Hekan vuotta 2021 rytmittivät tasaiseen tahtiin valmistuneet uudiskohteet ja peruskorjaukset. Vastuullisuus näkyi toiminnassamme sekä käytännön tekoina että ensimmäisen vastuullisuusohjelman laatimisena. 

Yli 700 uutta asuntoa eri puolille Helsinkiä

Vuonna 2021 valmistui seitsemään uudiskohteeseen yhteensä 703 asuntoa. Uudiskohteita nousi niin täydennysrakentamisena vanhoille asuinalueille kuin uudehkoille asuinalueille. Sekä uudis- että peruskorjauskohteiden energiatehokkuuteen ja vähähiilisyyteen panostettiin vastuullisuusohjelmamme mukaisesti muun muassa aurinkovoimaloilla. 

Heti vuoden alussa valmistui seniorikohde Isonnevankuja 1, jossa on 50 asuntoa yli 50 vuotta täyttäneille. Ala-Malmille kohteeseen Tullivuorentie 22 valmistui neljä Heka-taloa, joissa on 55 asuntoa kerrostaloissa ja 12 asuntoa rivitaloissa. Lassilaan valmistui 36 asuntoa osoitteeseen Kaupinmäenpolku 15. Lue uutinen alkuvuonna 2021 valmistuneista uudiskohteista.

Mellunmäessä näyttävässä Pyhätunturintie 4:ssä on kahdessa kerrostalossa 107 asuntoa. Kruunuvuorenrannan neljännessä Heka-kohteessa Haakoninlahdenkatu 5 on 108 asuntoa. Lue uutinen Mellunmäkeen ja Kruunuvuorenrantaan valmistuneista uudiskohteista.

Jätkäsaareen merellisiin maisemiin valmistui 68 asunnon Kanariankatu 3 ja 266 asunnon Länsisatamankatu 37.  

Kerrostalon kattoterassi, jossa viljelylaatikoita ja pöytäryhmä. Taustalla meri ja kerrostaloja.
Loppuvuodesta 2021 valmistuneen kohteen Länsisatamankatu 37 asukkaat voivat nauttia merellisistä maisemista talon kattoterassilla. 

Peruskorjaamalla uudenveroisia asuntoja 

Pitkät peruskorjaukset saatiin päätökseen neljässä kohteessa Herttoniemessä, Myllypurossa ja Kannelmäessä. 

Yksi Hekan 1950-luvun helmistä, Susitie 2 sai uuden talotekniikan ja talojen pinnat palautettiin kaupunginmuseon toiveiden mukaan alkuperäiseen asuunsa.

Myllypurossa puolestaan valmistui vanhan sairaalan saneeraus monipuolisia palveluja tarjoavaksi seniorikeskukseksi

Keväällä ratkesi kaupungin asuntotuotannon järjestämä arkkitehtuurikilpailu Hekan kohteen Karviaistie 12 saneerauksesta ja puurakenteisesta korottamisesta

Käärmetalon eli Mäkelänkatu 86:n vuonna 2020 valmistunut mittava peruskorjaus keräsi kansainvälistä kunniaa: Käärmetalo on yksi 18:sta Docomomo Rehabilation -palkitusta peruskorjatusta rakennuksesta. Kohde on ehdolla myös The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award -arkkitehtuuripalkinnon saajaksi.

Käy kylässä videokierroksella Hekan valmistuneissa uudis- ja peruskorjauskohteissa:

Vastuullisuus tarkastelussa

Hekalla on edistetty vastuullisuutta jo pitkään, mutta viime vuonna aloitimme vastuullisuusraportoinnin. Julkaisimme myös kattavan, vuoteen 2024 ulottuvan vastuullisuusohjelmamme

Kehitimme pilottihankkeessa kestävät pihojen kunnossapidon ja hoidon periaatteet, jotka otetaan käyttöön kaikilla Hekan alueilla. 

 

Jatkoimme asiakaslähtöisen perinnän kehittämistä, tavoitteenamme ettei asiakas menettäisi kotiaan vuokravelkojen takia. Panostamme etenkin nuorten vuokravelallisten tavoittamiseen, jotta he selvittäisivät vuokravelkansa ennen kuin se johtaa häätöön.

Hekalla asukkaalle tarjotaan aina väistöasuntoa kotitalon peruskorjauksen ajaksi. Kyläilimme peruskorjauksen alta Konalaan muuttaneen Tzouvaniksen perheen luona, ja tutustuimme samalla väistöasumiseen. 

Asiakaspalvelussa uusia käytäntöjä

Hekan lännen toimisto ja asiakaspalvelupiste muuttivat syyskuussa uusiin tiloihin Malminkartanon juna-aseman läheisyyteen. 

Korona-aikana alkanut asiakaspalvelupisteiden ajanvarauskäytäntö osoittautui toimivaksi, ja se jää jatkuvaksi toimintatavaksi. Asiakaspalvelupisteet palvelevat nyt myös ilman ajanvarausta tiistaisin kello 9–12.

Hekan asuntojen hakemiseen tuli muutoksia syksyllä Vuokra-asunnon haun järjestelmävaihdoksen vuoksi. 

Aloitimme Ekoekspertti-mobiilisovelluksen kehittämisen Hekan, asukastoimijoiden ja asukkaiden välisen viestinnän kanavaksi.

Aktiivisia asukkaita, viihtyisiä kotikulmia

Alkuvuodesta valmistunut vuoden 2020 asukastyytyväisyyskyselymme kertoo, että asukaskokemus on hyvä jokaisella Hekan alueella, ja aluetoimistojen väliset erot ovat pieniä. Vuoden 2021 asukastyytyväisyyskyselyn tulokset valmistuvat alkuvuoden aikana. 

Pääsimme palkitsemaan Vuoden asukasta peräti kahteen kertaan, sillä vuoden 2020 palkitseminen lykkääntyi koronan vuoksi. Vuoden asukas 2020 Pia Villgrén tuo iloa Herttoniemenrantaan, ja Vuoden asukas 2021 Timo Kolehmainen pitää kotitalon yhteishenkeä yllä Pihlajistossa.  

Asukaslehti Hima vei kylään Heka-koteihin. Kontulalaisten Elina Mäkelän ja Kimmo Tallqvistin kodissa viherkasvit luovat tunnelmaa. Maarit Mattila on sisustanut kotiaan Kumpulassa kahden kissansa ehdoilla. Naapurukset Mauno Savolainen ja Johannes Pirttilahti ovat viihtyneet Hekalla Haagassa jo vuosikymmeniä.

Suuteleva pariskunta, joista toisella kädessä savinen kukkaruukku ja suihkepullo. Taustalla viherkasveja.
Elina Mäkelän ja Kimmo Tallqvistin verheässä kodissa kyläiltiin asukaslehti Himan jutussa. Kuva: Sami Heiskanen.

Asukastoiminta oli aktiivista läpi vuoden. Talotoimikuntansa puheenjohtaja Martti Kari Puistolasta kannustaa asukkaita vaikuttamaan kotitalon asioihin

Vuokralaisdemokratia-aktiivien tapahtumia järjestettiin webinaareina, ja koronatauon jälkeen kokoonnuttiin myös perinteiseen Hyyryläispäivään.

Katso poimintoja Hekan vuodesta 2021:

 

Asiasanat