Tarkista nämä 10 asiaa kotona ennen lomallelähtöä

Monille kesä tarkoittaa lomaa ja lomamatkoja. Matkasitpa kotimaassa tai ulkomailla, kannattaa ennen lomalle lähtöä hoitaa kuntoon nämä kymmenen asiaa.

  1. Irrota sähkölaitteet: pistorasiasta irrotettu sähkölaite on paitsi paloturvallinen myös energiaa säästävä. Laitteet kuluttavat sähköä myös valmiustilassa.
  2. Varmista, että astian- ja pyykinpesukoneen venttiilit ovat tiukasti kiinni ja kaikki hanat suljettuina.
  3. Varmista, että kotonasi on riittävästi palovaroittimia ja niissä toimivat paristot. Jos palovaroitin puuttuu tai se ei ole toimintakuntoinen, ilmoita siitä Hekalle jättämällä vikailmoitus.
  4. Sulje ovet ja ikkunat huolellisesti. Jos asunnossa on itse hankkimasi turvalukitus, kannattaa avain toimittaa Hekan aluetoimistolle. Jos poissa ollessasi asunnossasi tapahtuu esimerkiksi vesivahinko, joutuu henkilökuntamme rikkomaan oven ja lukon päästäkseen sisään. Tällaisissa tilanteissa asukas joutuu uusimaan lukon ja korjauttamaan oven omalla kustannuksellaan.
  5. Tyhjennä pöydiltä ja roskakoreista pilaantuva ruoka. Pilaantuva ruoka houkuttelee asuntoon muurahaisia, banaanikärpäsiä ja muita hyönteisiä.
  6. Hanki kodillesi ”kotikaveri”, joka käy katsomassa, että kotisi on kunnossa myös poissa ollessasi. Kotikaveri voi olla esimerkiksi naapuri tai lähellä asuva tuttava.
  7. Pyydä kotikaveria hakemaan postisi, ettei täpötäysi postilaatikko vihjaa varkaille tyhjästä asunnosta. Kannattaa myös jättää asunnon väliovi raolleen, ettei posti kasaannu luukun taakse. Pidempien lomien ajaksi sanoma- ja aikakauslehdet kannattaa laittaa tauolle väliaikaisesti.
  8. Pyydä kotikaveria kastelemaan viherkasvit ja kukat. Kasvit voi viedä myös kesähoitoon esimerkiksi naapuriin.
  9. Pyydä kotikaveria siirtelemään verhojasi hieman. Näin asuntosi säilyy asutun näköisenä ulkoapäin katsottuna.
  10. Pyydä kotikaveria laskemaan vettä viemäreihin esimerkiksi valuttamalla vettä hanoista ja vetämällä vessan. Kesän lämpö kuivattaa viemäreiden hajulukot; jos viemäreitä ei ajoittain kostuteta, ikävän hajuiset viemärikaasut pääsevät leviämään asuntoon ja käytäviin.

Aurinkoista ja rentouttavaa lomaa!