Yrtit omalta ikkunalaudalta

Tuoreet yrtit kruunaavat pöydän antimet. Kun yrtit on kasvatettu itse, ruoka on höystetty onnistumisen ilolla ja erityisellä maukkaudella. Yrttien kasvatus ei vaadi paljoa. Se onnistuu helposti esimerkiksi kodin ikkunalaudalla tai pöydällä, joka on ikkunan äärellä.

Kirjoittanut Kati Jalagin

Aloittelijan kannattaa aloittaa yrttien kasvatus ikkunalaudalla hyvin menestyvistä kasveista, joita ovat esimerkiksi laventeli, rosmariini, salvia, basilika, sitruunamelissa, minttu, oregano, persilja, tilli, timjami, kirveli ja meirami.

Yrtit tarvitsevat paljon valoa ja vettä

Yrtit tarvitsevat kasvaakseen paljon valoa ja vettä. Parhaiten yrttien viljely onnistuu etelään, itään tai länteen suuntautuvalla ikkunalaudalla. Jos ikkuna on talon pohjoispuolella, yrtit eivät saa tarpeeksi valoa. On hyvä muistaa, että kasvit kuivuvat helposti eteläikkunalla, joten niitä täytyy kastella usein. Erityisesti basilika, sitruunamelissa, tilli ja kirveli vaativat runsasta kastelua.

Jos joudut jättämään yrtit välillä pidemmäksi aikaa itsekseen, kasvatettavaksi kannattaa valita esimerkiksi salvia, timjami, meirami, rakuuna tai lipstikka, jotka kestävät hyvin kuivuutta.

Yrttien kasvatus on helppoa

Yrttien kasvattamisessa pääsee helpoimmalla, kun ostaa ruokakaupasta ruukkuyrttejä ja istuttaa ne kotona kukkamultaan. Voit käyttää yrtin uloimmat lehdet ja versot ja jättää kasviin muutaman lehtiparin. Istuta yrtti mahdollisimman pian oston jälkeen. Valmiita taimia voi ostaa myös taimimyymälöistä tai puutarhoista.

Jos haluat kasvattaa yrtit siemenistä, se vaatii enemmän työtä ja aikaa. Tosin kasvin kasvattaminen itse alusta asti tuo viljelyyn omanlaisen nautinnon tunteen.

Kun olet siemenpussiostoksilla, katso pusseista lajikohtaiset kylvöajat, kasteluvaatimukset, valontarve sekä muut ohjeet ja sovita ne kotisi olosuhteisiin.

Kasvata yrtit riittävän isoissa ruukuissa

Käytä yrttien kasvatuksessa vähintään 1,5 litran ruukkuja, jotka ovat läpimitaltaan 15−20 senttimetriä. Valitse kasvualustaksi hiekansekaisia ja vähäravinteisia multaseoksia. Isoon ruukkuun kannattaa lisätä kalkkia tai tuhkaa kaksi ruokalusikallista, pieneen ruukkuun yksi ruokalusikallinen.

Isot siemenet voi kylvää suoraan ruukkuun ja peittää ne mullalla. Pienet siemenet voi kylvää laakeaan astiaan, josta ne siirretään myöhemmin käsin eli koulitaan omiin ruukkuihinsa. Muista pitää kylvös tasaisen kosteana sumuttelemalla sitä säännöllisesti. Voit lannoittaa yrttejä parin viikon välein miedolla ja luonnonmukaisella lannoiteliuoksella.

Lue lisää:
puutarha.net
kaupunkiviljely.fi