Resepti: Sipuliset silakkapihvit ovat ilmastoystävällistä arkiruokaa
Silakan syönti on ilmastoteko. Hiilijalanjälkemme pienenisi, jos vaihtaisimme ruokavaliomme lihan useammin kalaan. Erityisesti villikala on ilmastoystävällinen valinta.
Ruokamme ilmastovaikutus riippuu siitä, miten ruoka on tuotettu. Hiilijalanjäljen mittayksikkö kg CO2 ekv/kg kertoo, kuinka paljon kasvihuonekaasupäästöjä tuotannosta vapautuu tuotettua kiloa kohti.
Vähiten kasvihuonekaasupäästöjä aiheuttavat lähiseudulla ja avomaalla kasvatetut viljelykasvit ja vihannekset. Esimerkiksi kotimaisten perunoiden ja juuresten hiilijalanjälki on alle 0,4 kg. Naudanlihan ilmastovaikutus vastaa noin 15 kilon ilmastopäästöjä.
Suomessa kasvatetun kirjolohen hiilijalanjälki on keskimäärin 3 kg. Vähiten ilmastoa rasittaa kestävästi ja läheltä pyydetty villi- eli luonnonkala, jonka hiilijalanjälki on noin 1,5 kg.
Kalavalintaa voi haarukoida WWF:n kalaoppaasta, jonka mukaan kotimaisista kaloista ilmaston kannalta hyviä valintoja ovat erityisesti särkikalat ja silakka. Särkikalojen kannat ovat paikoin jo ylitiheitä, joten särjen ja lahnan kalastus ehkäisee vesistön rehevöitymistä. Silakan kanta on merialueillamme vahva, ja sen kalastus on kestävällä tasolla.
Kuluta vastuullisesti WWF:n kalaoppaan avulla: www.wwf.fi/kalaopas
Lähteet: Ympäristö lautasella ja www.wwf.fi/kalaopas
Resepti: Arjen herkku sipuliset silakkapihvit
Kokeile perinteistä silakkapihviä uusilla mausteilla – sipulit, pippuri ja Dijon-sinappi antavat makuun sopivasti potkua.
Ainekset:
- 700 g silakkafileitä
- 2 dl hienoja korppujauhoja
- ripaus suolaa
- ripaus mustapippuria
Täyte:
- 1 purjosipulin valkoinen osa
- 1 keltasipuli
- 1 nippu tilliä
- 1 rkl voita
- ripaus suolaa
- 1 rkl Dijon-sinappia
- Paistamiseen: 2 rkl voita ja 2 rkl rypsiöljyä
- Valmista ensin täyte: hienonna sipulit ja tilli. Kuullota sipulisilppu voissa paistinpannulla, lisää tilli ja mausta suolalla.
- Huuhtele silakkafileet kylmällä vedellä, valuta fileet ja kuivaa hieman talouspaperilla.
- Sekoita suola ja pippuri korppujauhoihin. Kääntele fileet seoksessa molemmin puolin ja aseta fileet leivinpaperille vierekkäin, nahkapuoli alaspäin. Sipaise fileiden päälle kevyesti Dijon-sinappia.
- Lusikoi täytettä joka toiselle fileelle ja käännä päälle täytteetön filee.
- Paista silakkapihvit molemmin puolin kullanruskeiksi. Tarjoa perunamuusin kanssa.