Vinkit joulukuusen hankintaan ja hoitoon

Joulu tulla jolkottaa ja pian monen kodin olohuonetta koristaa joulukuusi. Jotta jouluista tunnelmaa ympärilleen levittävä kuusi säilyttää neulasensa pitkään, sen hoitoon kannattaa panostaa.

Kirjoittanut Auli Honkanen

Ennen kuusikaupoille lähtöä on viisasta mitata kuusenjalan halkaisija, jotta hankittava kuusi mahtuu vaivatta jalkaan.

Vastuullisin valinta on kotimainen kuusi, sillä Suomessa kuuset kasvatetaan ekologisesti. Suosimalla kotimaista tuetaan samalla myös suomalaista työvoimaa. Lisäksi kotimaisten kuusten kuljetusmatkat ja varastointiajat ovat lyhyitä, joten ne ovat yleensä tuoreempia kuin ulkomaiset puut. Neljää viikkoa vanhempaa kuusta ei kannata hankkia. Varmista myyjältä puun kaatoaika ennen ostopäätöstä. 

Kun tuot kuusen kotiin, se kannattaa laittaa sulamaan viileään tilaan, esimerkiksi autotalliin tai parvekkeelle muutamaksi päiväksi. Puun sulamisen ajaksi rungon tyvi upotetaan ämpäriin, jossa on viileää vettä. Kun puu on sulanut, sen voi avata verkkopaketistaan. 

Ennen kuusen sisään viemistä puun tyvestä sahataan muutaman sentin pala pois, jotta runkoon saadaan kunnollinen imupinta. Runkoa ei saa veistellä ohuemmaksi, sillä silloin menetetään kuorikerros, jonka kautta kasteluvesi kulkeutuu puun neulasiin.  

Kun kuusi on kannettu sisään ja laitettu kuusenjalkaan, on puulla oltava vettä koko ajan. Jos imupinta kuivuu, vettä imevä solukko ei enää toimi ja kuusi alkaa karistaa neulasiaan. Paras paikka kuuselle on kaukana lämpöpattereista ja takasta, joista hohkaa kuumaa ja kuivaa ilmaa. Kaikki kuuset karistavat neulasiaan sisätiloissa jonkin verran, joka on kuitenkin täysin normaalia. 

Joulun jälkeen kuusi saa lähtöpassit viimeistään loppiaisena. Kuusen voi kaataa vanhan lakanan päälle, jonka avulla puu on helppo kantaa ulos. Usein riittää, että kuusi viedään talon roskakatoksen läheisyyteen odottamaan poiskuljetusta.  

Lähde:
joulupuuseura.fi
hsy.fi