Toimittaja testaa: Kodin tee-se-itse -puhdistusaineet testissä

Luontoa ja kukkaroa säästävät puhdistusaineet syntyvät tutuista aineista. Esimerkiksi etikkavesi on mahtava keksintö.

Kirjoittanut Kirsi Riipinen Kuvat Kirsi Riipinen

Nolottaa. Siivouskaapin hyllyllä nököttää pullo kloriittia, jota hankin jokin aika sitten pesuhuoneen kaakelisaumojen puhdistukseen. Omatunto alkoi kolkuttaa kotona heti, kun avasin korkin. Jo haju kertoi, että nyt on kyseessä tuhti aine. 

Tällä kertaa homma hoidetaan toisin. Olen parina iltana googlannut vinkkejä itse tehtävistä, ekologisista puhdistusaineista. Tulos on ilahduttava. Siivous onnistuisi lähes pelkästään kolmella aineella: sitruunalla, etikalla ja ruokasoodalla.  

Halvaksi ja ekologiseksi yleispesuaineeksi nimetään etikkavesi, joka syntyy sekoittamalla yksi osa väkiviinaetikkaa ja yhdeksän osaa vettä. Otan huomioon varoitukset: erittäin happamana seos ei sovi emalille, alumiinille, marmorille eikä kalkkikivelle. Sen sijaan esimerkiksi hanat ja suihkupäät alkavat etikkavesikäsittelyn jälkeen kiiltää. 

Sitruuna vaikuttaa varsinaiselta ihmeaineelta. Se sopii vaikka ikkunoiden pesuun tai esimerkiksi tahriintuneiden muoviastioiden uudistamiseen. 

Ihmeaine on myös ruokasooda, jonka luvataan auttavan haisevaan viemäriin, putsaavan matot ja kirkastavan altaan. 

Pyttypommien pakkaus on herättänyt hilpeyttä.
Pyttypommien pakkaus on herättänyt hilpeyttä.

Sihisee lian pois 

Päätän aloittaa viikkosiivouksen wc:stä ja valmistan siivouspäivää edeltävänä iltana pyttypommeja. Niitä varten tarvitsen ruokasoodan lisäksi sitruunahappoa, jota myydään ainakin isoimmissa kaupoissa.  

Unohdin hankkia piparminttuöljyä ja alan soveltaa. Sekoitan astianpesuaineeseen raikkaan tuoksuista hajuvettä.  

Muotoilen seoksen palloiksi, jotka pyöritän pienenpieniin muffinivuokiin seuraavaa päivää odottamaan. 

Kun siivouspäivänä pudotan kovettuneen pikkumöykyn pyttyyn, mieleen muistuu taannoinen puhdistusaineen mainos, jossa putsarin luvattiin räjäyttävän lian pois. Tämä pyttypommi ei räjähdä vaan alkaa hiljakseen sihistä. Aikansa sihistyään ja liuettuaan otan vessaharjan ja jynssään pytyn kirkkaaksi. 

Toimii! Rasiallinen pyttypommeja jää odottamaan seuraavia kertoja. 

Sitruunahappoa on kaupoissa säilöntäaineiden hyllyssä.
Sitruunahappoa on kaupoissa säilöntäaineiden hyllyssä.

Hana ja tiskipöytä kuin uudet! 

Seuraavaksi testaan etikan. Teen etikan ja veden seoksen suoraan keittiön lavuaariin, jotta sekin puhdistuu samalla. Siivoushanskat käteen, rätti veteen ja viuhumaan. Hana todellakin alkaa kiiltää, samoin tiskipöytä.  

Innostun niin, että käyn läpi myös teräskattilat. Harmittaa, etten tullut ottaneeksi ennen-kuvaa. Eron huomaa selvästi! 

Kirjaan itselleni talteen muistutuksen, että käytän etikkavettä myös veden- ja kahvinkeittimen putsaamiseen. 

