Värjää itse kananmunia

Värjätyillä kananmunilla tuot piristystä pääsiäiseen. Värjäys on helppoa ja hauskaa puuhaa: tarvitset valkoisten kananmunien lisäksi vain kattilan, vettä, ruokasoodaa ja värjäysaineksia.

Kirjoittanut Kati Jalagin Kuvat iStockphoto

Keltaisen värin loihdit kurkumalla tai currylla. Siniharmaa väri syntyy mustikoilla, ja puna-ruskean värin saa aikaan punajuurenkuorilla. Pakastepinaatti tai koivunlehdet värjäävät kananmunat vihreiksi ja keltasipulin kuoret oranssin värisiksi.

Kananmunat värjätään keittämällä niitä vedessä värjäysainesten kanssa. Väri tarttuu paremmin kuoren pintaan, jos lisäät keitinveteen puoli ruokalusikallista valkoviinietikkaa. Kun kiedot munat folioon ennen keittämistä, saat aikaan batiikkikuvion. Kauniita kuvioita syntyy kietomalla munien ympärille ompelulangalla kukkia tai maustelehtiä. Jos haluat, että munat kiiltävät, hiero niihin lopuksi ruokaöljyä ja kuivaa ne talouspaperilla.

Esimerkiksi kaunis keltainen väri syntyy, kun keität munia 10 minuuttia välillä sekoitellen kolmessa desilitrassa vettä, johon on lisätty yksi ruokalusikallinen kurkumaa ja puoli ruokalusikallista valkoviinietikkaa.