Viherpeukaloksi voi opetella – 5 vinkkiä viherkasvien hoitoon

Viherkasvien hoito on helppoa, kun opettelee muutaman perussäännön. Hekan asukkaan Elina Mäkelän vinkeillä pääset nopeasti alkuun.

Kirjoittanut Pi Mäkilä Kuvat Sami Heiskanen

1. Aloita helppohoitoisilla kasveilla

Viherkasvit tuovat ilmeikkyyttä ja kodikkuutta kodin sisustukseen. Viherpeukaloksi ei tarvitse syntyä, vaan kasvien hoitoa voi opetella pikkuhiljaa. Viherkasviharrastus kannattaa aloittaa helppohoitoisista huonekasveista. Tärkeintä on huomioida, miten paljon valoa kasvi tarvitsee: kaikki eivät viihdy suorassa auringonpaahteessa, vaan usein hajavalo sopii huonekasveille paremmin. 

Jos sää on kovin paahteinen, voi olla parempi pitää esimerkiksi sälekaihtimia kiinni tai ainakin alhaalla päivän aurinkoisimpien hetkien ajan. Aloittelijalle sopivia, helppoja mutta näyttäviä kasveja ovat erilaiset palmuvehkat, anopinkielet ja esimerkiksi traakkipuut. Ne eivät säikähdä, vaikka kastelu joskus unohtuisi, eivätkä muutenkaan tarvitse sen kummempaa hoitoa. 

2. Maltti on valttia

Millintarkan hoidon sijaan huonekasvien kanssa tarvitaan lähinnä malttia. Kasvien kasvu ottaa aikansa, mutta jos jaksaa odotella, traakkipuustakin voi kasvaa upea, parimetrinen katseenvangitsija. 

Kevät on monessa kodissa se hetki, kun huonekasvin mullat vaihdetaan uusiin, ruukut uusitaan ja kasvien kasvua seurataan kiivaasti, mutta myös mullanvaihtoon on hyvä suhtautua maltilla: kaikki huonekasvit eivät nimittäin tarvitse mullanvaihtoa vuosittain. Multa on hyvä vaihtaa, kun kasvi ei enää yksinkertaisesti mahdu ruukkuunsa. 

3. Ruukku voi olla sisustuselementti

Iloisen värinen ruukku piristää sisustusta, mutta periaatteessa ruukuksi kelpaa lopulta lähes mikä vain kosteutta kestävä astia. Esimerkiksi kierrätyskeskuksesta löytää usein hauskoja ruukkuja ja aluslautasiksi sopivia lautasia.

4. Vettä tarpeen mukaan

Huonekasvit viihtyvät, kun niitä kastelee riittävän usein. Osa huonekasveista pitää suihkupullolla sumuttelusta. Suihkuttelua varten kasvi kannattaa kuljettaa kylpyhuoneeseen.

5. Oppia verkosta 

Kasvien hoitoa ei ole pakko opetella kirjoja ja kursseja käymällä, mutta monessa asiassa pääsee helpommalla, kun ottaa selvää kunkin viherkasvin vaatimuksista. Hyviä vinkkejä voi löytää esimerkiksi Facebookin Huonekasvit-ryhmästä. Netissä olevaan tietoon täytyy kuitenkin suhtautua varauksella: vaikka kaikki sanoisivat, että kalliiden kasvivalojen ostaminen on välttämätöntä, niitä ilmankin voi pärjätä varsin hyvin.

Lue lisää viherkasvien hoidosta Marttaliiton Marttakoulusta.