Pensselit puhtaiksi - näin pidät maalausvälineet käyttökuntoisina

Maalausvälineiden putsaamisessa on tärkeää huomioida, millaista maalia käyttää: vesiohenteisten ja liuotinohenteisten maalien puhdistamisessa työvälineistä on eri säännöt. Liuotinohenteiset maalit ja pesunesteet ovat vaarallista jätettä. 

Kirjoittanut Kati Jalagin

Asunnon seinien tai huonekalujen maalaamisen jälkeen pensselit ja telat on hyvä puhdistaa heti. Jos maalausurakasta ei selviä yhdessä päivässä, niin maalausvälineet voi pakata tiivisti suljettuun muovipussiin.

Kun maalaus on ohi, pyyhi ensin ylimääräinen maali maalipurkin reunaan. Laita sitten pensseli likoamaan erilliseen astiaan. Vesiohenteisen maalin pensselit voi liottaa vedessä tai pesuun tarkoitetussa pesuaineessa, liuotinohenteisen taas siihen tarkoitetussa liuottimessa. Pyyhi pensseli liotuksen jälkeen ja anna sen kuivua. Vesiliukoisen maalin pensselin voi pyyhkimisen jälkeen myös huuhtoa hanan alla.

Jos liotit vesiohenteisen maalin työvälineet vedessä, voi veden kaataa viemäriin. Erottuneen kirkkaan liuottimen taas voi käyttää uudelleen. Liuotinta tai pesunestettä ei saa kaataa viemäriin. Vie pesuneste suljetussa astiassa vaarallisen jätteen keräyspisteeseen. 

HSY:n verkkosivulla on selkeät ohjevideot maalausvälineiden puhdistukseen.

Jos maalausvälineet ovat kovettuneet tai muuten käyttökelvottomia, voi ne laittaa sekajätteeseen. Huomioi, että maalitela on märkänä vaarallista jätettä, mutta kuivana sekajätettä.