Valon voimaa kotiin - valaistus kuntoon pienillä muutoksilla

Julia Vähäsarja kaipasi perheineen kotinsa valaistukseen lisää tehoa ja toimivuutta. Huolellisesti mietityt valaistusratkaisut helpottavat arjen toimintoja ja lisäävät viihtyvyyttä.  

Kirjoittanut Riina Ahtola Kuvat Sirpa Levonperä

Julia Vähäsarja ja Peter Nyirabu asuvat kahden lapsensa kanssa Herttoniemen Siilitiellä. Perhe on sisustanut 60-neliöistä kotiaan pikkuhiljaa omiin tarpeisiinsa sopivaksi. Kodin valaistus on mietityttänyt erityisesti perheen äitiä Juliaa, joka on hoitovapaalla yksivuotiaan Gavinin kanssa. Gavin nukkuu vielä vanhempiensa makuuhuoneessa pinnasängyssä ja lastenhuone on pitkälti 10-vuotiaan isoveli Gabrielin valtakuntaa. Lastenhuoneen parvi on Gabrielin lempipaikka legojen rakenteluun, mutta valaistus ei oikein tahdo riittää.  

Olohuonetta valaisee ainoastaan kattovalaisin, jonka valoteho ei riitä valaisemaan koko tilaa riittävästi.  

– Sohvalla olisi kiva lueskella tai tehdä käsitöitä hyvässä valossa. Kun iltaisin on hämärää, valaistus ei tahdo riittää, Julia pohtii. 

– Makuuhuoneessa meillä on kattoplafondi, joka valaisee hyvin, mutta sen valo on aivan liian kirkas huoneeseen. Lukuvalotkin olisivat kivat sängyn vieressä, Julia jatkaa. 

Valaisimilla tehoa arjen askareisiin 

Perheen olohuoneeseen tulee luonnonvaloa ikkunasta ja ruokapöytä on sijoitettu sopivasti huoneen valoisimmalle paikalle. Ruokapöydän päälle olisi suositeltavaa asentaa kattovalaisin, jolloin valaistus olisi riittävä ruokaillessa. Siilitien asunnossa ei ole paikkaa ruokapöydän yläpuolelle laitettavalle kattovalaisimelle. Jos tilaan haluttaisiin kattovalaisin, sen johto tulisi olla kiinni kauempana olevassa valaisinrasiassa. 

Ruokapöydän päällä on hyvä olla kattovalaisin, joka valaisee alaspäin pöytään. Kattolampun korkeus tulisi valita niin, että valo ei häikäise ruokailijoita.  

Olohuoneen valaistus paranee huomattavasti yksittäisillä lattia- ja pöytävalaisimilla. Perheen sohvan viereen asennetun jalkavalaisimen tehokkaassa valossa on mukava lueskella tai tehdä käsitöitä. Valon kohdistusta on helppo säätää itse käänneltävän lampunkuvun ansiosta. Jalkavalaisimella saatiin myös kaivattua valoa olohuoneen perälle.

Kattolamppu sekä ikkunoista tuleva luonnonvalo olivat olohuoneen ainoat valonlähteet. Toiveena oli saada huoneeseen yleisvaloa sekä sohvan viereen lukuvalo.
Ennen: Kattolamppu sekä ikkunoista tuleva luonnonvalo olivat olohuoneen ainoat valonlähteet. Toiveena oli saada huoneeseen yleisvaloa sekä sohvan viereen lukuvalo. 
Olohuoneen pimeimmästä kohdasta tuli viihtyisä lukunurkkaus tehokkaasti valaisevan jalkavalaisimen avulla.
Jälkeen: Olohuoneen pimeimmästä kohdasta tuli viihtyisä lukunurkkaus tehokkaasti valaisevan jalkavalaisimen avulla.

Televisiotasolle laitettiin tunnelmalliset valopisteet, joissa on himmennystoiminto. Valaisimista saa halutessaan kirkasta ja tehokasta yleisvaloa ja televisiota katsellessa tai iltaa istuessa valon voi säätää himmeämmälle. 

Ikkunalaudalle kynttelikön viereen sijoitetun valaisimen avulla huoneeseen saatiin vielä yksi valopiste luomaan tunnelmaa ja valaisemaan iltahämärällä ikkunalaudalle aseteltuja koriste-esineitä. 

Riittävästi valoa olo- ja makuuhuoneisiin 

Ihanteellinen yleisvalaisin olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen olisi himmentimellä varustettu kattovalaisin, jolla voidaan säädellä tilan valaistusta kirkkaasta hämärämpään. Pintojen kautta hajaantuvalla epäsuoralla valaistuksella tilaan voidaan luoda mielenkiintoista tunnelmaa ja oikein toteutettuna se riittää hyvin koko tilan yleisvaloksi. Yleisvalo ei kuitenkaan riitä tarkkuutta vaativiin puuhiin, kuten lukemiseen. Lukuvalona toimii hyvin jalka- tai pöytävalaisin.  

Jotta Julian ja Peterin makuuhuoneen sängyllä olisi mukava lukea kirjoja, viereisen lipaston päälle asetettiin pöytävalaisin ja lattialle laitettiin jalkavalaisin. Pöytälampun kupua voi säätää kätevästi itselle mieluisaan asentoon. Yksittäinen pöytävalaisin riittää iltaisin tuomaan valoa makuuhuoneeseen, eikä kirkasta kattoplafondia tarvitse välttämättä edes sytyttää. 

