Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) on myöntänyt Vuoden parhaat ARA-neliöt 2022 –tunnustuspalkinnon Hekan kohteelle Pyhätunturintie 2. Syksyllä 2021 valmistunut kahden näyttävän kerrostalon kohde sijaitsee Mellunmäessä. 

Vuoden parhaat ARA-neliöt -tunnustuksen keskeisenä myöntämisperusteena on rakennushankkeessa osoitettu esimerkillinen kehittämisote, jossa tavoitellaan vähimmäistasoa korkeampaa laatua ja samalla elinkaarikustannuksiltaan kohtuuhintaista asumista.

Palkitsemisperusteissa Pyhätunturintie 2:ssa arvostetaan erityisesti sen arkkitehtuuria, asuntojakauman monipuolisuutta, esteettömyyttä ja tavoitetta elinkaarikestävyydestä.   

Pyhätunturintie 2 muodostuu kahdesta asuinrakennuksesta ja pihakannen alla olevasta autohallista. Rakennuksissa on yhteensä 107 Hekan vuokra-asuntoa, joiden keskipinta-ala on 53,6 neliömetriä. Toinen rakennuksista on kolmiportainen, seitsemän kerroksinen lamellitalo ja toinen kolmikerroksinen pienkerrostalo. 

Kaikissa asunnoissa on lasitettu parveke ja osassa myös toinen, lasittamaton parveke. Kohteessa on asuntoja yksiöistä viiden huoneen asuntoihin, pinta-alaltaan 32,5–100 neliömetriä. Osa pienkerrostalon asunnoista on kaksikerroksisia. Asukkaille on yhteiset kerhotilat ja kaksi saunaosastoa ulko-oleskelutiloineen. 

Pyhätunturintie 2:n näyttävästi ulostyöntyvät parvekkeet.

Kohteen pääsuunnittelija on arkkitehti, professori Rainer Mahlamäki Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy:stä. Rakennuttamisesta on vastannut Helsingin kaupungin Asuntotuotanto. 

Vuoden parhaat ARA-neliöt – tunnustuspalkinto on myönnetty vuodesta 2017 alkaen vuosittain yhdelle ARAn rahoittamalle uudisrakentamis- tai perusparantamiskohteelle. Palkinnon saavan kohteen valitsee ARA. Palkintona on ”Vuoden ARA-neliö”, palkitun rakennuksen seinään kiinnitettävä laatta. 

Lue ARA:n uutinen aiheesta.

Lue Himan artikkeli kohteesta.

Piipahda esittelykierroksella voitokkaassa kohteessa: