Vastuunjakotaulukko kertoo, mitkä asunnon osat ja kunnossapito- ja korjaustehtävät kuuluvat Hekan ja mitkä asukkaan vastuulle. Taulukosta voi katsoa myös, miten vastuu kunnossapidon ja korjauksen kustannuksista jakautuu. Myös vahingonkorvaushinnasto on päivitetty.

Uusi vastuunjakotaulukko ja vahingonkorvaushinnasto ovat voimassa 1.5.2022 lähtien toistaiseksi.

Hekalla nyt aiempaa enemmän kunnossapito- ja korjausvastuuta

Vastuunjakotaulukkoon lisättiin kokonaan uusia kohtia ja täsmennettiin aiemmin määriteltyjä vastuunjakoja. Asunnon kunnossapito- ja korjausvastuuta siirtyi monelta osin asukkaalta Hekalle. Esimerkiksi suihkun osien, kylpyhuoneen peilien ja peilikaappien kunnossapito ja korjaukset sekä asunnon ulko-oven, ikkunoiden ja parvekelasien tiivistäminen siirtyvät asukkaalta Hekan vastuulle. 

Kokonaan uusina asioina on määritelty esimerkiksi asuntosaunan rakenteiden ja varusteiden, sälekaihtimien sekä valaisimien kytkentäpisteiden kunnossapito- ja korjausvastuu. 

Tutustu 1.5.2022 alkaen voimassa olevaan vastuunjakotaulukkoon (pdf)

Vastuunjakotaulukko päivitettiin yhteistyössä Hekan ja asukkaiden edustajien kanssa. 

Vuokralaisen velvollisuus on huolehtia asunnostaan ja ilmoittaa vioista

Vuokralaisella on velvollisuus hoitaa asuntoaan ja kaikkia siihen kuuluvia tiloja huolellisesti. Vuokralaisella on myös velvollisuus ilmoittaa viipymättä Hekalle asunnon vahingoittumisesta ja puutteista, joiden korjaaminen on Hekan vastuulla.

Vuokralainen on velvollinen korvaamaan rikkoutumiset ja muut vahingot, jotka hän on aiheuttanut asunnolle tahallaan tai huolimattomalla toiminnalla. Korvausvelvollisuus pätee, vaikka vahingoittunut asunnon osa kuuluisi Hekan kunnossapito- ja korjausvastuulle.

Vahingonkorvaushinnasto 1.5.2022 alkaen (pdf)

Vuokralainen ei kuitenkaan joudu korvaamaan asunnon tavanomaista kulumista.

Vuokralaisella ei ole lähtökohtaisesti oikeutta tehdä asunnossa korjaus- tai muutostöitä eli niin kutsuttuja omatoimiremontteja ilman Hekan lupaa.