Suomuja ja karvoja oven takana

Ihmisten lisäksi kodeissa asuu kirjava joukko eläinkunnan edustajia. Yleensä lemmikit tervehtivät iloisina kotikäynnille tulevaa Hekan työntekijää, mutta joskus on vastassa tyhjännäköinen terraario.

Kirjoittanut Kati Särkelä

– Minipossuja ei vastaan ole tullut, mutta kissojen ja koirien lisäksi monenlaisia käärmeitä, jyrsijöitä, frettejä, liskoja ja hyönteisiäkin, asiakkuuspäällikkö Päivi Syväkuru kertoo. 

Käärmeet ja liskot ovat Syväkurun mukaan yleistyneet. Yhdessä asunnossa lemmikkinä oli isoja heinäsirkkoja. 

– Ne maastoutuivat oikein hyvin terraarioonsa, vaikka olivat kymmensenttisiä roikaleita.

Toisen kerran hän oli sovitulla käynnillä asunnossa, kun asukas ei ollut itse paikalla. 

– Siellä näin ison terraarion, joka oli selvästi asuttu, mutta minkäänlaista hämähäkkiä tai käärmettä siellä ei näkynyt. Niskakarvat nousivat pystyyn, kun tajusin että terraarion asukas voi olla vapaana asunnossa. Lähdin ulos mahdollisimman nopeasti.

Muutaman kerran Syväkuru on kohdannut todellisia ”kissanaisia”. 

– Kun astuin sisään asuntoon, näin vain epämääräisenä vellovan monivärisen kissameren – niitä oli ikkunalaudoilla, pöydillä, amppeleissa, ihan kaikkialla. Ja haju oli sen mukainen.

Sillä kertaa Syväkuru ilmoitti tilanteesta eläinsuojelueläinlääkärille, joka tarkasti kissojen elinolojen asiallisuuden myöhemmin.

Hyvä tapa on esimerkiksi sulkea koira yhteen huoneeseen huoltokäynnin ajaksi. 

Eläinten kanssa on harvoin ongelmia. Tämän vahvistaa Hekan tekninen asiantuntija Jaakko Korttila

– Asunnoissahan ei käydä yllättäen, joten etukäteen on tiedossa, onko siellä eläimiä kotona. Hyvä tapa on esimerkiksi sulkea koira yhteen huoneeseen. 

Lemmikkilisko

Joskus asukas unohtaa kertoa kotivahdista, ja silloin huoltomiehellä on lupa olla menemättä asuntoon haukuntaa kuullessaan. Yleensä koirien kanssa menee hyvin. 

– Minulla on aina muutama koirannappi taskussa, niillä saa koirasta kaverin heti, Korttila sanoo.

Eräs hankala koirakohtaaminen tulee kuitenkin mieleen. Korttilan saapuessa asuntoon koira käyttäytyi sävyisästi. Mutta kun työhommat oli hoidettu ja Korttila lähestyi ulko-ovea lähteäkseen, koira ei päästänytkään pois, vaan murisi uhkaavana ovella.

– Eihän siinä muu auttanut, kun keitellä itselle kahvit ja odotella rauhassa, että paikalle soittamani asukas ehti kotiin koiraa komentamaan, Korttila naureskelee.

Asukas korvaa lemmikin aiheuttamat siivouskulut tai vahingot.

Erään kerran kuului hurjaa haukuntaa oven takaa, tekninen isännöitsijä Timo Karhunen kertoo. Karhunen soitti asukkaalle ja kertoi raivokkaasta vastaanotosta. Asukas kuitenkin rauhoitteli, että ”ne ovat vain villakoiria”. 

– Uskaltauduin sisään ja niitä siellä olikin, mutta millaisia: haukkuva, schäferin kokoinen isovillakoira oli minun mittaiseni, kun se nosti etutassunsa olkapäilleni, Karhunen kertoo.

– Pikkukoirat saattavat murista ja roikkua lahkeessa koko käynnin ajan, mutta ei niistä isoa harmia ole. 

Katselmuksen tai muun käynnin yhteydessä kiinnitetään huomiota myös asunnon siisteyteen. Jos näyttää siltä, että eläimiä hoidetaan huonosti tai asunnossa on kohtuuttoman likaista, asukkaalle huomautetaan asiasta. Eläinten tekemät tuhot eivät ole normaalia asumisesta syntyvää kulumista, vaan asukas korvaa lemmikkieläimen aiheuttamat siivouskulut tai vahingot.

 

Juttu on julkaistu Himan numerossa 1/2016.