Puhdista koneet, säästät rahaa

Milloin viimeksi pesit pyykin- ja astianpesukoneet? Ehkä kuulut siihen laajaan joukkoon, joka ei ole tullut edes ajatelleeksi asiaa. Syytä olisi, sillä puhtaat koneet pesevät pyykit ja astiat paremmin ja kestävät käytössä pidempään.

Kirjoittanut Jenni Juntunen

Sekä pyykin- että astianpesukone tulisi putsata vähintään kerran, pari vuodessa. Oikea pesuväli riippuu siitä, kuinka usein koneita käytetään.

Viimeistään silloin, jos pyykki on pesun jäljiltä tunkkaista, nukkaista tai läikikästä tai siinä näkyy pesuainejäämiä, on aika pestä kone. Likainen tiskikone taas jättää astiat harmaiksi ja karhean tuntuisiksi. Myös koneen paha haju on merkki pesun tarpeesta.

Pyykinpesukone likaantuu, koska vaatteista irtoaa pesussa likaa, nukkaa ja väriä. Ne eivät poistu kokonaan koneesta vaan kerääntyvät töhnäksi täyttöaukon kumikaulukseen ja mahdolliseen nukkasihtiin. Matalien pesulämpötilojen ja ekologisten pesuaineiden käyttö edesauttavat sakkaumien kertymistä.

Helsingin vesi on pehmeää, joten pesuainetta pitäisi käyttää pienimmän annosteluohjeen mukaan.

Pesuainejäämät koneessa ovat myös hyvin yleisiä.

– Pesuainetta käytetään ihan liikaa, ja pesuainelokero on monella törkyinen. Kone irrottaa lokerosta pesuainejäämiä myös huuhteluveteen, kertoo Kotitalousopettajien liiton puheenjohtaja Anneli Rantamäki.

Helsingin vesi on pehmeää, joten pesuainetta pitäisi käyttää pienimmän annosteluohjeen mukaan. Pesuainelokero on hyvä puhdistaa aina pesun jälkeen. Ummehtunutta hajua ehkäistään jättämällä lokero ja täyttöluukku raolleen koneen kuivumisen ajaksi.

Pyykinpesukone puhdistetaan pesemällä se tyhjänä 90 asteen esipesuttomalla ohjelmalla pyykinpesuaineen tai sitruunahapon kanssa. Sitruunahappoa laitetaan pesuainelokeroon sata grammaa, ja ohjelman jälkeen pyöritetään toinen 40–60 asteen ohjelma pyykinpesuaineen kanssa. Sata grammaa happoa maksaa apteekissa noin kolme euroa.

– Hyvä vaihtoehto on pestä kone viinietikalla. Olen käyttänyt puoltatoista desilitraa etikkaa ja 60 asteen ohjelmaa ilman esipesua, Rantamäki kertoo.

Kaupasta saa myös pyykin- ja astianpesukoneiden puhdistusaineita. Rantamäen mukaan sitruunahappo ja viinietikka ajavat saman asian, ja ne tulevat usein halvemmaksi.

Jätesihti on syytä puhdistaa vähintään kuukausittain.

Rummun lisäksi pestään koneen kumikaulus astianpesuharjalla ja vaahtoamattomalla puhdistusaineella. Pesuainelokerikon voi yleensä irrottaa ja liottaa tai pestä pulloharjalla. Mahdollinen nukkasihti puhdistetaan koneen käyttöohjeen mukaan, ja lasiluukku pyyhitään.

Astianpesukoneeseen kertyy ruoantähteitä, rasvaa ja kalkkisaostumia. Jätesihti on syytä puhdistaa vähintään kuukausittain. Siihen jää helposti tärkkelysjäämiä esimerkiksi pastasta, kaurapuurosta tai taikinasta. Myös propellimaiset suihkuvarret on hyvä irrottaa ja puhdistaa säännöllisesti, jotta vesi pääsee kulkemaan kunnolla.

Koneen voi pestä sitruunahapolla, viinietikalla tai astianpesukoneen puhdistusaineella. Koneen käyttöohjeesta selviää, mikä aine koneelle sopii.

Sitruunahappoa laitetaan 2–3 ruokalusikallista lokeroon, ja kone pestään 60–65 asteen ohjelmalla. Kuivausta ei käytetä, jotta sakka ei kiinnity uudelleen koneeseen. Pesun jälkeen pyöritetään toinen ohjelma astianpesuaineen kanssa.

Kannen tiivisteet pestään tiskiharjalla ja vaahtoamattomalla puhdistusaineella.

– Poistoputkeen kertyy ajan kanssa rasvaa, jolloin kone tyhjenee vedestä hitaammin. Jos putken voi irrottaa, se kannattaa pestä joskus kuumalla pesuainevedellä, niin koneen käyttöikä pitenee, Rantamäki neuvoo.

Liika pesuaine rikkoo koneen

Alhaiset pesulämpötilat ja niukkavetiset eko-ohjelmat säästävät sähköä, mutta koneen kunnon takia on hyvä pyykätä ajoittain myös 60 ja 90 asteen ohjelmilla esimerkiksi lakanoita ja pyyhkeitä. Kuumat ohjelmat käyttävät enemmän vettä, jolloin kone huuhtoutuu liasta ja pesuainejäämistä.

Savenkaltaista zeoliittia sisältävät jauhemaiset pyykinpesuaineet voivat rikkoa pesukoneen, jos niitä annostellaan toistuvasti liikaa. Zeoliitti sulaa heikosti etenkin kylmissä pesulämpötiloissa. Ylimääräinen jauhe kertyy koneen sisuksiin ja aiheuttaa kuivuttuaan tuhoja. Lokeroon annosteltu liika jauhe voi myös tukkia pesuaineletkun.

Nestemäisissä pyykinpesuaineissa ei ole zeoliittia. Ne liukenevat paremmin veteen ja huuhtoutuvat pois pyykistä ja koneesta.

Älä siis käytä varmuuden vuoksi liikaa pesuainetta – Helsingissä vesi on pehmeää, joten pyykinpesuaine annostellaan pienimmän annosteluohjeen mukaan. 

Esipestä vai ei?

Pyykinpesukoneissa on erikseen aktivoitava esipesuohjelma. Se on tarkoitettu erittäin likaisen tai tahraisen pyykin pesuun, eikä sitä kannata käyttää turhaan. Esipesuohjelmalle on oma pesuainelokeronsa, johon kannattaa laittaa maltilla pesuainetta. Jos vaate on erityisen herkkä tai se päästää pesussa väriä, esipesua ei suositella. Sen sijaan jos kyseessä on vauvan maitotahra tai -kakka, esipesu on syytä tehdä, sillä maitotahrat palavat kankaaseen kuumassa vedessä kiinni.