Käpylässä kiemurteleva Käärmetalo on ehdolla peruskorjauksen 1. vaiheesta, joka valmistui keväällä 2018. Muita ehdokkaita ovat Helsingin keskustakirjasto Oodi, Jyväskylän yliopiston päärakennuksen restaurointi, Kruunuvuorenrannan koonta-asema ja Vaaralanpuiston päiväkoti.

Helsingin olympialaisten alla valmistuneen Käärmetalon on suunnitellut arkkitehti Yrjö Lindegren, jonka kynästä on lähtöisin myös Helsingin Olympiastadion. Käärmetalo, jota pidetään yhtenä suomalaisen modernin asuntoarkkitehtuurin huippukohteista, on ensimmäisiä Arava-lainoitettuja vuokrataloja. Sen kahdessa asuinrakennuksessa on yhteensä 189 asuntoa: yksiöitä, kaksioita ja kolmioita.

Vuonna 1951 valmistunut Käärmetalo korjattiin rakennussuojelun edellyttämällä tavalla ja rakennuksen historiaa kunnioittaen. Peruskorjauksessa käsiteltiin muun muassa kylpyhuoneet, keittiöt, sisäpinnat, yläpohjarakenteet, ulkorappaus, parvekkeet, ovet, ikkunat, yhteistilat ja lvi-järjestelmät. Palkintoehdokkaat valinnut esiraati kehuu erityisesti sitä, että rakennuksen ilmanvaihto säilytettiin painovoimaisena, mikä säästää energiaa ja ehkäisee sisäilmaongelmien syntymistä. Peruskorjauksen pääsuunnittelijana toimii arkkitehti Mona Schalin. Peruskorjauksen toinen vaihe alkoi syksyllä 2018.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon myöntää Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ja se jaetaan tänä vuonna kuudetta kertaa. Palkinnon tarkoitus on lisätä luovan ja korkealuokkaisen arkkitehtuurin arvostusta sekä nostaa esille arkkitehtuurin kulttuurista arvoa ja hyvinvointia lisäävää merkitystä. Tämän vuoden palkinnon voittajan valitsee kuvataiteilija, kirjailija Hannu Väisänen ja voittaja julkistetaan 7.10.2019.

Miltä Käärmetalossa näyttää sisällä? Peruskorjauksen pääsuunnittelija, arkkitehti Mona Schalin ja Heka Etelä Oy:n tekninen isännöitsijä Karri Åhs kertovat videolla Käärmetalosta ja korjaustyön vaiheista.