Hekan asukkaat tekivät viime vuonna Ekoekspertti-sovelluksen haastamina lähes 3000 arjen ympäristötekoa. Noin joka neljännessä Hekan kohteessa on jo ekoekspertti, ja sovellusta aktiivisimmin käyttäneet taloyhteisöt palkittiin loppuvuodesta. Mittelö taloyhteisöjen kesken alkoi tammikuussa alusta uusin haastein. 

Hekan Ekoekspertti-toiminta on uudenlaista digitaalista asukastoimintaa, jossa asukkaat voivat osallistua Hekan ympäristötyöhön. Ekoekspertti-toiminta tapahtuu mobiilisovelluksessa, jossa Hekan asukkaat ja taloyhteisöt kilpailevat leikkimielisesti keskenään suorittamalla erilaisia ekofiksuun asumiseen liittyviä haasteita ja keräämällä niistä pisteitä. Sovelluksessa myös jaetaan tietoa ajankohtaisista asumisen ympäristöasioista. 

Sovelluksessa uudet haasteet, taloyhteisöjen keskinäinen kisailu alkoi alusta

Ekoekspertti-sovellus otettiin käyttöön kesällä 2020. Vuoden päätteeksi noin joka neljännessä Hekan kohteessa oli yksi tai useampi ekoekspertiksi ryhtynyt asukas. Sovelluksessa oli vuoden aikana suoritettavana 41 erilaista arjen ympäristötekoon kannustavaa haastetta. Sovelluksen käyttäjät merkitsivät niitä suoritetuksi yhteensä lähes 3000 kertaa. 

Suosituimmat henkilökohtaiset haasteet vuonna 2020:

Suosituimmat yhteisöhaasteet vuonna 2020:

  • Tarkista kotitalon jätepisteen lajitteluohjeet. 
  • Tarkista oman kodin lajittelukäytännöt. 
  • Aloita uuden jätteen lajittelu.

Ekoekspertti-toimintaan osallistuvia aktiivisia asukkaita ja taloyhteisöjä palkitaan ajoittain. Eniten pisteitä viime vuoden aikana keränneet taloyhteisöt palkittiin vuoden päätteeksi suklaalevyin. Eniten yhteisöhaasteita suoritettiin näissä kohteissa:

Sovelluksessa kerätyt pisteet nollattiin vuodenvaihteessa ja kilpailu ekoeksperttien ja taloyhteisöjen kesken alkoi alusta. Myös sovelluksen haasteet päivittyivät uusiin. 

Helmikuun ensimmäisellä viikolla julkaistavan helmikuun haasteen kaikki suorittajat palkitaan. Nyt onkin hyvä hetki ladata Ekoekspertti-sovellus, ryhtyä ekoekspertiksi ja houkutella naapuritkin mukaan kehittämään oman taloyhteisön ja koko Hekan ympäristötoimintaa.     

Sovelluksen koodi on vapaasti hyödynnettävissä

Sovelluksen lähdekoodi on avoin ja se on tarkoitettu muidenkin toimijoiden vapaasti hyödynnettäväksi. Yksi vuokrataloyhtiö on jo aloittanut oman sovelluksen rakentamisen Hekan Ekoekspertti-sovelluksen pohjalta.

- Olemme erittäin iloisia siitä, että kehittämämme Ekoekspertti-toiminta ja -sovellus on innostanut asukkaitamme arjen ympäristötekoihin. Oli hienoa kuulla, että sovelluksen lähdekoodin pohjalta rakennetaan vastaavaa toimintaa muuallekin, Ekoekspertti-toiminnan projektikoordinaattori Milla Heiskanen kertoo.

Hekan Ekoekspertti-sovelluksen voivat ladata käyttöönsä muutkin kuin Hekan asukkaat. Rekisteröitymisvaiheessa asuinkohteeksi valitaan tällöin Ekoekspertin ystävät.

Heka sai Ekoekspertti-toiminnan kehittämiseen ulkopuolista rahoitusta Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitralta sekä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralta. Ekoekspertin kehitys- ja käyttöönottoprojekti päättyy tammikuun lopussa, ja Ekoekspertti-toiminta jatkuu sen jälkeen osana Hekan ympäristötyötä. 

Lue lisää Ekoekspertti-toiminnasta