Oletko valmis uuteen asukkiin? Näin teet kodistasi turvallisen vauvalle tai lemmikille
Kun perheeseen saapuu uusi odotettu jäsen kuten vauva tai lemmikki, tulee myös aika laskeutua lattiatasoon ja tarkastaa asunnon yleisimmät vaaranpaikat. Vastasyntyneen kanssa suurempaan remonttiin ei tarvitse ryhtyä, mutta kun taapero alkaa liikkua ja tutkia ympäristöään, on helpompaa, jos varoittelun sijaan voi keskittyä elämiseen.
Asunnon yleisimmät vaaranpaikat voi välttää pienillä muutoksilla, kuten turvaporteilla ja lapsilukoilla. Liesisuoja ja liukuesteet tuovat lisäturvaa. Kiinnitä seinään helposti kaatuvat suuret huonekalut, kuten hyllyt ja lipastot. Oikein vauhdikkaan tapauksen kanssa kannattaa terävät kulmat pehmustaa.
Erityisesti vanhoihin, maadoittamattomiin pistorasioihin voi hankkia niihin tarkoitetut suojat, ja johdot kannattaa laittaa piiloon. Myrkyllistä elohopeaa sisältävissä energiansäästölampuissa piilee myös riski, ja etenkin lastenhuoneen valaisimien pitää olla tukevia. Sulje sähkölaitteet, kun niitä ei käytetä. Tarkista, että kodin palovaroitin on kunnossa.
Kodin myrkyllisistä kasveista löytyy Myrkytystietokeskuksen sivuilta lista, josta voi tarkastaa omat huonekasvinsa. Anna myrkylliset huonekasvit vaikka naapurille tai nosta ruukkukasvit korkealle.
Korjaa pois pienet esineet, kuten hiuspinnit ja kolikot, pussinsulkijat tai kuivat makaronit. Nyrkkisääntö on, että lapsen pikkurillin kokoiset esineet ovat niitä vaarallisimpia. Tarkasta, ettei tekstiileissä ole irtoavia nappeja. Huolehdi myös, ettei ulottuvilla ole rullaverhojen ja kaihtimien pitkiä naruja ja lenkkejä.
Näkyvien paikkojen lisäksi tarkasta myös laatikot ja kaapit. Tämä koskee ennen kaikkea paikkoja, joissa säilytät saksia, veitsiä, jätteitä, alkoholia ja keittiön kuivatarvikkeita. Myös pesuainepakkaukset ja lääkkeet on tärkeä pitää lasten ulottumattomissa.
Vaikka hygienia on tärkeää, kodissa ei tarvitse olla kliinisen puhdasta.
Varsinkin kissan- ja koiranpennut keksivät mitä pienempiä koloja, joihin ne voivat jäädä tutkimusmatkoillaan jumiin. Sulje mahdolliset kulkuaukot etukäteen.
Jos remontoit tai maalaat lastenhuoneen, tuuleta se kunnolla ja odota pari viikkoa, ennen kuin lapsi nukkuu siellä, sillä maalatuista pinnoista ja rakennusmateriaaleista voi vapautua kemikaaleja. Vaikka hygienia on tärkeää, kodissa ei tarvitse olla kliinisen puhdasta. Uudet tekstiilit on hyvä pestä ennen käyttöä.
Yksi vaihtoehto on tehdä kotiin yksi huone tai vaikka leikkikehällä rajattu alue, joka on takuulla turvallinen. Sinne tulokkaan voi sulkea hätätapauksessa hetkeksi, kuten suihkun ajaksi. Kodin turvallisuus on tärkeää myös lapsen kasvaessa, koska lapsi ei aina ymmärrä aikuisten varoituksia tai osaa arvioida riskien suuruutta.
Vaikka koti olisi kuinka turvallinen, valvonta on paras tapa estää katastrofit. Silti yllätykset kuuluvat elämään. Varaa kotiin asianmukaiset ensiaputarvikkeet, kuten sideharsoa ja desinfiointiainetta. Opettele myös riittävät ensiaputaidot. Kirjoita luettelo tärkeistä yhteystiedoista, kuten ensiavun, terveysneuvonnan ja Myrkytystietokeskuksen puhelinnumeroista, ja kiinnitä luettelo näkyvään kohtaan seinällä tai tallenna puhelimeesi.
Juttu on julkaistu Himan numerossa 1/2016.