisaamme 50 elämänmakuista ja kotoisaa otosta Heka-kotien arjesta ja juhlasta.

Loppuvuodesta julkaisimme englanninkieliset verkkosivumme, joilta saa kattavasti vinkkejä kodin kunnossapitoon, ekofiksuun asumiseen ja arjen sujumiseen. Sivuillamme on myös esimerkiksi neuvoja asumisen ympäristö- ja turvallisuusasioihin ja talojen yhteisten tilojen käyttöön sekä Hekan ajankohtaisia uutisia.

Asiasanat