Pölypallot kuriin ja koti järjestykseen

Löytyykö kotisi nurkista tavallista enemmän pölypalleroita? Tämä johtuu siitä, että talvi kuivattaa sisäilmaa ja lisää pölyn määrää kodeissa. Tavallinen viikkosiivous, hyvät siivousvälineet ja säännöllinen tuuletus pitävät pölyt kurissa ja parantavat huoneilmaa.

Kuvat Otava

Yleinen siivousohje kodeissa lienee, että imuroidaan ensin, jonka jälkeen annetaan pölyjen laskeutua ja pyyhitään pinnat vasta sitten. Mutta siivousta tehdessä voi myös miettiä itselle sopivaa tyyliä. Jos kotona siivotaan vähintään viikoittain, imuroinnin nostattama pieni pölymäärä kannattaa pyyhkiä sen laskeuduttua. Jos taas siivoustahti on maltillisempi ja tasoille on jo ehtinyt kertyä pölyä, kannattaa tasot pyyhkiä ensin, jotta imuroidessa ei nostata tuota pölyä ilmaan. 

Viikkosiivous tai fiiliksen mukaan

Imuroinnin ja pölyjen pyyhkimisen voi tehdä eri päivinäkin. Siivoustahtiin kodeissa vaikuttaa se, kuinka paljon kodissa vietetään aikaa, mitä siellä tehdään, kuinka isolla porukalla ja erityisesti, onko kodissa lemmikkejä tai kenelläkään allergioita. Yleisohjeena siivous vähintään kerran viikossa puolustaa paikkaansa. Pöly vaikuttaa huoneilman laatuun. Puhtaassa ja raikkaassa ilmassa on helpompi hengittää.

Tavarat pois kuljeksimasta

Pölyjen pyyhintää hankaloittaa tasoille kertyvä tavara. Erityisesti pimeän aikaan tasoille ilmestyy koriste-esineiden kaveriksi kynttilöitä ja valoja. Karsiminen helpottaa tasojen puhtaana pitoa. Myös kausivaatteiden ja -kenkien siirtäminen varastoon helpottaa siivoamista ja vähentää pölyn kerääntymistä.

Toisinaan isot ja pölyä keräävät tekstiilit kannattaa tampata tai tuulettaa ulkona imuroinnin sijaan, jolloin pöly ei jää sisälle pyörimään. 

Järjestelmällisyys siivouksessa vähentää työmäärää

Pölyjen pyyhintä aloitetaan ylimmiltä pinnoilta, kuten kaappien päältä. Näin vältetään tuplatyö, kun pöly ei leijaile jo pyyhityille pinnoille. Jos siivotessa jaksaa siirtää tavaroita ja toisinaan puhdistaa myös esimerkiksi taulujen kehykset ja lamppujen päälliset pölystä, lopputulos on siistimpi pidempään, kun piilopöly ei pääse yllättämään.

Oikeilla välineillä pölyjen pyyhintä helpottuu

Pölyjen pyyhintä sujuu helpoiten mikrokuituliinalla. Tahrojen pyyhkimiseen mikrokuituliina kannattaa kostuttaa vedellä tai laimealla yleispesuaineella. Myös kasvit voi pyyhkiä sumutuksen sijaan nihkeällä mikroliinalla.

Pölyhuiska helpottaa korkeista paikoista pölyjä pyyhittäessä. Huiskalla puhdistuvat myös koriste-esineet, vaikka nekin kaipaavat silloin tällöin perusteellisempaa mikrokuitupyyhintää.

Imurointi on siivouksen ydintoiminto

Tärkein siivoustoimenpide on kuitenkin imurointi. Ennen aloittamista kannattaa isoimmat roskat poimia pois käsin, ne saattavat tukkia imurin.

Erilaiset suulakkeet helpottavat imurointia. Esimerkiksi harjasuulake helpottaa pölyjen imurointia johtorykelmistä, lattialistojen päältä ja vaikkapa sälekaihtimista tai valaisimista. Lattioiden ja mattojen lisäksi olisi hyvä imuroida sohvat ja nojatuolit, tyynyt, patjat sekä petauspatjat. Näin tartutaan pölyyn ajoissa, ennen kuin se leviää laajemmalle kotona.

Vinkit siivousta helpottavaan sisustukseen

  • Ovelliset kaapit tai laatikostot avohyllyjen sijaan
  • Koriste-esineiden karsiminen ja sijoittaminen vitriiniin
  • Mattojen päivittäminen vähemmän pölyävistä materiaaleista valmistettuihin
  • Tavarat omille paikoilleen heti käytön jälkeen

Lähteet: Marttojen siivousasiaa pölystä ja Ylen ohjeet kodin puhtaanapitoon ilman suursiivouksia.