Sokeritoukat, muurahaiset ja muut kotona esiintyvät ötökät kuriin

Silloin tällöin kotiin tunkeutuu pieniä tuholaisia, jotka hakeutuvat sisätiloihin suojan, lämmön ja ravinnon toivossa. Yleisimpiin kodin kutsumattomiin vieraisiin lukeutuvat muun muassa turkiskuoriaisen toukka, vaatekoi, riisihärö ja lutikat.

Kirjoittanut Kati Jalagin ja Annika Laine

Tuholaisten torjumiseksi on olemassa kotikonsteja mutta silti on aina syytä ilmoittaa tuholaishavainnosta oman talon hallinnolliselle isännöitsijälle. Hän osaa arvioida, tarvitaanko tuholaisten karkottamiseksi järeämpiä keinoja.

Lutikat

Luteet eli lutikat ovat verta ravinnokseen tarvitsevia syöpäläisiin. Ne elävät asunnoissa, vaatteissa sekä ihmisten ja eläinten karvoissa tai iholla. Aikuinen lutikka on 5–8 millimetrin pituinen, leveä ja litteä, ja väriltään ruskeahko. Toukka-asteet ovat aikuista pienempiä ja vaaleampia. Lutikat jättävät verijälkiä lakanoihin ja tummia ulostepisteitä lakanoihin, patjoihin ja sängyn jalkoihin.

Ilmoita lutikkahavainnoista heti isännöitsijälle.

Luteiden ja muidenkin syöpäläisten hävittämiseen on ryhdyttävä heti, kun niitä havaitaan. Ota välittömästi yhteyttä isännöitsijään myrkytyksen aloittamiseksi. Jos ilmoitusta ei tee heti, luteet saattavat levitä viereisiin asuntoihin, jolloin niiden torjuminen on vaikeampaa ja kalliimpaa. 

Tekstiilituholaiset

Tekstiilituholaisten toukat käyttävät ravinnokseen mm. villaa, turkiksia ja höyheniä. Vaatteisiin ja tekstiileihin ilmestyneet reiät saattavat kertoa siitä, että kotona on tekstiilituholaisia, kuten vaatekoi tai turkiskuoriainen.  

Kotikonsteilla tekstiilituholaisia vastaan

 • Imuroi kaapit, vaatehuoneet, sokkelit, lattialistat ja muut tilat, joissa tuholaisia mahdollisesti on. Hävitä pölypussi imuroinnin jälkeen.
 • Kuuma ja kylmä koituvat tekstiilituholaisten kohtaloksi. Voit joko pestä tekstiilit +40–60 asteessa, pakastaa niitä viikon ajan -20 asteessa, tai viedä ne pariksi tunniksi kuivaan, yli 60 asteiseen saunaan. Muista kuitenkin paloturvallisuus: älä ripusta tekstiilejä kiukaan lähelle, ja vie tekstiilit pois saunasta heti käsittelyn jälkeen. 
 • Säilytä villavaatteet ja turkikset puhtaina ja tiiviissä pakkauksessa, esimerkiksi muovilaatikoissa tai -pussissa. 

Elintarviketuholaiset

Elintarviketuholaiset, kuten riisihärö, keittiökoisa ja erilaiset kuoriaiset ovat pääosin vaarattomia mutta toki harmillisia vieraita. Ne syövät kuivia elintarvikkeita ja pilaavat ne ulosteellaan. 

Näin torjut elintarviketuholaiset

 • Tarkasta myös avaamattomat kuivaelintarvikepakkaukset ja hävitä saastuneet tuotteet.
 • Imuroi kaapit ja muu asunto huolellisesti ja hävitä pölypussi.
 • Käsittele kaapit tuhohyönteissumutteella tuotteen ohjeen mukaisesti.
 • Puhtaalta vaikuttavia tuotteita voit varmuuden vuoksi pakastaa viikon ajan 20 asteessa.
 • Säilytä jatkossa kuivat elintarvikkeet lasi- tai muovipurkeissa tai muovipusseissa.

Sokeritoukat

Keittiössä tai kylpyhuoneessa viihtyvät sokeritoukat eivät ole varsinaisesti tuholaisia, mutta niiden määrää kannattaa tarkkailla: runsas esiintyminen saattaa olla merkki kosteusvauriosta.

Näin torjut sokeritoukat

 • Huolehdi kosteiden tilojen kuivattamisesta ja ilmanvaihdosta. Jätä esimerkiksi suihkun jälkeen kylpyhuoneen ovi auki.
 • Siivoa ja puhdista lattiakaivot säännöllisesti. 
 • Jos sokeritoukkia kuitenkin vilistää kotona, kaada silloin tällöin kiehuvan kuumaa vettä viemäreihin. Toista käsittely tarvittaessa.

Sokerimuurahainen

Kesäaikaan keittiön nurkissa vaeltelevat sokerimuurahaiset ovat ihmiselle harmittomia, ellei niitä tavata asunnossa suuria määriä. 

Näin pääset eroon sokerimuurahaisista

 • Tarkkaile muurahaisten reittiä ja selvitä, mistä ne tulevat sisälle asuntoon. 
 • Jos muurahaiset ovat löytäneet tiensä elintarvikkeisiin, hävitä saastuneet tuotteet ja sulje loput tuotteet tiiviisiin purkkeihin tai pusseihin.
 • Muurahaisten myrkyttämiseen tarkoitettuja kotikäyttöisiä tuotteita voi kysyä rautakaupoista tai tavarataloista. 

Lämpimänä vuodenaikana kotona saattavat lisäksi pörrätä banaanikärpäset ja huonekärpäset. Parvekkeen kukista voi löytää kirvoja, ja avoimesta ikkunasta saattaa lentää sisälle ampiaisia tai mehiläisiä. 

Lisätietoja kodin tuholaisista ja niiden torjumisesta:

Hima 2/2018