Puhtaus on paras tuoksu

Tuoksuyliherkkyydestä kärsii arviolta 10–40 prosenttia väestöstä. Keski-ikäiset naiset ovat suurin ryhmä, mutta mukana on myös miehiä ja lapsia. Tavallista on, että oireet voimistuvat iän myötä. 

Kirjoittanut Saara Selkämaa

Tuoksuyliherkkyydelle ei ole löydetty selittävää syytä, ja tutkimusten mukaan tuoksuyliherkkien hajuaisti ei ole sen herkempi kuin ei-tuoksuyliherkkien. 

– He vain reagoivat erilaisiin hajuihin ja tuoksuihin eri tavoin, ja oireet saattavat olla niin voimakkaita, että he joutuvat poistumaan tilasta, kertoo Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaa

Hajusteallergia menee käsitteenä usein sekaisin tuoksuyliherkkyyden kanssa. Hajusteallergia on kuitenkin kosketusallergia, joka tulee kosmeettisten tuotteiden hajusteista. Se ilmenee ihottumana sillä alueella, missä tuotetta käytetään. Tuoksuyliherkälle riittää, että tuoksu tai haju vain leijailee ilmassa. 

Tuoksuyliherkän ainoa toimiva hoito on oireita aiheuttavan tuoksun välttäminen.  

Tuoksuyliherkkyydestä kärsivät voivat saada oireita esimerkiksi kosmetiikasta, homeesta, kodinhoitoaineista, tupakansavusta, maaleista tai muoveista. Myös esimerkiksi eri ruokien tuoksut tai hiki voivat aiheuttaa osalle oireita. 

Oireet ovat yksilöllisiä, mutta niihin kuuluvat muun muassa nuha, päänsärky ja pahoinvointi. Oireita helpotetaan esimerkiksi nenäsuihkeilla, silmätipoilla, särkylääkkeillä ja antihistamiineilla. Tällä hetkellä ainoa toimiva hoito on oireita aiheuttavan tuoksun välttäminen.  

Hajusteita löytyy nykyään hyvin useasta eri tuotteesta.

Talosaunoissa ja -pesuloissa on tärkeää muistaa, että tuoksuyliherkkyys on yleinen vaiva. Siksi yhteisissä tiloissa tulee noudattaa sääntöjä, jotka mahdollistavat tilojen käytön myös herkistyneille. Ei-tuoksuyliherkkä tekee sillä jo paljon, kun vaihtaa tuotteensa hajusteettomiin. 

– Täytyy kuitenkin muistaa, että hajusteita löytyy nykyään hyvin useasta eri tuotteesta, kuten esimerkiksi hammastahnasta, Vuorenmaa kertoo. 

Vuorenmaa kannustaa siihen, että talojen yleisissä pesutiloissa tulisi olla ohjeet hajusteiden käyttämiselle. Tuoksuyliherkälle pahimpia ovat erilaiset saunatuoksut. Esimerkiksi Heka-Malminkartanon alueella löylyaromien käyttö onkin siksi kokonaan kielletty. 

Siivoustyönjohtaja Marjut Lindqvist kertoo, että myös kohteen siivouksessa käytetään joitakin täysin hajusteettomia puhdistusaineita. Hän muistuttaa, että oikein annosteltuina hajusteelliset siivousaineet eivät yleensä aiheuta ongelmia. 

Yleiset tilat voi pitää tuoksuyliherkälle sopivana pienillä ja yksinkertaisilla teoilla. 

Ongelmat yhteisten tilojen käytössä ovat usein vain ajattelemattomuutta.

– Roskakoreihin ei saa jättää vaippoja eikä muitakaan haisevia roskia. Myös lemmikkieläimet on pidettävä ehdottomasti poissa tiloista, ja tupakointikieltoa on noudatettava, Lindqvist neuvoo.

 Ongelmat yhteisten tilojen käytössä ovat usein vain ajattelemattomuutta. Noudattamalla aikatauluja ja pitämällä tilat siisteinä myös oma viihtyvyys paranee.