Viisi vinkkiä kodin joulusomistamiseen

Tänä jouluna koti sisustetaan luonnonmateriaaleilla. Joulupöydän värimaailmassa korostuvat valkoisen ja metsänvihreän eri sävyt. 

Kirjoittanut Pi Mäkilä

Karahka kruunaa joulupöydän 

Tänä jouluna kodin ehdoton ykköskoriste on metsästä tai omalta pihalta poimittu karahka tai astetta komeampi risuoksa. Oksa on itsessään näyttävä ilmestys, ja sen voi asetella esimerkiksi joulupöydän koristeeksi. Jos tilaa riittää, oksan voi asetella esimerkiksi lattialle vaasiin. Pienempään kotiin oksan voi sijoittaa maljakkoon pöydälle. 

Oksan saa astetta jouluisemmaksi, kun sen koristelee joulupalloilla tai esimerkiksi yksinkertaisella, paristoilla toimivalla valosarjalla. Oksaksi käy mikä puulaji tahansa, kunhan se on tarpeeksi näyttävä ja kuiva. 

Huomioi, että koristeeksi tarkoitettu oksa kannattaa poimia maasta: puiden oksia saa taittaa irti vain maanomistajan luvalla. 

Kuusi purkkiin 

Joulua varten ei tarvitse aina hankkia omaa, isoa joulukuusta. Tänä jouluna kuusen tehtävän voi ajaa esimerkiksi lasipurkkiin laitettu pieni huonekasvi, kuten huonekuusi tai sypressi. Huonekuusi eli araukaria on hyvin hoidettuna pitkäikäinen huonekasvi, josta riittää iloa moneksi jouluksi. Pieni havukasvi sopii esimerkiksi pöytäkoristeeksi, eikä se vaadi oksilleen erityisiä joulukoristeita. 

Tunnelmaa kynttilöillä 

Kierrekynttilät ovat tämän joulun ehdottomat tunnelmanluojat. Kierrekynttilät on helppo valmistaa itse, ja niiden valmistus sopii hauskaksi askarteluhetkeksi myös lasten kanssa. Kynttilöiden valmistusta varten tarvitaan läpivärjättyjä kynttilöitä, noin 50-asteista vettä ja astia, johon kynttilät mahtuvat vaakasuunnassa.  

Anna kynttilöiden seistä hetki lämpimässä vedessä ja taivuta niitä kevyesti sen jälkeen kierteelle. Varmista, että kynttilät pysyvät suorana. Tällöin steariini ei lähde valumaan, kun kynttilät ovat käytössä. 

Nopeat klassikkohiutaleet  

Klassiset, paperista leikatut lumihiutaleet ovat varma valinta vuodesta toiseen. Ikkunaan kiinnitettävät hiutaleet valmistuvat hetkessä, ja niiden tekeminen sopii myös perheen pienimmille. 

Tuoksuva asetelma 

Jouluisen asetelman tekoon tarvitaan vain astia, kukkia, luonnonmateriaaleja ja ripaus mielikuvitusta. Yhdistele esimerkiksi valkoisia hyasintteja sammalen ja käpyjen sekaan, tai jos hyasintin tuoksu ei miellytä, koristele asetelma valkoisilla jouluruusuilla.  

 

Vinkit antoi sisustussuunnittelija Anita Huotari, Sisustus Unelma.