Vaarallisten eläinten lumossa

Markku Laineen kodissa asustaa hänen lisäkseen viisi käärmettä, hämähäkki ja koira. Helppohoitoiset käärmeet viihtyvät hyvin omissa oloissaan terraarioissaan, Rölli-koira taas pitää huolen siitä, että isännällä riittää seuraa päivin öin.

Kirjoittanut Kati Jalagin Kuvat Vesa Tyni

Kun Markku Laine avaa asuntonsa oven, vastaan tassuttaa iloinen ja isokokoinen koira häntäänsä heiluttaen. Hieman yli puolitoistavuotias Rölli nuuhkaisee eteiseen tulijoita ja samalla Markku toivottaa vieraat tervetulleeksi taloonsa.

Röllin lisäksi Markun asunnon ovat valloittaneet hieman epätavallisemmat lemmikit: erilaiset käärmeet sekä pieni hämähäkin poikanen. Olohuoneeseen astuttaessa vastassa on korkea puusta valmistettu lasiovinen terraario, jonka paksuissa oksissa kiemurtelee kaksi kuningasboaa. Sohvan vierellä on toinen suuri lasiterraario, jonka sisällä olevan saviruukun uumenissa lymyilee Kalifornian kuningaskäärme nimeltä Raitapaita. 

Makuuhuoneen puolelta löytyy lisää terraarioita. Toisessa asustaa maitokäärme ja toisessa valkoisen värinen viljakäärme. Markku astelee viljakäärmeen terraarion luokse ja ottaa vilkasliikkeisen ja uteliaan käärmeen käsiinsä. 

– Tämän snow-mallisen käärmeen ostin vuonna 2005 Faunattaresta. Yksi kaverini sanoi, että se on ihan siskonmakkaran näköinen, siitä lähtien sen nimi on ollut Siskonmakkara, Markku hymyilee.

Osan kuristajakäärmeistään Markku on saanut ystäviltään tai tutuiltaan, jotka ovat luopuneet niistä. Jotkut käärmeistä ovat asustelleet Markun kotona jo pidempään. Muutaman käärmeistään hän on ottanut hoiviinsa muutettuaan vuonna 2015 nykyiseen kotiinsa.

Kalifornian kuningaskäärme
Raitapaita-niminen Kalifornian kuningaskäärme. Käärme on täysikasvuisena kooltaan 90-150 senttimetriä.

Käärmeiden hoito ei vaadi paljoa

Käärmeiden hoito on Markun mukaan helppoa. Tärkeintä on huolehtia siitä, että niillä on puhdasta vettä ja että ne saavat ruokaa kerran kuukaudessa. Terraarion Markku putsaa perusteellisemmin noin puolen vuoden välein. Käärmeiden luomat nahkat ja ulosteet hän putsaa useammin.

– Kun terraarioita alkaa putsata, siihen saa kyllä kulumaan aikaa. Ostin putsausta varten rakennusimurin, jolla saa helposti imuroitua pois sonnat ja nahkat. Putsauksen jälkeen laitan terraarion pohjalle uudet purut. Vedet vaihdan käärmeille kerran kolmessa päivässä.

Terraarion lämpötilaa tarkkaillaan lämpömittaritarralla.

Markku on kiinnittänyt terraarioiden lasisiin seiniin lämpömittaritarrat, joiden avulla terraarioiden lämpötilaa on helppo tarkkailla. Käärmeen terraariossa pitää olla 40–50 astetta lämmintä. Lämpölamppu pitää huolen siitä, että terraariossa vallitsee riittävä lämpötila.

– Käärmeillä pitää olla yksi lämpölampulla lämmitetty alue, jossa ne voivat lämmitellä. Muut alueet voivat olla viileämpiä.

Käärmeiden ruokavalioon kuuluvat muun muassa pakastetut rotat, kanit, marsut ja kukot. Nahan luonti on kytköksissä ruoan määrään. Jos käärmeen syöttää kerran kuukaudessa, se luo nahan noin 2–3 kertaa vuodessa.

 

käärmettä ruokitaan
Makuuhuoneen terraariossa asustelevan maitokäärmeen pääravintoa ovat luonnossa jyrsijät, linnut, liskot ja toiset käärmeet.

– Annan ruoan käärmeille pinseteillä. Ne näykkäävät ruoan itselleen pinseteistä, kuristelevat sitä hetken ja syövät sen kokonaisena. Esimerkiksi noin 500 gramman painoisen rotan syömiseen menee näillä käärmeillä puolisen tuntia.