Parvelle hankittu autovalaisinsarja antaa mukavan tunnelmavalaistuksen. 10-vuotiaan Gabrielin legoleikit kaipasivat kuitenkin tehokkaampaa valaistusta.
Ennen: Parvelle hankittu autovalaisinsarja antaa mukavan tunnelmavalaistuksen. 10-vuotiaan Gabrielin legoleikit kaipasivat kuitenkin tehokkaampaa valaistusta. 
Siirreltävän kirkasvalolaitteen ansiosta parven yleisvalaistus parani huomattavasti. Turvallinen valaisin sopii hyvin lasten leikkien keskelle.
Jälkeen: Siirreltävän kirkasvalolaitteen ansiosta parven yleisvalaistus parani huomattavasti. Turvallinen valaisin sopii hyvin lasten leikkien keskelle. 

Lastenhuoneen parvella on tunnelmavalona perheen itse hankkima värikäs autovalosarja. Lisävaloa parvelle ja pimeyden keskelle tuo 80 senttimetriä korkea kirkasvalolaite, jossa on himmenninominaisuus. Valaisin on valmistettu kevyestä ja kestävästä polyeteenistä ja on näin turvallinen vaihtoehto lasten leikkitilaan. Valaisimessa on myös kahva, josta sitä voi halutessaan nostella ja siirrellä. Kirkkaimmillaan se valaisee isonkin tilan sekä virkistää pimeimpinä vuodenaikoina.  

Tunnelmavalaistus sisälle ja ulos 

Sen lisäksi, että pöytätasoille ja ikkunalaudoille asetellut valaisimet lisäävät yleisvalaistusta, ne tuovat kotiin myös tunnelmaa. Himmennettävillä valaisimilla ja lampuilla kotiin saa hämyisen ja rauhoittavan tunnelman. Kynttilänvalo on perinteisin tapa luoda tunnelmaa kotiin. Pöydille voi esimerkiksi tehdä kauniita kynttiläasetelmia ja nauttia pimeästä vuodenajasta kynttilänvalossa. Yksikin kynttilä riittää valaisemaan huonetta ja rauhoittamaan tunnelmaa. Kannattaa lisäksi kiinnittää huomiota siihen, että kynttilät palavat turvallisesti.   

Ulkotiloissa, kuten terasseilla ja parvekkeilla, pimeitä hetkiä voi valaista lyhdyillä. Niissä voi käyttää led-kynttilöitä, joita saa myös ajastimella varustettuna. Hämärän tullen erilaiset havukasveihin, kaiteisiin tai seinustoihin kiinnitetyt led-pihavalot nostattavat myös kodin sisätilojen tunnelmaa, jos valot näkyvät sisälle.

”Yksikin kynttilä riittää valaisemaan huonetta ja rauhoittaa tunnelmaa.”

Unelmien valaisimet 

Siilitien kodin uudella valaistuksella parannettiin kodin askareiden turvallisuutta ja samalla uudet sisustusvalot toivat asuntoon kodikasta tunnelmaa. 

– Ihastuin erityisesti televisiotason päällä oleviin himmennettäviin valaisimiin, jotka ovat todella kauniit. Gabriel on myös innoissaan parven kirkasvalolampusta, Julia sanoo. 

Perheen äiti oli myös tyytyväinen makuuhuoneen uuteen valaistukseen, jossa kaksi erilaista valaisinta sopivat toisiinsa sekä värin että muotokielen puolesta. 

Näin valaiset turvallisesti 

  • Jos hankit valaisimia kirpputoreilta, tarkista niiden toimivuus sähköalan ammattilaiselta. Joskus kuluneet johdot tai muut viat eivät näy ulospäin ja valaisimen sisällä saattaa olla esimerkiksi katkennut johdin, joka voi aiheuttaa palovaaran. 

  • Ulkomaisista verkkokaupoista hankitut valaisimet voivat sisältää paloturvallisuusriskin. Kotimaassa myyjämme ovat vastuussa valaisimien turvallisuudesta.  

  • Käytä valaisimessa tehokkuudeltaan valmistajan ohjeiden mukaisia polttimoita. Jos valaisimessa on liian tehokas polttimo, valaisin saattaa mennä rikki tai ylikuumentua ja aiheuttaa palovaaran.  

  • Ulkovalaisimet soveltuvat ainoastaan ulkokäyttöön. Pihalla tai parvekkeella käytettävät led-valot tarvitsevat ulkokäyttöön soveltuvan muuntajan, jonka tunnistaa merkistä IP44.  

  • Polta kynttilöitä turvallisesti. Käytä aina palamatonta alustaa sekä vahdi lemmikkejä ja lapsia palavan kynttilän lähettyvillä. 

  • Sammuta kynttilä, kun sitä on pari senttiä jäljellä. Kynttilän sydän saattaa kaatua palamisen loppuvaiheessa steariinin keskelle ja aiheuttaa näin suuremman palon. Kynttilää ei kannata sammuttaa puhaltamalla, tukahduta liekki sen sijaan siihen tarkoitetulla kynttilän sammuttajalla.