Resepti: Palsternakka-maa-artisokkasosekeitto

Ekologinen kokkaaja hyödyntää satokauden tuotteita.

Kuvat Pauliina Salonen / Otavamedia

Sesonkikasvisten suosiminen on helppo tapa lisätä kasvisten osuutta ruokavaliossa. Satokauden kasvikset ovat lisäksi usein halvempia kuin pääsesongin ulkopuoliset kasvikset. Luonnollisen satokauden aikana kasvatettuihin kasviksiin käytetään vähemmän ulkopuolista energiaa, kuten valoa ja lämpöä, joten ne ovat myös ekologinen valinta. Huippusesongin aikana kasvikset ovat myös maukkaimmillaan, sillä niiden makua ei ole pilattu varastoinnilla ja pitkillä kuljetuksilla, eikä tukkureiden tarvitse kypsyttää niitä etyleenillä.

Vuoden 2018 satokausikalenterin mukaan lokakuussa ruoan laitossa kannatta kokeilla esimerkiksi palsternakkaa, lehtikaalia, karpaloa, tyrnimarjaa, kurpitsaa, omenaa ja päärynää. Marraskuussa kaupasta kannattaa kuljettaa kotiin ruusukaalia, maa-artisokkaa, satsumaa ja myskikurpitsaa.

Osoitteesta www.satokausikalenteri.fi voit lukea Satokausikalenterista ja satokausituotteista.

Ainekset:

½ kg palsternakkaa
250 g maa-artisokkaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
2 tl garam masala -mausteseosta
1 tl jauhettua kuminaa
½ tl kurkumaa
½ l kasvislientä
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
1–2 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa

  1. Kuori palsternakat ja maa-artisokat ja leikkaa pienemmiksi paloiksi. Laita maa-artisokat kylmään veteen, sillä ne tummuvat helposti. Kuori ja hienonna valkosipuli. 
  2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasviksia ja valkosipulia noin viisi minuuttia. Lisää kuivat mausteet ja kuullota vielä kaksi minuuttia.
  3. Lisää kattilaan kasvisliemi ja kookosmaito. Jatka keittämistä noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. 
  4. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimella tasaiseksi. Mausta sitruunamehulla ja suolalla.

Vinkki: koristele keitto päärynäkuutioilla ja saksanpähkinöillä. Lisää koristesalaattiin oman maun mukaan valkosipulia, sitruunamehua, öljyä, hienonnettua lehtipersiljaa, suolaa ja mustapippuria.

Tällä reseptillä syntyy neljä annosta.

Resepti: Otavamedia

Hima 3/2018.