Markku antaa käärmeiden oleilla terraarion ulkopuolella harvoin. Keskenään hyvin viihtyvät boanaaraat saivat nuorempina olla useammin Markun seurassa, mutta ovat ajan myötä erakoituneet ja viihtyvät parhaiten terraariossa omissa oloissaan.

– Siskonmakkara on ainoa, jonka kanssa joskus leikin.

Mielenkiintoiset eläimet kiehtovat

Markun käärmeharrastus lähti liikkeelle hämähäkeistä, joita hänellä oli aiemmin neljä kappaletta. Hän luopui hämähäkeistä joksikin aikaa ja tilalle tulivat käärmeet. Nyt hämähäkkiharrastus on taas nostanut päätään: makuuhuoneen pienessä terraariossa asustelee Markun viime vuoden marraskuussa saama meksikonpunapolvitarantulan poikanen, joka on täysikasvuisena kämmenen kokoinen ja väritykseltään punamusta.

– Kun kaverini hämähäkki sai vähän aikaa sitten 40 poikasta, ajattelin, että kaipa voisin ottaa niistä yhden itsellenikin. 

Hämähäkkien hoito on Markun mielestä helppoa. Ne tarvitsevat juodakseen vettä ja ruoaksi silloin tällöin heinäsirkan tai jauhomadon.

Mielenkiintoiset eläimet ovat kiehtoneet Markkua aina.

– Tykkään oikeastaan kaikista eläimistä. Mitä vaarallisemman tuntuinen eläin on, niin se tuntuu paljon siistimmältä.

käärmettä ruokitaan
Markku tarjoaa käärmeilleen ruoan pitkillä pinseteillä, joista ne nappaavat makupalan suuhunsa.

Käärmeiden käsittelyssä on niiden vaarallisuuden vuoksi omat haasteensa. Joskus käärmeet saattavat olla äkäisellä tuulella, jolloin on syytä olla varovainen.

– Muuttaessa uuteen asuntoon käärmeiden saaminen pois terraarioista saattaa olla haasteellista, mutta kyllä näihin tilanteisiin on aina konstit löytyneet. Laitan käsiini yleensä hanskat, kun otan käärmeen ulos terraariosta.

Muutaman kerran Markun kädet ovat saaneet kärsiä käärmeiden puraisuista. Nämä tilanteet ovat osuneet aina ruokintahetkeen.

– Siskonmakkara on kerran puraissut kättäni, jossa pitelin kananpoikasta. Silloin olin ruokkimassa käärmettä ja keskityin hetkeksi jonnekin muualle. Sehän sitten nakkasi ja oli kädessäni kiinni, mutta päästi kuitenkin saman tien irti.

Koira osana perhettä

Koiria Markulla on ollut aina, ja ne ovat hänelle perheenjäseniä. Aiemmin hänellä oli kaksi koiraa, ja sen jälkeen oli tarkoitus olla hankkimatta niitä lisää.

– Päädyin kuitenkin pyörimään nettiin koiria katselemaan, ja löysin Röllin sieltä vahingossa. Sain tuon karvapallon kotiini kahdeksanviikkoisena.

Sekarotuinen Rölli-koira kulkee Markun mukana aina. Se viihtyy erityisen hyvin Markun ja hänen veljensä Mikon matkassa mökkireissuilla, joita tehdään lämpimämpinä vuodenaikoina lähes joka viikonloppu.

Touhukas Rölli on Markun mukaan onneksi jo siinä iässä, että se ei enää tuhoa mitään. 

– Muutama kännykän laturin piuha ja jotkut paperilaskut ovat saaneet Röllin käsittelyssä kyytiä. Kavereiden koiriin verrattuna Rölli ei ole oikeastaan tuhonnut juuri mitään. 

Rölli-koira
Naapuri auttaa Rölli-koiran ulkoilutuksessa, jos Markun työvuorot aiheuttavat hankaluuksia.

Ravinnokseen Rölli syö kuivaruokapapanoita sekä tuorelihaa ja luita, joita Markku saa välillä mukaansa mökkiseuduilta.

– Ostin juuri 30 kiloa peuran lihaa. Lisäksi sain noin kymmenen kiloa hirven luita ja toiset kymmenen peuran luita. Aika paljon saamme luita tuolta maakunnista. Ruokia varten olen hommannut keittiöön erillisen pakastimen.

Kodin lempipaikakseen Rölli on valinnut makuuhuoneen sängyn, jossa se nukkuu yöt tyytyväisenä isäntänsä vieressä. Läheisyyttä kaipaavana koirana Rölli vaatii rapsuttelua joskus myös öiseen aikaan.

