Toimittaja testaa: Kosmetiikkaa keittiön kaapeista löytyvistä aineksista

Arjen hemmotteluhetki syntyy nopeasti omien kaappien aineksista. Itse tekemällä säästää usein sekä rahaa että ympäristöä.

Kirjoittanut Salla Salokanto Kuvat Istockphoto

Nurkkiin kertyvistä kosmetiikkatuotteista pääsee eroon, kun valmistaa osan tuotteista edullisesti ja ympäristöystävällisesti itse kotona, suoraan käyttöön. Kotitekoinen ei myöskään ole tehotonta: monia aineita on käytetty ihonhoidossa jo kauan, ja esimerkiksi suolakuorintoja myydään myös kaupoissa.

Kosmetiikan valmistuksessa pääsee pitkälle tavallisilla keittiöstä ja ruokakaupasta löytyvillä aineksilla. Ainakin suola, sokeri, mausteet, käytetyt kahvinpurut sekä erilaiset hedelmät ja marjat sopivat moneen. Oliiviöljyä ja hunajaa voi käyttää ihonhoidossa aivan sellaisenaan.

Ruokatarpeiden lisäksi myös ikkunalaudalla kasvavat yrtit tai monet parvekkeen kesäkukat sopivat myös kosmetiikkakäyttöön. Jos aiheesta innostuu, voi panostaa hieman rahaa myös esimerkiksi mehiläisvahaan tai eteerisiin öljyihin. Kaikkia reseptejä voi muokata ja vaihtaa niihin raaka-aineita omien kaappien sisällön ja mieltymysten mukaan.

Hemmotteluhetkiä ja fiksua arkea

Kotona voi valmistaa melkein mitä tahansa kosmetiikkaa. Helpoimmin valmistuvat pienet erät erilaisia kertakäyttöisiä hemmottelutuotteita, kuten naamioita ja kuorintoja. Myös pitkään säilyvät, monimutkaisemmat voiteet ja rasvat voi tehdä itse, mutta tarvikkeet löytääkseen täytyy ehkä piipahtaa ruokakaupan lisäksi myös apteekissa.

Itse tekemällä voi todella myös säästää rahaa, sillä useimmat tarvittavat raaka-aineet ovat hyvin edullisia. Määränkin voi valita tarpeen mukaan, eikä vähän käytettyjä purnukoita siksi kerry kylpyhuoneen nurkkiin.

Kosmetiikan kotivalmistaja huomioi usein myös luonnon: aineiden mahdolliset ylijäämät voi kierrättää biojätteeseen, eikä pakkausmateriaaleja useinkaan tarvita. Kotona tehtyjen tuotteiden kanssa tietää myös, ettei aine sisällä esimerkiksi paljon keskustelua herättäneitä mikromuoveja – kosmetiikassakin joskus käytettyjä pieniä muovinkappaleita, jotka päätyvät pesuvedestä rasittamaan ympäristöä.

Kotikeittiössä on kaikki tarvittava

Kosmetiikkakokkailu onnistuu hyvin tavallisilla keittiövälineillä. Ainakin pienet kulhot ja sekoitusvälineet ovat tarpeen, ja myös tehosekoittimesta tai morttelista on hyötyä. Tiiviit lasiastiat sopivat parhaiten aineiden säilytykseen ja vaikka lahjapakkauksiksikin.

Valmistus- ja säilytysastioiden puhtaus on joka tapauksessa tärkeää. Kotitekoiseen kosmetiikkaan ei lisätä yleensä säilöntäaineita, joten hygienian kanssa on oltava tarkkana varsinkin, jos et aio käyttää tuotetta heti loppuun. Osa kosmetiikkatuotteista, esimerkiksi monet kuorintavoiteet, säilyvät periaatteessa käyttökelpoisina pitkään, mutta vain puhtaissa astioissa säilytettyinä.

Myöskään synteettisiä vaikuttavia aineita ei kotikosmetiikkaan lisätä. Siksi sillä ei yleensä voi saavuttaa esimerkiksi lääkinnällisiä tuloksia, ja hankalan ongelmaihon kanssa onkin syytä kääntyä ammattilaisen puoleen. Kotireseptit toimivat kuitenkin myös herkkäihoisella vähintään arkisten tuotteiden lomassa, ripauksena luksusta ja omaa aikaa. 

