Suksihuollon ABC

Ennen laduille lähtöä on hyvä huoltaa sukset hiihtokuntoon. Jos varaston nurkkaan on jäänyt vanhat sukset, niistäkin saa kelpo välineet hetken huollolla.  

Suksien perushuolto alkaa putsauksesta. Puhdista sukset huolellisesti liasta ja vanhoista voiteluista. Apuna voi käyttää siikliä, messinkiharjaa tai voiteenpoistoaineita. Käsittelemällä luistopinnat huoltovahalla ja voitelemalla ne kulutusta kestävällä kovalla luistovahalla saa suksen jo luistamaan kohtalaisen hyvin. 

Perushuollon lisäksi kuntohiihtäjäkin hyötyy oikeanlaisesta kelivoitelusta. Kelivoiteiden valinta voi kuulostaa hankalalta, mutta hiihtokauden pärjää hyvin jo parilla tai kolmella voiteella. 

Kovilla pakkaskeleillä hiihtäminen onnistuu pikkupakkasille tarkoitetun pitovoiteen turvin, ja kun lämpöasteet pyörivät nollan ympärillä, kannattaa valita toisenlainen voide. Eteläisessä Suomessa hiihdettäessä hyvä yleisluistovoide on pikkupakkasen parafiini. 

Markkinoilla suosiotaan ovat kasvattaneet perinteiset pitopohja- ja skin-sukset, joita ei tarvitse pitovoidella. Suksien huollossa tärkeää onkin tietää, millaiset omat sukset ovat ja huoltaa niitä sen mukaan. 

Voitelu suksimallin mukaan

Luistovoide laitetaan luistelusuksissa koko suksen pituudelle, perinteisissä suksissa pelkälle luistoalueelle. Perinteisen suksien pitoalueelle tehdään kelinmukainen pitovoitelu. Märällä ja jäisellä kelillä pitovoiteen kaveriksi kannattaa lisätä liisteriä. 

Jos suksien huoltaminen itse ei houkuta tai voitelu tuntuu vaikealta, voi tehtävän ulkoistaa. Useimmat urheiluvälinekaupat tarjoavat suksien huolto- ja voitelupalveluita. Perushuollon tai kelivoitelun suksille saa muutamalla kymmenellä eurolla.  

Kun hiihtokausi päättyy, puhdista sukset huolellisesti liasta ennen säilöön laittamista ja säilytä niitä pystyasennossa. Näin helpotat taas seuraavan hiihtokauden alkua. 

Lue lisää suksien huolto- ja voiteluvinkkejä: suomenlatu.fi