Toimittaja testaa: Liikuntahaasteella uutta ilmettä kotiharjoitteluun

Parin viikon liikuntahaaste toi virkeyttä arkeen ja innosti koko perheen kuntoilemaan.   

Kirjoittanut Marko Lysmä Kuvat Kare Lysmä, Markus Pentikäinen

Muutamalla kymmenellä eurolla ostettu Total Flex -niminen kuntoilulaite tekee alun epäröinnin jälkeen vaikutuksen. Laitteella pystyy oikeasti ja tehokkaasti treenaamaan koko kropan parempaan kuosiin. 

Eri tasoisten kuntoilijoiden voimaharjoitteluun suunniteltu ja hankittu kuntolaite sopii kerrostaloasunnossa yhteen vähemmän käytettyyn pieneen huoneeseen. 
Laitetta on kevyt ja helppo siirtää, ja siksi se vaikuttaa heti alusta alkaen hyvin toimivalta ratkaisulta. Kokoon taittaminen vie vain puolisen minuuttia, eikä käyttöohjeita tarvita.
Moneen asentoon taipuva harjoituslaite perustuu kolmen eri tehoisen vastuskuminauhan käyttöön. Niillä treenaa lihaksia yhtä hyvin ja helposti niin edistynyt harjoittelija kuin aloittelija.  Musta, punainen ja harmaa kuminauha mahdollistavat peräti puolen sataa erilaista liikettä. Se on vaikuttava määrä, joten tuumasta toimeen.

Haasteet kannustavat kotitreeniin

Kuminauhojen vastus tuntuu lihaksissa eri tavalla kuin esimerkiksi tavalliset käsi- tai levypainot. Liikeradat ovat tehokkaita, mutta lempeämpiä.
Päätän aloittaa hauishaasteen ja tehdä sata hauistoistoa joka päivä.

Kevyimmän vastuksen kuminauhasta on matala kynnys aloittaa. Jo muutaman päivän päästä tulokset tuntuvat käsivarsissa. Viikon treenin jälkeen olo on jopa hitusen itsevarmempi ja mielikin on skarpimpi pimenevissä illoissa. Peilistä katsoo virkeämpi kaveri.

Liikuntahaaste on hyvä tapa virittää elimistöä säännölliseen harjoitteluun.

Viikossa tulee helposti tehtyä hiukan ylimääräistä, lähes tuhat hauisliikettä. Syke nousee sopivasti, ei liikaa, ja sydän- ja verenkiertoelimistö pääsevät töihin pitkän istumavoittoisen etäpäivän jälkeen. 

Tuen haastetta harjoittelemalla hauista satunnaisesti myös kauppakassin kanssa. Nostelutouhu kerää välillä hämmästeleviä katseita, mutta en anna sen häiritä. 
Työstä aiheutuva stressi helpottaa ja ruoka maistuu paremmalta aina noin puolen tunnin ponnistelun jälkeen. Unikin tuntuu tulevan välillä paremmin silmiin.

Mies istuu kotikuntoilulaitteessa ja treenaa käsilihaksiaan.
Kuntoilulaitteen kuminauhat tarjoavat eri kuntotasoille säädettävää vastusta.

Lapset ja vaimo mukaan treeniseuraksi

Perheen lapset seuraavat harjoittelussa isän esimerkkiä ja aloittavat omat haukkarihaasteet.

Lopulta koko perhe tekee yhdessä kuntopiiriä. Lapset haluavat vuorotellen ohjata ja lisätä ohjelmaan toivomiaan liikkeitä. Vastaavaa yhteistä perheen kesken tehtävää liikunnallista riemuvoittoa ei ole tapahtunut koskaan. 

Lämmittää mieltä, kun alakoulu- ja teini-ikäiset jättävät tietokoneella pelaamisen ja haastavat isän ja äidin lankutuksessa, leuanvedossa, etunojapunnerruksissa ja muissa voima- ja kestävyysliikkeissä. 

Mukavaa yhteisen tekemisen meininkiä, mutta vaihtuvan haasteen myötä päivittäisestä kuntotuokiosta on tullut enemmän mukava kuin rasittava tapa.   

Kuntoiluohjelmia löytyy hyvin myös verkosta 

Innostus lihastyöhön saa valtaansa. Käyn kokeilemassa kodin ja työpaikan läheisen kuntosalin ilmaista kokeilukertaa ja ryhmäliikuntatuntia. Esimerkiksi power-tunti vaikutti haastavalta, sillä siinä käytetään kehon oman painon lisäksi lisäpainoja. Hyvä musiikki ja kannustava ohjaaja jäivät mieleen. Jäsenyys pitää laittaa harkintaan.

Kuntosalien omilta verkkosivuilta löysin myös useita hyviä ohjattuja tunteja, joita voi seurata omalta pöytäkoneelta tai älylaitteesta. Vatsa- ja selkälihaksiin sekä venyttelyyn pureutuvat tunnit vaikuttivat toimivilta. Aluksi vieraalta tuntunut harjoittelutapa alkoi parin katselukerran jälkeen tuntua toimivalta.

Kotiseinien sisällä huhkimisen lisäksi otin ohjelmaan portaiden nousun siten, että nousen kaksi tai kolme askelta keralla. Etenkin takareidet saavat kyytiä, kun vierailen iäkkäällä äidilläni viidennessä kerroksessa. Hissiä ei tarvitse jatkossa käyttää.

Mies tekee selkälihastreeniä ulkona matalan kannon päällä maaten.
Vatsa- ja selkäliikkeitä voi tehdä vaikka lähimetsässä kannon, kallion tai puunraadon päällä.