Lähteet: 

Lisen Sundgren: Ihana kotikylpylä – Parhaat reseptit kauneudenhoitoon luonnon omista aineksista

Askel terveyteen: 9 kosteuttavaa hiusnaamiota kuiville kutreille

 

Kokeile vaikka näitä!

Kaikki reseptit ovat toimittajan testaamia, ja niiden ainekset voi hankkia tavallisesta ruokakaupasta.

 1. Kaikkein helpoin kaappikosmetiikka on oliiviöljy. Välimeren maissa oliiviöljyä on perinteisesti käytetty kuivan ihon kosteutukseen, ja se sopii siihen yhä.

  Arvio: Muutaman päivän oliiviöljyhoito tepsi toimittajan kuiviin talvikäsiin yllättävän tehokkaasti. Öljyä riittää aika pieni määrä. Kädet tuntuivat käsittelyn jälkeen hetken rasvaisilta, joten öljyä kannattaa käyttää esimerkiksi iltaa vasten.
   
 2. Välimerellinen suolakuorinta pehmittää talven kuivaamat ja kovettamat sääret. Sekoita keskenään kaksi osaa hienoa suolaa ja yksi osa oliiviöljyä, ja lisää maustekaapista joukkoon reilusti kuivattua timjamia ja rosmariinia. Myös laventeli sopii mukaan, jos sellaista sattuu löytymään. Hiero kosteuttavaa kuorintavoidetta kuivalle iholle reilusti ja tehosta kuorintaa kevyin, pyörivin liikkein. Huuhtele huolella lämpimässä suihkussa.

  Arvio: Kuorinta toimii ja kosteuttaa tehokkaasti, ja jalat olivat kokeilun jälkeen pehmeät pitkään. Ihonhoidollisten vaikutusten lisäksi tuoksu vie suoraan eteläisille aurinkorannoille. Kuorinta päätyy toimittajan arkikäyttöön. 
   
 3. Kypsän tai vaikka hieman liikaakin pehmenneen avokadon voi käyttää myös kosteuttavassa hiusnaamiossa. Kuori avokado, poista kivi ja muussaa hedelmäliha kulhossa hienoksi tahnaksi. Lisää joukkoon tuore kananmunankeltuainen ja sopiva loraus oliiviöljyä. Levitä hiuksiin ja anna vaikuttaa tovi ennen suihkua. Pese pois shampoolla.

  Arvio: Massasta oli hankalaa saada tasaista, ja paakkuisen tahnan levittäminen ja peseminen oli hankalaa eikä kovin miellyttävää. Pesuvesi värjäytyi hurjan vihreäksi. Tuoksussa korostui kananmuna. Hiukset olivat kyllä käsittelyn jälkeen pehmeät, ja naamio lieneekin parhaimmillaan oikein kuivien hiusten tehohoitona.
   
 4. Mansikka, kaurahiutaleet ja hunaja muodostavat yhdessä rauhoittavan kasvonaamion. Hienonna 0,5 desilitraa kaurahiutaleita ja kaksi suurta mansikkaa tehosekoittimessa tasaiseksi, hienoksi massaksi. Sekoita joukkoon juoksevaa hunajaa, kunnes seos sopii koostumukseltaan kasvoille levitettäväksi. Levitä kasvoille ja anna vaikuttaa niin, että kaura on hiukan kuivunut.

  Arvio: Sopi hyvin viikonlopun rentoutushetkeen, aito mansikan tuoksu oli ylellinen. Iholla naamio tuntui lempeältä. Talvisaikaan naamion pyöräyttää hyvin sulatetuista pakastemansikoista, mutta toimittajan muistikirjaan resepti päätyi etenkin mansikkakautta ja mökkisaunaa ajatellen.

Reseptejä voi hyvin muokata omien kaappien antimien mukaan. Lisää ideoita löydät verkosta käyttämällä hakusanaa itsetehty kosmetiikka tai lainaamalla kirjastosta aihetta käsittelevän kirjan.

Hima 1/2018.