Tässä makuuhuoneessa tulee uni
Uni on yksi ihmisen tärkeimmistä perustarpeista. Ei siis ole yhdentekevää, miten ja missä nukkuu. Makuuhuoneesta on hyvä tehdä rauhallinen paikka.
– Makuuhuoneen ihanteellinen lämpötila on 18–24 astetta, sanoo professori, unitutkija Markku Partinen.
Viileämmässäkin pystyy nukkumaan, mutta yli 25 asteessa alkaa olla tukalaa. Iäkkäät ihmiset haluavat yleensä nukkua lämpimämmässä kuin nuoremmat.
Suositus on, että makuuhuoneessa olisi mahdollisimman hämärää. Pimeässä erittyy paremmin melatoniinia eli hormonia, joka vaikuttaa nukahtamiseen. Yleensä vaaleat verhot ja sälekaihtimet pimentävät kuitenkin huonetta riittävästi. Ihmisten välillä on silti yksilöllisiä eroja. Joku saattaa tarvita tummat pimennysverhot tai silmälaput.
Makuuhuone kannattaa valaista keltaisen ja punertavan sävyisillä valoilla.
Syksy- ja talviaikaan luonnonvaloa on tarjolla vain vähän. Makuuhuoneen valaistukseen Partinen suosittelee keltaisen ja punertavan sävyisiä valoja. Valon lämpötila nimittäin vaikuttaa melatoniinin tuotantoon.
Mitä sinisempää valo on, sitä enemmän se jarruttaa melatoniinia, eli nukahtaminen vaikeutuu. Partinen vinkkaa, että nykyään saa lamppuja, joiden valon sävy muuttuu automaattisesti vuorokaudenajan mukaan.
Television paikka ei ole makuuhuoneessa.
Kun valitsee värejä makuuhuoneeseen, kannattaa miettiä, mitkä värit omasta mielestä tuntuvat rauhoittavilta. Kirkkaat ja kylmät värit, kuten kirkas punainen ja sininen koetaan yleensä piristävinä ja monet vihreän sävyt rauhoittavina.
Partisen mukaan television paikka ei ole makuuhuoneessa. Jos huoneessa on radio, sitä voi olla rentouttavaa kuunnella niin, että laite on ajastettu sammumaan itsestään.
Jos asunto on sen kokoinen, että työpisteen voi sijoittaa muualle kuin makuuhuoneeseen, se kannattaa tehdä. Ainakaan sänkyyn ei ole hyvä ottaa tietokonetta. Jos sähköposteja alkaa lukea illalla, niiden parissa voi vierähtää helposti enemmän aikaa kuin oli ajatellut. Tietokoneen sininen taustavalo myös piristää.
Mukava sänky ja hengittävät, luonnonkuitua olevat vuodevaatteet kutsuvat nukkumaan.
Kun petaupatja on laadukas, sen alla voi olla edullisempikin patja.
– Hyvä patja on sellainen, että siinä on mahdollisimman paljon jousia, ja että se mukailee ruumiin painoa, Partinen sanoo. Joustinpatja ei ole ainoa vaihtoehto, vaan korkealaatuinen vaahtomuovipatja kelpaa hyvin sekin.
Partinen neuvoo satsaamaan erityisesti laadukkaaseen petauspatjaan ja tyynyyn. Jos petauspatja on hyvä, sen alla voi olla edullisempikin patja. Kaikkein huonoin sänky on liian löysä, esimerkiksi vanha heteka tai liian löysä joustinpatja.
Tyynyn valinnassa kannattaa huomioida se, että hartian ja niskan välinen osa on hyvin tuettu. Tyynyn pitäisi olla hartioiden korkuinen niin, että niska on samassa linjassa selkärangan kanssa. Tukevahko tyyny on parempi kuin löysä. Ihanteellinen nukkuma-asento on kylkiasento, sillä silloin hengitys kulkee parhaiten.