Vinkit tahrojen poistoon sohvasta ja matosta

Kun isompaan huonekaluun kuten esimerkiksi sohvaan tai mattoon tulee tahra, nopeus on valttia, sillä tuoreena tahra irtoaa helpommin.

Kuvat iStock

Jos tahra on juoksevaa ainetta, imeytä se talouspaperiin. Kiinteän aineen voi kaapia pois esimerkiksi lusikalla.

Muista käsitellä tahraa sen keskustaan päin, jotta tahra ei leviä. Painele ja pyyhi tahraa, vältä hankaamista.

Jos tahra on pieni, voit käyttää puhdistukseen myös vanupuikkoa. Tahraa kannattaa ensin pyyhkiä varovasti kuivalla ja tämän jälkeen kostealla vanupuikolla keskelle päin painellen. Jos pelkkä vesi ei riitä, kasta vanupuikko puhdistusaineeseen.

Tahran poistoa voi myös kokeilla pelkällä mikrokuituliinalla. Jos tämä keino ei riitä, puhdista tahra kostutetulla nukkaamattomalla rätillä, johon on laitettu hieman nestemäistä pyykinpesuainetta tai shampoota.

Jos käytät tahranpoistoon pyykinpesuainetta tai muuta tahranpoisainetta, on tärkeää puhdistaa tahran alue jälkeenpäin haalealla vedellä kostutetulla puhtaalla liinalla. Näin ylimääräinen saippua ja poistoaineen jämät poistuvat eikä pinta jää rasvaisen tuntuiseksi ja helposti likaa kerääväksi.

Pyyhi tahra lopuksi pois puhtaalla ja kostutetulla froteepyyhkeellä tai keittiöliinalla.

Käytä tarvittaessa tahranpoistoainetta, joka soveltuu kyseisen kalusteen materiaalin puhdistukseen. Tahranpoistoaineen kanssa kannattaa olla varovainen: aine voi haalistaa maton tai sohvan väriä.