– Joskus herään siihen, että Rölli potkii minut sängystä alas, Markku nauraa.

Naapurit auttavat lemmikkien hoidossa

Ulkoilemaan Rölli pääsee kolme tai neljä kertaa päivässä: aamulla, iltapäivällä ja illalla. Markku kiittelee lähiympäristön hyviä ulkoilumahdollisuuksia. Lähellä sijaitsee esimerkiksi kaksi koirapuistoa, joihin Rölli pääsee usein vierailemaan. 

Ulkoilutusapua Markku saa naapuriltaan, joka vie Röllin ulos usein iltapäivisin tai silloin, kun Markulla menee töissä pidempään. 

– Naapurit ovat tunteneet Röllin siitä asti, kun se oli pieni pentu. He rakastuivat siihen heti ja tarjosivat apua ulkoilutukseen. Työpaikkani päivystysvuorot ovat välillä haasteellisia, onneksi on tuo yläkerran naapuri, joka vie Röllin ulos, kunhan vain pyydän apua ajoissa.

"Jos hommaa kotieläimen, kannattaa mennä juttelemaan naapureille."

Muutenkin Markun talossa suhtaudutaan positiivisesti koiriin.

– Tässä talossa on yllättävän paljon koiraihmisiä. Vaikka Rölli on vähän rappuherkkä koira, joka varoittaa tulijoita haukkumalla, kukaan ei ole kertaakaan sanonut mitään.

Keväällä Markku matkustaa veljensä kanssa ulkomaille kahdeksi viikoksi. Täksi ajaksi Rölli pääsee tutun naapurin hoiviin. Käärmeiden hoito on myös hoidettu kuntoon loman ajaksi.

– Onneksi on sellaisia ystäviä, että voin antaa heille kotiavaimen ja he käyvät katsomassa muutaman kerran viikossa, että käärmeillä on kaikki hyvin ja tarjolla on puhdasta vettä.

Markku kiittelee myös sitä, että lemmikit ovat tervetulleita Hekan asuntoihin ja antaa Hekan asukkaille käytännön vinkin. 

– Jos hommaa kotieläimen, niin kannattaa mennä heti juttelemaan naapureiden kanssa. Vuokralaiset ovat myös vastuussa kotieläinten aiheuttamista mahdollisista häiriöistä.  

Raitapaita-niminen Kalifornian kuningaskäärme. Käärme on täysikasvuisena kooltaan 90–150 senttimetriä.

viljakäärme Siskonmakkara
Snow-värityksinen viljakäärme Siskonmakkara sai nimensä Markun kaverin heitosta.

Huomioi lemmikit kodin sisustuksessa

  • Lemmikkien turvallisuuden vuoksi niiden liikkuminen kotona olisi hyvä huomioida siten, että ne eivät jumiudu pieniin koloihin tai huonekalujen väliin.
  • Koiralle tai kissalle voi varata esimerkiksi olohuoneesta tai makuuhuoneesta oman petipaikan lepoa ja nukkumista varten.
  • Koti pysyy siistinä, kun lemmikkien lelut säilytetään lelukorissa.
  • Sohvien ja nojatuolien puhtaanapitoa helpottaa, jos niissä on pestävät irtopäälliset. Istuinten pintoja voi myös suojata vilteillä tai torkkupeitoilla. Esimerkiksi nahkasohva kestää hyvin kulutusta ja on helppo pitää puhtaana.
  • Harmaan ja ruskean sävyt ovat hyviä valintoja kotiin, jossa on lemmikkieläimiä. Mustilla ja lasisilla pinnoilla eläinten karvat ja myös pöly näkyvät selvästi.
  • Koriste-esineiden sijaintia kannattaa harkita, sillä lemmikki voi vahingossa huitaista hännällään tai tassullaan kukkamaljakon alas matalalta pöydältä.
  • Lyhytnukkaiset villamatot hylkivät hyvin likaa. Mattojen alle kannattaa laittaa liukuesteet, jotta lemmikit eivät lattioilla liukastellessaan vahingossa satuta itseään.
  • Aseta eteiseen ulko-oven eteen kuramatto, jotta pahimmat kurat eivät pääse eteistä pidemmälle lemmikin ulkoilutuksen jälkeen. Kissalle voi hankkia kotiin raapimapuun, jotta huonekalut, verhot ja tapetit säästyvät raapimiselta.
  • Lemmikin ruokailutila kannattaa sijoittaa esimerkiksi keittiöön, lähelle vesipistettä. Sotkut on helppo siivota, kun ruoka- ja vesikippojen alle laittaa tarjottimen tai muovialustan.

Hima 1/2018.