Pitkää ikää, pannut ja pellit

Pannut ja uuninpellit kannattaa pestä heti käytön jälkeen. Mitä pidempään ruokatahrat pääsevät pinttymään, sitä järeämpiä keinoja tarvitaan.

Kirjoittanut Kati Särkelä

Teflon patentoitiin jo 1940-luvulla ja vieläkin teflonpannu löytyy lähes joka kodista. Pinta estää ruokaa tarttumasta kiinni – ainakin uutena. Teflonpinta ei kuitenkaan kestä käytössä loputtomasti, ja moni ostaa uusia pannuja vuosittain. Pannun käyttöikää voi pidentää käyttämällä puisia ja muovisia lastoja, ja pesemällä pannun aina käsin pian käytön jälkeen. Laiskan tiskaajan pannuun pinttynyt edellisen päivän ruoka lähtee parhaiten liottamalla pannua lämpimässä vedessä.

Hyvin hoidetut valurautapannut kestävät isältä pojalle.

Todella korkeat lämpötilat tai voimakkaat lämpötilanvaihtelut voivat pilata teflonpannun, vältä siis kylmän veden laskemista kuumalle pannulle. Jos säilytät pannuja päällekkäin, laita niiden väliin talouspaperia tai kangasta naarmujen välttämiseksi.

Hyvin hoidetut valurautapannut kestävät isältä pojalle. Jotta pannu pysyy kunnossa, puhdista se heti käytön jälkeen talouspaperilla. Pese vain tarvittaessa juoksevan veden alla kuumalla vedellä ilman pesuaineita. Valurautapannua ei saa missään tapauksessa pestä astiapesukoneessa. Valurautapannun pintaa voi suojata rasvaamalla se silloin tällöin suolattomalla rasvalla. Ennen ensimmäistä käyttökertaa käsittele pannu valmistajan ohjeen mukaisesti.

Monen ammattilaisen valinta on hiiliteräspannu. Se muistuttaa valurautapannua, mutta on kevyempi ja lämpenee nopeammin. Hiiliteräspannut ovat pinnoittamattomia, ja niiden tarttumattomuusominaisuudet vain paranevat iän myötä. 

Uuni kannattaa pyyhkiä kostealla liinalla säännöllisesti, koska ruuista tarttuu rasvaa ja roiskeita uunin seinämiin. Mieto käsiastianpesuliuos voi tulla tarpeeseen. Jos jotakin valuu uuniin vaikka irtopohjavuoan raoista, pitää uuni puhdistaa mahdollisimman pian.  

Mitä pidempään lika palaa ja pinttyy uunissa, sitä mahdottomampi se on saada pois. Pahimpiin pinttymiin tarvitaan uuninpuhdistusainetta. Ne ovat vahvasti emäksisiä, joten käyttöohjeet kannattaa lukea huolellisesti ja suojata kädet sekä uunin edessä oleva lattia.

Leivinpaperi tai paistopussi auttavat pitämään uunin puhtaana.

Myös uunipellit pitää muista pestä. Leivinpaperin käyttämisestä huolimatta, rasvaa saattaa tarttua niihin. Uunipellit pestään astianpesuaineella ja liottamalla. Uusia peltejä voi kokeilla pestä myös astianpesukoneessa, mutta liottamalla ja käsin esimerkiksi karhunkielellä harjaamalla voidaan saada parempi tulos. Pellit voi tiskata esimerkiksi kylpyhuoneen lattialla, jos ne eivät mahdu tiskialtaaseen.

Uuni pysyy paremmin puhtaana, kun käytät paistopusseja. Leivinpaperi sopii myös uuniritilän suojaksi sekä tarvittaessa uunin pohjalle. Kaupoissa myytävä kestoleivinpaperi on teflonilla päällystetty kangasmainen alusta, jota voi käyttää yhä uudestaan.