Uunin puhdistus onnistuu myös omatekoisilla aineilla.
Uunin puhdistus onnistuu myös omatekoisilla aineilla.

Ruokasoodaa uuniin 

Sitten otan avuksi ruokasoodan ja teen tahnan, johon tulee saman verran kaikkia: ruokasoodaa, suolaa ja kuumaa vettä kaikkia kaksi ruokalusikallista. 

Seosta uuniin, enkä edes kuumenna sitä, vaan annan vaikuttaa vartin ja pyyhin pehmeällä rätillä. Voilà, kyllä on puhdasta, eikä tarvinnut edes hinkata! 

Uuninpuhdistukseen vinkataan myös veteen kostutettua sokeripalaa. Sitä kannattaa kokeilla, jos putsaaminen vaatii karheampaa hankaamista. 

Ruokasooda-suola-tahnaa käytän myös kylpyhuoneen lattiakaivoon ja vaihdan samalla uuden lattiakaivon suodattimen. Olen huomannut, että samalla lattiakaivon kannen alla olevalla suodattimella pärjää pitkään, kun sen muistaa säännöllisesti puhdistaa. 

Otan talteen hyvän vinkin sitä varalta, että viemäri alkaisi haista: Ensin viemärin aukolle kaadetaan desi ruokasoodaa ja sen päälle kaksi desiä etikkaa. Kun ne ovat pari minuuttia kuohuneet, ne huuhdellaan reippaalla määrällä kuumaa vettä. 

Ruokasooda ja suola tepsivät lattiakaivon likaan ja hajuun.
Ruokasooda ja suola tepsivät lattiakaivon likaan ja hajuun.

Raikas kuin sitruuna 

Keittiön laatat puhdistan tällä kertaa sitruunalla. Huuhtelen ne ensin vedellä ja sen jälkeen puristan kosteaan rättiin sitruunanmehua.  

Kyllä, kaakelit alkavat kiiltää. Erityiskiitoksen annan raikkaasta tuoksusta.  

 

Toimittajan parhaat siivousvinkit 

  • Siivoaminen kuuluu pakkopulliin, jotka pitää hoitaa, vaikka ne eivät innostaisi. Yritän hoitaa homman mahdollisuuksien mukaan viikolla, jotta viikonlopulla jää aikaa ihan muihin juttuihin. Kaikkein parasta on, jos onnistun pätkimään eri vaiheita eri päiville: imurointi yhtenä iltana, pölyt ja vessat toisena. 
  • Siivoan usein ilman pesuaineita pelkällä vedellä ja mikrokuituliinalla, ja esimerkiksi keittiön lavuaarin desinfioin samalla kun keitän teevettä: loraus kiehuvaa vettä lavuaariin.  
  • Vessassa ja kylppärissä käytän pesuainetta, jolla on ympäristömerkintä. Ilokseni olen huomannut, että ympäristöystävällisiä aineita on myös kauppaketjujen omissa huokeissa sarjoissa. Kovasti hehkutettu vessapommi on hauska idea, mutta en usko, että minun tulee tehtyä sitä enää jatkossa. Toinen juttu olisi, jos ympäristöystävällisiä pesuaineita ei olisi hyvin saatavilla. 
  • Netissä on vinkkejä itse valmistettavista pyykki- ja tiskikoneaineista. Ohjeissa kehotetaan ottamaan ensin selvää laitteiden valmistajilta, sopivatko omatekoiset aineet niissä käytettäviksi. 
  • Omat kodinkoneeni ovat melko uusia ja niiden käyttöohjeissa on selkeät suositukset, millaisia pesuaineita niissä kannattaa käyttää. Noudatan näitä ohjeita. 
  • Nettipalstojen mukaan hyviä kokemuksia on saatu esimerkiksi pyykkiaineesta, joka tehdään raastetusta marseille-saippuasta, pesusoodasta, ruokasoodasta ja suolasta. Ehkä kokeilen tuota ohjetta seuraavan kerran vaatteille, joille suositellaan ainoastaan käsipesua.