Ruoat tulille – Hekalla kokataan kaasulla!

Tuhansissa Hekan asunnoissa kokataan kaasulla. Turvallinen kaasuliesi sopii kaikkiin talouksiin, ja se on varsinkin laatutietoisten kotikokkien suosiossa.

Kirjoittanut Salla Salokanto

Kaasuliedet ja -uunit elävät uutta tulemistaan kokkaamisharrastuksen yleistymisen myötä. Ravintoloiden lisäksi kaasulla kokataan myös kotikeittiöissä. 

Hekan kaasuliesissä on vuoden 2017 alusta saakka käytetty Suomessa tehtyä, ympäristöystävällistä biokaasua. Aiemmin käytössä oli tavallinen maakaasu, ja biokaasu onkin kemiallisesti käytännössä sama tuote. Sen päästöt ovat kuitenkin maakaasuun verrattuna hyvin vähäiset, sillä se valmistetaan kierrätysmateriaalista. 

Biokaasu tuotetaan biokaasulaitoksilla esimerkiksi kodeissa syntyvästä biojätteestä, kun taas tavallinen maakaasu on fossiilinen polttoaine.

Lajiteltu biojäte jalostetaan kaasuksi.

– Lajittelu on tästäkin syystä tärkeää: jo kertaalleen käytetyt ja olemassa olevat luonnonvarat saadaan hyödynnettyä paremmin, kun biojäte jalostetaan biokaasuksi, Heka Koillisen kiinteistöpäällikkö Juha Myllyniemi selvittää.

Biokaasu toimitetaan liesiin kaasuputkiston kautta, eikä asukkaan tarvitse siis pelata kaasupullojen kanssa. Putkiston ja liesien huollosta vastaa Heka.

–Me Hekalla teemme itse perushuollot niillä alueilla, joille meillä on asianmukaiset kaasuliesien huoltoluvat. Muualla huoltotyöt tekee kaasun toimittaja Gasum.

Myllyniemen mukaan sähköliesiasuntojen asukkailta tulee välillä kyselyitä mahdollisuudesta vaihtaa kotiin kaasuliesi, mutta teknisistä syistä se ei onnistu.

– Jos  asunnossa ei ole kaasuputkistoa, kaasuliettä ei voida asentaa.

Kaasuliesi on omalla tavallaan turvallisempi kuin sähköhella.

Turvallisuusasiat kiinnostavat usein kaasuliesitalouksissa. Voiko asunto täyttyä vahingossa kaasusta, tai voivatko esimerkiksi lapset vääntää kaasuhanan auki? Myllyniemi vakuuttaa, ettei huoleen ole syytä.

– Kaasuliesi on omalla tavallaan turvallisempi kuin sähköhella, sillä näkyvän liekin ansiosta se jää harvemmin vahingossa päälle, eikä sen päälle laiteta niin usein syttyvää tavaraa. Kaikissa kaasuliesissä on myös liekkivahdit, jotka katkaisevat automaattisesti kaasunsyötön, jos liekkiä ei ole. Liekkivahti ajaa myös lapsilukon tehtävän.

Jos kaasua pääsisikin ilmaan saakka, pienikään määrä ei jää huomaamatta: aine on voimakkaasti hajustettua. Lisäksi kaasu on ilmaa kevyempää, joten se nousee huoneessa ylöspäin ja poistuu tehokkaasti ilmanvaihdon kautta. Suuret kaasuonnettomuudet ovatkin Myllyniemen mukaan mennyttä aikaa, eikä Myllyniemen 16-vuotisen uran aikana ole sattunut onnettomuuksia.

Kaasuliesi kuumenee nopeasti.

Mitä ruoanvalmistukseen tulee, kaasuliedellä voidaan saavuttaa lämpötiloja, joihin keraaminen levy ei taivu, eikä levyn tai uunin kuumenemista tarvitse odottaa niin kuin sähköliesissä. Kaasuliesien parissa koko uransa työskennellyt Myllyniemi kokkaisi kaasulla lihaa.

– Korkeilla lämpötiloilla pihvin lihassyyt sulkeutuvat nopeasti, ja liha pysyy mureana. Siksi kaasuliedet ovat ravintoloissakin niin suosittuja, Myllyniemi vinkkaa.