Siivous viimeistelee joulutunnelman

Siivoustyönjohtaja Pirkko Karttunen tietää parhaat niksit siistiin jouluun, mutta ei itse stressaa joulusiivouksesta.

Kirjoittanut Jaana Kalliokoski Kuvat Sami Heiskanen

Joulusauna kuuluu suomalaiseen aattoperinteeseen. Hekan taloissa joulusauna onkin todella suosittu. Aattona perhesaunat saavat väistyä ja tilalle tulevat naisten ja miesten saunavuorot, näin jokainen halukas pääsee saunomaan.

Jotta joulutunnelma olisi täydellinen, saunan tulee olla putipuhdas ja kuurattu. Siivoustyönjohtaja Pirkko Karttunen kertoo, että Hekan siistijät tekevät ahkerasti töitä joulutunnelman luomiseksi. Löyly- ja pesuhuoneiden kaikki pinnat, kalusteet, lauteet, lattiat ja wc-tilat jynssätään perusteellisesti ja vaivaa säästämättä.

Talon asukas ja saunoja vastaa osaltaan, että seuraavatkin saunojat viihtyvät. Jokainen tuo omat laudeliinansa tai peflettinsä, ja jos joulusaunassa haluaa välttämättä vihtoa, roskat on siivottava pois. Myös tyhjät virvoitusjuomapullot viedään mennessään.

Entä jos joulusaunassa haluaa tunnelmoida kynttilänvalossa? Siinä tapauksessa Karttunen suosittelee ottamaan led-kynttilälyhdyn, sillä oikeita kynttilöitä ei saa ottaa saunaan.

Karttunen työskentelee Hekan siivoustyönjohtajana. 

– Valvon urakoitsijoiden työtä, käyn läpi siivoukseen liittyviä ilmoituksia, vastaan tiedusteluihin ja kiertelen taloissa varmistamassa, että työt on tehty asianmukaisesti.

Meillä on hyvät siistijät, he tuntevat omat vastuualueensa ja hoitavat ne hyvin.

Karttunen viihtyy Hekassa erinomaisesti ja kehuu, ettei parempaa työpaikkaa voisi olla. Ei ole päivääkään, ettei hän olisi halunnut lähteä töihin. 

– Minulla on erittäin mukavat työntekijät ja kollegat. Tykkään omasta työstäni. Meillä on hyvät siistijät, he tuntevat omat vastuualueensa ja hoitavat ne hyvin.

Hekan taloissa noudatetaan tarkkaa siivousohjelmaa. Jokaisella on omat vastuualueensa. Porrashuoneet siivotaan kolme kertaa viikossa, aulat ja hissit päivittäin, pyykkituvat ja muut yhteiset tilat kerran viikossa sekä polkupyörävarastot kerran kuussa. Saunat kuurataan jouluna ja juhannuksena.

Joulusiivouksesta ei kannata ottaa stressiä.

Myös Hekan talojen asukkaat valmistautuvat jouluun siivoamalla kotinsa. Karttunen muistuttaa, ettei joulusiivouksesta kannata ottaa stressiä. Hän suosittelee laatimaan tehtävälistan, josta voi ruksia yli ne tehtävät, jotka on hoidettu. 

– Kannattaa siivota vain ne paikat, joissa joulua viettää. Kaapit voi unohtaa. Kun siivousvälineet ovat kunnossa, niin homma sujuu. Itse laitan siivotessa mielimusiikkiani soimaan.

Joillakin asukkailla on omat saunat. Saunan pesussa on omat niksinsä, joiden avulla tulee hyvää jälkeä.

– Lauteet huuhdellaan ensin kuumalla vedellä, näin puun syyt avautuvat. Sen jälkeen lauteet harjataan pesuaineella ja huuhdellaan huolellisesti. Lopuksi ne kastellaan kylmällä vedellä, jotta puun syyt taas sulkeutuvat. 

Karttusella on sääntö, että aattona ei enää siivota vaan silloin rauhoitutaan joulun viettoon. Joulun pyhinä hän aikoo saunoa joka päivä.