Vaatteet sileäksi oikeilla ohjeilla

Moni vieroksuu vaatteiden silittämistä ja kokee touhun vanhanaikaiseksi, aikaa vieväksi turhaksi askareeksi. Toisaalta useimmilla meillä roikkuu kaapissa ainakin muutamat silitystä kaipaavat vaatteet. Juhlavammat tilaisuudet tai työpukeutuminen vaativat silitysraudan ja -laudan kaapista esiin kaivamista vähintäänkin silloin tällöin.

Vaikka silittäminen tuntuisi pakkopullalta, hyvät niksit ja toimivat työtavat helpottavat tehtävää. Helpoiten silitys onnistuu sille varatulla silityslaudalla ja höyryraudalla. Kun aloitat silityksen, varmista vaatteen hoito-ohjemerkistä sopiva silityslämpö. Silitä vaate nurjalta puolelta välttääksesi silitysjäljen ja kiillon näkyminen. Liikuta rautaa rauhallisesti, jotta höyry ehtii vaikuttaa. Anna vaatteen jäähtyä hetken aikaa silityksen jälkeen.

Silittämällä käyttöikää ja -mukavuutta tekstiileille

Useimmiten rautaan tartutaan, kun vaate pitää saada sileäksi, siistiksi ja huolitellun näköiseksi. Silitys tekee vaatteen myös vähemmän pölyäväksi, miellyttäväksi iholle sekä likaa hylkiväksi. Silityksen avulla tekstiilit voi palauttaa muotoonsa sekä lähes alkuperäiseen kokoon ja istuvuuteen mahdollisen kutistumisen jäljiltä.

Kauluspaitojen silittämisen vaiheet takaavat tyylikkään lopputuloksen

Useimmiten talouksissa silitystä kaipaavat miesten kauluspaidat. Kauluspaitojen silitykseen on omat niksinsä, joiden avulla työ sujuu joutuisasti ja lopputulos palkitsee silittäjän.

  1. Paidan silittäminen aloitetaan kauluksesta. Kaulus käännetään pystyyn ja silittäminen tehdään alapuolelta, molemmista kärjistä vuorotellen kauluksen keskustaan asti. Sen jälkeen silitetään päällipuoli.
  2. Kauluksen jälkeen otetaan käsittelyyn selkäpuolen kaarroke eli hartiaosa. Paksummassa materiaalissa hartioiden alueet voi silittää ensin nurjalta puolelta. Kaarroke silitetään keskeltä olkapäiden suuntaan vetäen paitaa toisella kädellä, jottei tule ryppyjä.
  3. Kaarrokkeen jälkeen siirrytään paidan kalvosimiin eli hihan suihin. Ne silitetään samaan tapaan kuin kaulus. Ensin nurjalta puolelta ryppyjä välttäen. 
  4. Kalvosinten jälkeen vuorossa ovat hihat. Hiha kannattaa silittää kolmessa osassa. Ensin etu- ja takapuoli ja sitten hihan ulkoreuna. Hihan prässisauma vältetään, kun hihaa ei silitetä aivan reunaan asti eli silitysrautaa ei paineta taitoskohtaan. Hihalauta helpottaa hihojen oikeaoppista silittämistä.
  5. Miehustan eli vartalo-osan silitys aloitetaan nappikaitaleesta. Nappien lomasta silitetään koko silityslaudan leveydeltä, jolloin paitaa ei tarvitse siirrellä montaa kertaa. Paidan olkapäät kannattaa asetella laudan kulmalle. Toisella kädellä voi kevyesti venyttää paitaa vastakkaiseen suuntaan ryppyjen välttämiseksi. Näin silitetään molemmat miehustan puolet.
  6. Paidan selusta silitetään rauhallisesti liikutellen rautaa pitkin vedoin koko laudan leveydeltä hartiakaarrokkeen alapuolelta. Toisinaan voi oikaista ja silittää paidan kaksinkerroin vain päältä, miehustan puolelta, jolloin selusta silittyy samalla kertaa.

Kuivaamalla paidat oikein helpotat vaatehuoltoa

Silityksen helpottamiseksi kannattaa ripustaa paita pesun jälkeen kuivumaan oikein. Paidan voi laittaa kuivumaan vaatepuulle, oikaista kaulukset ja laittaa kaksi ylimmäistä nappia kiinni. Työpäivän aamutoimien helpottamiseksi paita kannattaa silittää jo edellisenä päivänä. Jos paidan silittää jo aiemmin tai vaikka useamman paidan kerrallaan, tulee myös oikeaan säilytykseen kiinnittää huomiota. Silityksen jälkeen paidan pitää antaa kuivua höyryn jäljiltä ennen kaappiin laittamista. Ja kaappia ei tule sulloa liian täytyy tai edessä saattaa olla silityksen osalta uusintakierros, kun paidat ovat rypistyneet toisiaan vasten painautuneina.

Silittämisen ei tarvitse olla ikävä velvollisuus

Silityksen ei tarvitse olla rasittava kotityö kaiken muun lisäksi. Silityksen voi ottaa myös arjen irtiottona. Sen aikana voi katsella hyvällä omallatunnolla putkeen lempisarjaa suoratoistopalvelusta, kuunnella äänikirjaa tai vaihtaa kuulumisia ystävän kanssa puhelimessa.

Lähteet:
Marttojen silitys- ja mankelointiohjeet sekä ohjeet kauluspaidan silitykseen.