Viisi vinkkiä lemmikkikodin sisustamiseen ja siistinä pitämiseen

Kysyimme Kissaliiton ja Kennelliiton asiantuntijoilta vinkkejä lemmikkikodin sisustamiseen. Tärkeintä on muistaa se, että lemmikki on perheenjäsen.

Kuvat Sami Heiskanen

1. Helppohoitoiset pinnat 

Tummat ja yksiväriset matot, sohvat ja koristetyynyt ovat haastavimpia – niissä lemmikkieläinten karvat näkyvät helpoiten. 

Kotiin kannattaa valita huonekaluja ja tekstiilejä, joiden pinnat on helppo puhdistaa. Siivoamista helpottaa, kun matot ovat pesunkestäviä. Huomioi myös, etteivät kalusteet ja tekstiilit ole lemmikille vaarallisia. Esimerkiksi matot pysyvät paikallaan lemmikkien temmeltäessä asunnossa, kun niiden alle laittaa liukuesteet. 

Lemmikin ruokailupiste pysyy siistinä, kun ruoka- ja juoma-astioiden alla on suoja tai alusta.  

2. Kynsien teroittajat ja tavaroiden tiputtelijat 

Valitse mattojen materiaaleiksi sellaiset, jotka eivät innosta kissaa teroittamaan niihin kynsiään. Kissalle kannattaa varata kotiin useita raapimispuita, jotta se ei raapisi vääriä paikkoja.  

Kissat tykkäävät tiputella pieniä esineitä leikkikaluikseen, joten arvokkaat tai helposti rikkoutuvat esineet voi laittaa esimerkiksi lasivitriiniin. 

3. Mielenkiintoista nakerreltavaa 

Piilota johdot ja kengät! Kissat ja koirat saattavat pureksia kenkien lisäksi esimerkiksi tietokoneiden tai puhelinten pieniä johtoja. Koirat saattavat pureskella pienten esineiden lisäksi seiniä, lattioita, lattialistoja ja huonekaluja. 

Kissat voivat napsia kodin viherkasveja, joten ne kannatta laittaa kissan ulottumattomiin, esimerkiksi katosta roikkuviin amppeleihin. 

4. Lepo- ja piilopaikkoja 

Kissoille on hyvä varata erilaisia piilopaikkoja. Muista pitää wc:n kansi kiinni, jos perheessä on kissanpentu, jotta se ei hyppää pönttöön! 

Lepopeti kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa lemmikki viihtyy. Kissat tosin valitsevat lepopaikkansa milloin mistäkin. 

5. Siivoa säännöllisesti 

Säännöllinen siivous pitää lemmikkikodin puhtaana ja viihtyisänä paikkana. Kodin siistimiseen riittävät normaalit siivousvälineet. Pölynimuri on välttämätön kapine karvojen häätöön ja esimerkiksi eteisen lattialle kulkeutuneen hiekan poistoon.  

Lemmikit kuten kodin muutkin asukkaat jättävät aina jonkinlaisia jälkiä asuntoon. Lemmikin omistajana olet korvausvelvollinen lemmikin asuntoon aiheuttamista vahingoista. 

Vinkkejä antoivat puheenjohtaja Veikko Saarela Kissaliitosta ja osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi Kennelliitosta.