Väistömuutto vei Tzouvaniksen perheen uuteen kotiin Konalaan - näin väistömuutto toimii Hekalla

Omaan kotitaloon tuleva peruskorjaus tarkoittaa usein muuttoa joko väliaikaiseen väistökotiin tai pysyvästi toiseen Hekan kohteeseen. Maunulassa asunut Tzouvaniksen perhe päätyi peruskorjauksen myötä asumaan Konalaan.

Kirjoittanut Pi Mäkilä Kuvat Markus Pentikäinen

”Vau, tännehän mahtuu vaikka kukkia ja riippukeinu”, olivat ensimmäiset ajatukset, kun Konalaan keväällä muuttanut Sara Tzouvanis näki uuden kotinsa ja siihen kuuluvan pihan ensi kertaa.

Tzouvanis oli asunut reilun vuoden ajan miehensä Fotis Tzouvaniksen, 10 kuukautta vanhan Ioana-vauvan ja perheen kissan kanssa Koivikkotie 5:ssä Maunulassa, kun taloon alettiin suunnitella mittavaa peruskorjausta. Perheelle tarjottiin mahdollisuutta muuttaa Hekan järjestämään väistöasuntoon remontin ajaksi.

Uuteen kotiin Konalaan oli helppo kotiutua, sillä koti vastaa lapsiperheen tarpeita.
Uuteen kotiin Konalaan oli helppo kotiutua, sillä koti vastaa lapsiperheen tarpeita.

– Emme olleet vielä ehtineet juurtua Maunulaan, joten päätimme, että voisimme jopa jäädä pysyvästi väistöasuntoon. Toivoimme samankokoista asuntoa kuin aiempikin oli. Neliöt vastaavat täysin entistä kotiamme, mutta pohja on hivenen toimivampi ja oman pienen pihan ansiosta tilaa on sitäkin enemmän, Sara iloitsee.

Konala valikoitui perheen uudeksi kotikaupunginosaksi siksi, että Tzouvanikset olivat toivoneet väistöasuntoa Hekan lännen alueelta. Aluevalintaa olisi voinut tarkentaa, ja jos perhe olisi halunnut, heille oltaisi luultavasti pystytty etsimään koti myös Maunulan alueelta.

Kaikille löytyy koti peruskorjauksen ajaksi

Moni muukin Hekan asukas päätyy vuosittain talojen peruskorjausten yhteydessä väistömuuttoon. Muuttaminen on välttämätöntä, sillä jos talossa remontoidaan samalla kertaa niin sisätilat, putket kuin julkisivutkin, olisi talossa asuminen samaan aikaan lähes mahdotonta.

Peruskorjauksen koittaessa Heka informoi asukkaitaan aina viimeistään puoli vuotta ennen mahdollista väistömuuttoa. Asukkaille järjestetään tavallisesti infotilaisuus, jossa he voivat esittää kysymyksiä ja saada tietoa tulevasta. Lisäksi heille tarjotaan mahdollisuutta tehdä uusi, toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus. 

 Uusi koti oli Tzouvaniksille positiivinen yllätys, sillä parvekkeen sijaan perheellä on käytössään nyt piha.
Uusi koti oli Tzouvaniksille positiivinen yllätys, sillä parvekkeen sijaan perheellä on käytössään nyt piha.

– Käytännössä tiedotamme tulevasta ja irtisanomme peruskorjaukseen menevien asuntojen vuokrasopimukset. Kukaan ei kuitenkaan jää vaille kotia, sillä kaikille asukkaille tarjotaan mahdollisuutta väistömuuttoon. Väistöasuntoon voi jäädä myös pysyvästi, jos vanhaan asuntoon ei jostain syystä halua palata, kertoo Hekan lännen toimiston asuntosihteeri Roosa Patjas.

Hekalle voi esittää toiveita väistöasunnosta.

– Kaikkia toiveita emme voi valitettavasti aina toteuttaa, mutta muutamista periaatteista pidämme ehdottomasti kiinni. Jos asukas tarvitsee esimerkiksi terveydentilansa takia esteettömän pääsyn kotiin, etsimme uudeksi kodiksi sellaisen talon, jossa koti sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa tai jossa on hissi. Myös lapsiperheiden toiveet pyrimme huomioimaan mahdollisimman hyvin, Patjas kertoo.

Toiveet ja tarpeet esteettömyyteen liittyen kannattaa ottaa Patjaksen mukaan puheeksi aina mahdollisimman varhaisessa vaiheessa prosessia.

