Polkupyörä kevätkuntoon

Kun keväinen aurinko lämmittää ja lumet sulavat pyöräteiltä, on aika tehdä polkupyörälle keväthuolto. Huolto on hyvä aloittaa pesemällä pyörästä liat pois. Pesua varten tarvitset ämpärillisen vettä, johon on sekoitettu hieman pesuainetta sekä pesusienen tai tiskiharjan.

Kirjoittanut Kati Jalagin

Pyörän ketjut ja rattaat voi puhdistaa ketjujen puhdistusaineella tai vaihtoehtoisesti liat voi pyyhkiä pois ketjuöljyllä. Kun ketjut on puhdistettu, ne öljytään ketjuöljyllä. Muista pyyhkiä ylimääräinen öljy pois rätillä, sillä pyöräillessä öljyyn tarttuva hiekka kuluttaa ketjua ja sen rattaita.

Renkaan sopivan painemäärän voi katsoa ulkokumin syrjältä. 

Ajan myötä pyörän renkaat tyhjenevät itsekseen, joten renkaat tulisi pumpata täyteen ilmaa esimerkiksi pumpulla, jossa on painemittari. Sopiva painemäärä lukee renkaan ulkokumin syrjällä.

– Jos renkaissa on liian vähän ilmaa, pyöräily on raskaampaa ja pyörän vanteet voivat vahingoittua. Ulkokumit kannattaa vaihtaa, jos ne ovat halkeilleet, neuvoo Erika Weckström Pyöräliitosta.

Lopuksi pyörä on hyvä koeajaa ja kokeilla toimivatko vaihteet ja jarrut. Jos jarrut ja vaihteet eivät toimi niin kuin pitäisi, pyörä tulisi viedä huoltoon. Tarkista myös, onko pyörässä kaikki lainmukaiset heijastimet: punainen ”kissansilmä” takana, valkoinen edessä ja oranssit heijastimet renkaissa. Jos pyöräilet hämärään tai pimeään aikaan, muista varustaa itsesi tai pyöräsi valaisimella.

– Pyörä kannattaa käyttää ammattihuollossa etenkin silloin, jos pyörä ei toimi kunnolla tai pyöräily tuntuu työläältä. Pyörä on jossain määrin kuin auto: sitä pitää huoltaa ja kuluvat osat on hyvä vaihtaa vähän väliä. Pyöräily on mukavampaa ja sujuvampaa, kun pyörä on kunnossa ja kulkee hyvin, sanoo Weckström.