Vinkkejä kodin mattojen valintaan

Matot tuovat väriä ja lämpöä kodin sisustukseen ja luovat kodikkaan ilmapiirin. Ne auttavat myös vaimentamaan kovia ja kaikuvia ääniä. Kodin eri huoneisiin kannattaa valita matto käyttötarpeen mukaan sisustusnäkökulmaa unohtamatta.

Olohuoneeseen on hyvä valita riittävän iso matto, joka ulottuu huonekalujen alle. Isompi matto kerää kalusteet yhteen kokonaisuudeksi. Mattoa ei myöskään kannata peittää kalusteilla kokonaan, vaan kalusteiden on hyvä asettua maton päälle ilmavasti. Jos maton kokoa suhteessa tilaan on vaikea hahmottaa, niin maton ääriviivat kannattaa teipata lattiaan ennen sen hankintaa.

Keittiöön sopii matto, jonka voi puhdistaa helposti. Jos haluat laittaa maton ruokapöydän alle, hanki tarpeeksi iso matto: maton on ulotuttava tuolin jalkojen alle myös pöydästä pois noustessa.

Eteiseen on suositeltavaa hankkia kulutusta kestävä matto ja asettaa ovensuuhun kurasieppari, joka pysäyttää kurat. Sopivia valintoja eteiseen ovat likaa hylkivä sisal sekä kookos- ja juuttimatot.

Miten huomioida allergiat mattohankinnoissa?

Jos kotona asuu allergikkoja, mattojen olisi hyvä olla pölyämättömiä ja helposti puhdistettavia. Allergiaperheeseen sopii parhaiten tiiviiksi kudotut sileäpintaiset matot ja paperinarumatot.

Myös mattojen huollossa ja puhdistamisessa kannattaa olla tarkka: allergikon maton puhdistamiseen riittää tehokas imurointi. Esimerkiksi maton tamppaus kannattaa jättää väliin, sillä raju tamppaus voi löystyttää maton sidoksia, minkä seurauksena matto alkaa pölytä enemmän.

Allergikon kannatta testata mattoa jo kaupassa: mattoa ostaessa on tärkeä hipelöidä ja haistella maton pintaa. Jos pinnasta irtoaa nukkaa sormiin, pölyää matto myös kotona. Myös kaupassa vahvasti tuoksuva matto kannattaa jättää kauppaan: tuoksu ei poistu nopeasti kotonakaan.

Matot puhtaiksi Hekan mattopesuloissa

Heka Etelän, Heka Idän, Heka Kaakon ja Heka Lännen asukkaat voivat pestä kodin matot Hekan mattopesuloissa, joiden varaus onnistuu asiakaspalvelun kautta. Muistathan, että talopesuloissa mattojen pesu on kielletty, ellei toisin ole ilmoitettu.

Mattopesuloiden koneisiin mahtuu 23 kiloa kuivapyykkiä kerralle, eli useampi pieni tai keskikokoinen matto peseytyy samassa koneessa. Pesukoneiden lisäksi pesuloissa on linko, kuivausrumpu ja kuivaushuone. Pesu- ja huuhteluaineet tulevat koneisiin automaattisesti ja kuuluvat pesun hintaan. Mattojen pesu käsin ei ole Hekan mattopesuloissa mahdollista.

Mattopesulan vuorot ovat kello 8-12, kello 12-16 ja kello 16-20. Neljän tunnin vuoron hinta on 10 euroa ja kahdeksan tuntia saa pestä 15 eurolla.

Pesuloiden varaaminen tapahtuu alueyhtiön asiakaspalvelun kautta.