– Tällöin muuttopäivänä ei tule eteen ikäviä yllätyksiä, Patjas sanoo.

Itse muutto on tehty mahdollisimman helpoksi. Heka järjestää paikalle niin muuttolaatikot, muuttajat kuin kuljetuksenkin. Asukkaiden tehtäväksi jää omien tavaroiden pakkaaminen.

– Peruskorjauksen ajaksi asuntoon, verkkokellarikomeroon tai muualle kiinteistön alueelle ei voi jättää mitään henkilökohtaista irtainta tavaraa, Patjas huomauttaa.

Väistömuutto on tehty asukkaalle helpoksi

Myös Tzouvaniksen perheen muutto sujui lopulta yllättävän jouhevasti, vaikka pakkausapuna häärivät sekä vauva että Manteli-kissa.

– Ainoa, mikä muutossa jännitti oli se, että vaikka itse koti varmistui jo paria kuukautta ennen muuttopäivää, saimme avaimet käteen vasta päivää ennen muuttoa. Siinä ei hirveästi ehtinyt mittailemaan seiniä tai esimerkiksi pohtimaan tavaroiden tulevia paikkoja ennakkoon, Sara kertoo.

Koska asuinalue oli kuitenkin ennalta tiedossa, Tzouvanikset tutustuivat Konalaan autoillen.

– Meillä oli aiemmin sellainen käsitys, että täällä on lähinnä autokauppoja. Oli ihanaa huomata, että Konalassa on pieniä metsikköjä, ihania omakotitaloalueita ja kauppakeskus, jonka ansiosta palvelut ovat paremmat kuin Maunulassa, Sara sanoo.

Itse muutto sujui Fotis Tzouvaniksen mukaan äärimmäisen helposti, sillä niin muuttolaatikot kuin kuljetuksetkin järjestyivät Hekan kautta.
Itse muutto sujui Fotis Tzouvaniksen mukaan äärimmäisen helposti, sillä niin muuttolaatikot kuin kuljetuksetkin järjestyivät Hekan kautta.

Lähes kaikki uusiksi peruskorjauksessa

Maunulassa sijaitsevan Koivikkotie 5:n asukkaista osa todennäköisesti palaa peruskorjauksen jälkeen takaisin vanhaan kotiinsa. Se on varsin tavallista – onhan vuonna 1971 valmistunut kohde monen asukkaan rakas koti usean vuosikymmenen ajalta.

Koivikkotie 5:n peruskorjaus toteutetaan kahdessa vaiheessa. Tämä tarkoittaa sitä, että asunnoista puolet remontoidaan ensimmäisessä vaiheessa ja puolet seuraavassa vaiheessa. Tämän jälkeen kohteessa jatkuu vielä yhteisten tilojen sekä muun muassa piha-alueiden remontointi ja kunnostus.

– Koivikkotie 5:ssä on neljä kerrostaloa, joissa jokaisessa on viisi asuinkerrosta ja kellari. Asuntoja on yksiöistä kolmioihin, ja taloihin on tehty vuosien varrella monenlaisia korjauksia. Peruskorjaukselle oli tarvetta, mikä on tämän ikäiselle kohteelle tyypillistä, kertoo Hekan lännen toimiston tekninen isännöitsijä Kimmo Lilja.

Peruskorjauksessa uusitaan käytännössä lähes kaikki.

– Kantavat perusrakenteet jäävät. Parannamme samalla energiatehokkuutta ja otamme ympäristönäkökulman huomioon. Esimerkiksi ilmanvaihto muutetaan energiatehokkaammaksi, katoille tulee aurinkopaneeleita ja sähköautoille tehdään latauspaikkoja. Lisäksi yleisiä tiloja pyritään muokkaamaan esteettömiksi, Lilja luettelee.

Varsinaisen peruskorjauksen on tarkoitus valmistua vuonna 2023. Liljan mukaan jälkitöihin ja takuukorjauksiin kuluu kuitenkin aikaa, joten valmista on takuuvarmasti vasta vuonna 2025.

– Asukkaille tämä on iso juttu, ja elämänmuutos voi olla valtava. Siksi asukkaat ovat saaneet olla mukana suunnittelussa, ja olemme pyrkineet ottamaan heidän näkökulmansa huomioon.

Asukkaiden edustaja on ollut alusta asti mukana peruskorjauksen suunnittelussa ja työmaan toiminnassa.

– Pyrimme muun muassa suojelemaan pihassa olevan tammen. Myös talojen välisiä kulkuteitä parannetaan asukkaiden toiveesta. Lisäksi asukkaille on järjestetty mahdollisuus pestä pyykkiä peruskorjauksen aikana, vaikka pesula jäikin ensimmäisen työvaiheen työalueelle, Lilja kertoo.

