Lokakuussa alkanut valtakunnallinen Astetta alemmas -kampanja on vaikuttanut monin tavoin Hekan taloissa. Ilmoitustauluille jaettiin värikkäät viisikieliset julisteet, sisälämpötiloja on laskettu, saunavuoroja on tiivistetty ja useissa Heka-taloissa jätettiin joulusauna lämmittämättä talotoimikunnan päätöksellä. Kampanjatoimenpiteiden ansiosta Hekan sähkön, lämmitysenergian ja veden kulutus laski loppuvuoden aikana useita prosentteja.

Loka-, marras- ja joulukuun aikana Hekan sähkökulutus laski 2 prosenttia, lämmitysenergian määrä noin 5 prosenttia ja veden kulutus liki 4 prosenttia verrattuna vuoteen 2021. Sähkönkulutuksessa on mukana vain Hekan kohteiden ylläpidossa käytetty sähkö. Lämmitysenergian ja vedenkulutuksen laskuun ovat vaikuttaneet myös asukkaiden säästötoimet.

Tärkeimpiä Hekan energiansäästötekoja:

 • Laskimme asuntojen tavoitelämpötilaa 21 asteesta 20 asteeseen kaikissa niissä kohteissa, joissa se on mahdollista.
 • Tarkastimme kellari- ja varastotilojen lämpötiloja. Näiden tilojen tavoitelämpötilaksi asetettiin 17 astetta.
 • Saunavuoroja on alettu tiivistää niin, ettei saunavuorojen väliin jäisi käyttämättömiä vuoroja. Tässä on vielä parantamisen varaa ja tiivistäminen jatkuu myös tänä vuonna. 
 • Talosaunojen lämpötilojen tarkistaminen aloitettiin: saunojen lämpötilaksi asetetaan 70 astetta.
 • Järjestimme tarkistuskierroksia, joissa varmistetaan teknisten järjestelmien oikea toiminta. Tarkistuskierrokset jatkuvat myös tänä vuonna.
 • Tarkastimme talojen ilmanvaihtoa ja säädimme käyntiaikojen tarkoituksenmukaisuutta ja käyntiaikoja. Tämäkin työ jatkuu myös tänä vuonna.
 • Olemme kannustaneet työntekijöitä etsimään energiansäästökohteita omasta työstä ja työnympäristöstä. Yhteensä työntekijöiden energiahuomioita ja -vinkkejä olemme saaneet noin 30 kappaletta.

Monissa kohteissa joulusaunaa ei lämmitetty talotoimikunnan päätöksellä.

Olemme kannustaneet asukkaitamme energiansäästöön monin tavoin:

 • Kaikkiin rappuihin jaettiin lokakuussa viisikielinen juliste, jossa annettiin helppoja vinkkejä energiansäästöön.
 • Keräsimme asukkailtamme energiansäästövinkkejä, joita oli vuoden vaihteeseen mennessä lähetetty 42 kappaletta. Kiitos niistä! Vinkkejä on julkaistu Hekan Astetta alemmas -kampanjasivulla.
 • Energiansäästö oli aiheena vuoden viimeisessä Hima-lehdessä.
 • Olemme ohjeistaneet asukkaitamme sähkökatkojen varalta verkkosivuillamme ja Hima-lehdessä.
 • Kampanja on tavoittanut kymmeniä tuhansia asukkaitamme sosiaalisen median ja uutiskirjeemme kautta.

Energiansäästö on kaikkien suomalaisten asia

Suomalaisten tekemät energiansäästöteot tuottivat tulosta: sähkönkulutus laski myös valtakunnallisesti loppuvuoden aikana. Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan sähkönkulutus laski Suomessa lokakuussa 7 prosenttia, marraskuussa 9 prosenttia ja joulukuussa 10 prosenttia verrattuna vuoteen 2021. Tästä on hyvä jatkaa, sillä Astetta alemmas -kampanja ja koko Suomen energiansäästötalkoot jatkuvat lämmityskauden loppuun eli maalis-huhtikuulle saakka.

Asiasanat