Tehdään kotiin lajittelupiste

Jotta jätteiden kierrätys olisi mahdollisimman helppoa ja vähän aikaa vievää, kotiin kannattaa varata oma tila lajiteltaville jätteille. Pienikin tila riittää, halutessa voi rakentaa isommankin pisteen tai jakaa lajiteltavat jätteet kodin eri paikkoihin.

Kirjoittanut Kati Jalagin

Kodin lajittelupisteen voi sijoittaa keittiöön, eteiseen, parvekkeelle tai vaikka olohuoneen seinustalle. Vain mielikuvitus on rajana.

Perinteisesti jätteiden lajittelu tehdään keittiössä. Keittiön kaapin roska-astian vierestä löytyy usein tilaa parille muullekin astialle, joihin voi lajitella esimerkiksi biojätteen ja kartongit. 

Lajittelupisteestä voi tuunata pienellä vaivalla kauniin elementin, joka sopii myös huoneen muuhun sisustukseen. Voit ripustaa esimerkiksi keittiön seinälle koukuista riippuvia värikkäitä kasseja, joihin sujautat tyhjät lasipullot sekä paperi- ja kartonkijätteet.

Kengänsäilytykseen tarkoitetut ja avautuvalla luukulla varustetut laatikot voi valjastaa jätteiden lajitteluun pinoamalla laatikot päällekkäin tai vierekkäin jonkin kodin huoneen seinustalle.

Lajitelluille jätteille tarkoitetut laatikot voi sijoittaa muuallekin kuin keittöön.

Kannellisista tynnyreistä tai poljinsangoista voi tehdä kauniin rivistön mihin huoneeseen tahansa. Valitse rivistöön esimerkiksi kolme samanväristä tynnyriä tai sankoa ja maalaa tai kiinnitä niihin tarralla jätteen nimi. Saman idean voi toteuttaa myös käyttämällä kannellisia luonnonmateriaalista valmistettuja koreja, joiden sisältö suojataan muovipussilla tai kassilla. 

Isommat kannettomat korit voi valjastaa lajitteluun soveltuviksi, kun niiden sisus jaetaan erillisiin osiin kahdella vanerilevyillä. Tällöin yhteen koriin saadaan kolme tilaa eri jätteille. Voit myös tehdä pyörällisistä säilytyslaatikoista lajitteluastioita, jotka sujautat piiloon sängyn tai hyllyn alle. 

Pienikokoiset lajiteltavat jätteet voi piilottaa myös keittiön vetolaatikoihin.

Pienemmät lajiteltavat jätteet kuten käytetyt patterit ja lasipurkit voi piilottaa pienikokoisten kannellisten tavarakorien sisään ja asettaa ne vaikka olohuoneen hyllyyn esteettiseksi kori-asetelmaksi. Voit piilottaa pienikokoiset lajiteltavat jätteet myös keittiön vetolaatikoihin. Varaa lajittelua varten yksi tai kaksi keittiön vetolaatikkoa, joihin asetat kullekin jätteelle oman pahvilaatikon tai muovikorin.

Myös huonekaluliikkeet ja verkkokaupat ovat panostaneet jätteiden lajitteluun. Tarjolla on erilaisia kannellisia astioita, tynnyreitä, koreja tai kasseja, jotka sulautuvat huomaamatta kodin sisustukseen. 

Asun, siis lajittelen

Hima 2/2018.