Tiedonkulku on tärkeää, kun oma koti on menossa peruskorjaukseen

Peruskorjauksen myötä Koivikkotie 5:n asunnoista tulee aiempaa valoisampia ja avarampia. Sisätiloissa pyritään suosimaan vaaleita materiaaleja.

– Hekan peruskorjauksissa ajatuksena on, että asukkaat voivat halutessaan lisätä väriä esimerkiksi verhoilla ja ­kalusteilla. Sisustustyyli jakaa kuitenkin aina mielipiteitä. Osa kaipaisi enemmän värejä ja radikaaleja ratkaisuja, Lilja kertoo.

Hän huomauttaa, että mielipide-eroista huolimatta peruskorjaus on alkanut hyvässä hengessä.

– Haluan kiittää asukkaita hyvästä asenteesta ja jaksamisesta. Emme voineet koronan takia pitää niin laajoja infotilaisuuksia kuin olisimme halunneet, mutta onneksi näyttää siltä, että tieto on kulkenut hyvin perille ja väistömuutot ovat sujuneet hyvin.

Myös Roosa Patjas korostaa tiedottamisen tärkeyttä.

– Meidät saa tarvittaessa kiinni ihan puhelimitsekin, jos esimerkiksi väistömuutosta tarvitsee lisätietoja tai jokin asia vaikuttaa epäselvältä, hän vinkkaa.

Väistömuutto peruskorjauksen takia ei tullut Sara Tzouvanikselle yllätyksenä, sillä asiasta tiedotettiin reilusti etukäteen. Muuttoapuna häärivät myös Ioana-vauva sekä perheen Manteli-kissa.
Väistömuutto peruskorjauksen takia ei tullut Sara Tzouvanikselle yllätyksenä, sillä asiasta tiedotettiin reilusti etukäteen. Muuttoapuna häärivät myös Ioana-vauva sekä perheen Manteli-kissa.

Sara Tzouvanis kertoo pitäneensä yhteyttä Patjakseen lähinnä sähköpostitse.

– Yhteydenpito oli vaivatonta, ja me pysyimme hyvin kärryillä siitä, missä vaiheessa prosessi milloinkin oli. Näin jälkikäteen tätä uutta kotia sisustaessa on tuntunut siltä, että Hekalla osattiin ottaa lapsiperheen toiveet huomioon paremmin kuin mitä itse olisimme osanneet toivoa. Esimerkiksi lastenvaunuille on oma vaunuparkki heti oven ulkopuolella, mikä helpottaa valtavasti arkea. En osannut edes toivoa sellaista, Sara nauraa.

Peruskorjaus pitää kotitalon kunnossa

Hekalla peruskorjataan asuntoja lähivuosina noin 170 miljoonalla eurolla vuosittain. Tänä vuonna käynnistetään lähes tuhatta asuntoa koskevat suuret peruskorjaushankkeet.

Korjausajankohta selvitetään pitkän tähtäimen korjaussuunnittelulla sekä kohteessa tehtävillä kuntokartoituksilla ja -tutkimuksilla. Rakennuttajana toimii Helsingin kaupungin Asuntotuotanto, joka vastaa korjausprosessin läpiviemisestä.

Peruskorjauksen aikana Koivikkotie 5:ssä korjataan käytännössä kaikki sisä- ja ulkotiloista piha-alueisiin saakka.
Peruskorjauksen aikana Koivikkotie 5:ssä korjataan käytännössä kaikki sisä- ja ulkotiloista piha-alueisiin saakka.

Jos tarveselvityksessä ja kuntotutkimuksessa havaitaan korjaustarvetta, edetään hankesuunnitelman ja varsinaisten suunnitelmien kautta urakkakilpailuun. Hankkeen suunnittelukokouksissa on mukana talotoimikunnan valitsema asukasedustaja. Oman asuintalon mahdollisista korjaussuunnitelmista saa tietoa talotoimikunnalta.

Koska väistöasuntoja tarvitaan Hekalla paljon ja niiden järjestäminen on monivaiheinen prosessi, voidaan asukkaalle osoittaa vain yksi mahdollinen väistöasunto. Väistöasumisen voi halutessaan järjestää itsekin ja silti palata peruskorjattuun asuntoon.

Väistöasunnon tarjoaminen peruskorjauksen ajaksi on vuokra-asuntotoimijoilla harvinainen käytäntö.