Resepti: Makoisa leipä joulupöytään

Joulu on herkuttelun aikaa. Tuo maittava joululimppu myös aamiaispöytään: laita limppuviipaleen päälle viipale joulukinkkua ja sinappia tai valitse täytteeksi graavilohta ja tilliä.

Kuvat Kristiina Kurronen / Otavamedia

Valmistusaika: yli 2 h 
Vaikeusaste: keskitaso 

Ainekset: 

1 litra piimää 
80 g hiivaa 
1 ½ rkl suolaa 
1 rkl inkivääriä 
1 rkl kuminaa, fenkolia tai anista 
1 dl siirappia 
½ dl rypsiöljyä 
1 dl rusinoita 
700 g grahamjauhoja
800 g vehnäjauhoja 
200 g ruisjauhoja 
70 g ruismallasta 
1 dl vettä  
1 dl siirappia 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää suola, mausteet, siirappi, öljy ja rusinat. Lisää kaikki jauhot taikinaan ja alusta, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhosta. Anna taikinan kohota liinan alla. 

Kumoa noussut taikina pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina viiteen palaan ja pyörittele palat limpuiksi. Kohota limppuja noin puoli tuntia tai kunnes ne ovat kohonneet melkein kaksinkertaisiksi. Valmista siirappivesi sekoittamalla 1 dl vettä ja 1 dl siirappia keskenään. 

Paista limppuja 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia. Voitele leivät paistamisen loppuvaiheessa siirappivedellä. Jäähdytä limput ritilän päällä, älä peitä leipiä liinalla jäähdytysvaiheessa.

Tällä ohjeella saat viisi limppua.

Resepti: Harri Toivonen

Hima 4/2018