Ninni Minkkisen valkoista kotia somistavat kauniit koriste-esineet

Kun Ninni Minkkisen asunnon ovesta astuu sisään, tulija kohtaa valkoisella värillä kuorrutetun kodin, joka on täynnä silmää hiveleviä yksityiskohtia ja kauniita koriste-esineitä.

Kirjoittanut Kati Jalagin Kuvat Roope Permanto

Ninni on asunut 16-vuotiaan poikansa Veetin kanssa Ala-Malmilla sijaitsevassa asunnossaan lähes 15 vuotta. Heidän 80,5 neliöisessä kodissaan on kolme huonetta, keittiö, kylpyhuone, vessa sekä parveke. Ninni asui aiemmin kaksiossa saman talon alemmassa kerroksessa.

Ninni Mikkonen

– Laitoin kotia jo aiemmassa asunnossani. Silloin kotini oli punavalkoinen ja väritykseltään voimakkaasti kaksijakoinen. Sisustuksessa oli esimerkiksi punaista ruutua ja raitaa.

Nykyisen kodin sisustus oli ensin ruskeanvalkoinen muuttuen vähitellen entistä valkoisemmaksi ja lopulta musta väri korvasi ruskean värin. 

– Valkoinen väri ja tällainen kulahtaneisuus on ollut täällä tosi pitkään. Se sopii myös hyvin lapsiperheeseen: ei haittaa, vaikka kalusteisiin tulisi vähän naarmuja ja kolhuja.

Koriste-esineet kruunaavat sisustuksen

Kodin sisustaminen on aina viehättänyt Ninniä. Sisustusinto sai alkunsa sisustuslehdistä ja sisustuskirjoista, joita löytyy hänen kotinsa arkkujen kätköistä kymmenittäin.

– Minulle tuli pitkään Koti ja keittiö -lehti, jossa esiteltiin ihania asuntoja ja sisustuksia. Kuuluin myös kirjakerhoon, josta tilasin sisustuskirjoja. Vähitellen innostuin enemmän ja enemmän sisustamisesta.

kristallikruunu

Ninni kuvaa sisustustaan boheemiksi ja shabby chic -tyyliseksi, jossa valkoiseen väriin yhdistyvät romanttiset sävyt, kirpputorilöydöt, antiikkiesineet, kristallikruunut sekä kuluneet ja vanhat kalusteet, jotka on yhdistetty taiten uudenaikaisiin sisustuselementteihin.

Kalusteet ja koriste-esineet pysyvät suurimmaksi osaksi tarkasti valikoiduilla paikoillaan. Aina silloin tällöin Ninni muuttaa pienillä lisämausteilla sisustusta. Tällaisia ovat esimerkiksi luonnosta kerätyt kivet, kepit ja sulat. Kesäisin perheen kodista saattaa löytyä hyppysellinen vaaleanpunaista väriä ja talvisaikaan kotia voivat koristaa jotkin tumman ruskeat tai mustat, pienet yksityiskohdat.

unisieppari
Suurikokoinen unisieppari on yksi Ninnin viimeaikaisista lempihankinnoista.

Erityisesti Ninniä viehättävät peilit, unisiepparit ja sulat. Olohuoneessa olevat peilit on ostettu Ikeasta ja Jyskistä. Uusin hankinta on olohuoneen katosta roikkuva suuri unisieppari, joka erottaa työtilan omaksi sopeksi.

– Rakastan unisieppareita, niitä on useampia eri kokoisia ympäri kämppää. Minulla on kädessänikin yksi sellainen.

Yksiksi parhaiksi löydöikseen Ninni mainitsee olohuoneen kallot. Seinää kaunistava kallo on ostettu sisustusliikkeestä, kun taas pöytää koristava lehmänkallo on löytynyt Saarenmaan luonnosta.

– Rakastan ihania esineitä. Viihdyn sellaisessa ympäristössä, jossa on kivan näköisiä juttuja. 

Löytöjä kirpputorilta

Osa Ninnin kodin esineistä on tarttunut mukaan kirpputoreilta. Suosikkikirppis on ehdottomasti Hietalahden kirpputori.

– Hietsun kirpputori on paras. Olen käynyt siellä äitini kanssa usean vuoden ajan. Sieltä tarttuu aina jotain mukaan, yleensä vaatteita. Käyn myös kirppiksillä, jotka osuvat esimerkiksi kauppamatkan varrelle. Läheiseltä Pelastusarmeijan kirpparilta olen saattanut löytää sormuksia tai Arabian vanhoja vateja.

yksityiskohtia olohuoneesta

Muun muassa olohuoneen koristeena olevat ikkunat ovat löytyneet kirpputorilta. Ninnin suosikkilöytöihin lukeutuu myös sello, jossa ei ole kieliä ja jonka kaula on katkennut. 

– Hankin sellon kahdella eurolla Facebookin kirppariryhmästä. Olen aina pitänyt musiikki-instrumenteista, mutta ne ovat käytettynä aina superkalliita. Olisi ihana kerätä niitä enemmänkin.

Koti kauniiksi itse tuunaamalla

Jos Ninni ostaa kotiinsa jotain huonekaluliikkeestä, ostoksen materiaalin on oltava kestävää puuta tai metallia, ja on myös tärkeää, että sen voi maalata halutessaan jonkin muun väriseksi.

Maalaaminen ja tuunaaminen on oleellinen osa perheen kodin kauniiksi laittamista. Muun muassa kaupasta 20 vuotta sitten hankitut vitriinit olivat alun perin mahonginruskeat, jotka saivat Ninnin käsissä valkoisen värin. Valkoisen maalin ovat saaneet pintaansa myös olohuoneen nojatuoli, kirjoituspöytä ja sen takana oleva seinä, keittiön pöytä ja tuolit ja seinä, joka sijaitsee senkin takana.

maalattuja kalusteita ja sisustusesineitä

Poikkeuksena on keittiön vitriini, joka oli alun perin männyn värinen. Se oli tosin jonkin aikaa valkoinen, mutta sai vähän aikaa sitten värikseen mustan. 

– Vitriinistä meni yksi ikkuna rikki. Samalla kun maalasin vitriinin, laitoin tyhjään ikkuna-aukkoon kanaverkon.

Maalatessaan Ninni käyttää kalustemaaleja. Aluksi hän yleensä hioo puisia pintoja, jotta maali tarttuu paremmin.

– Ensin laitan pohjamaalin ja sen jälkeen valkoista maalia. Jos on mahdollista, hion vielä pintaa, jotta huonekalu näyttäisi vanhalta ja kuluneelta.

Valoisa ja viihtyisä koti

Eniten Ninniä viehättää omassa kodissaan sen valoisuus ja hyvä pohjaratkaisu. Auringon valo paistaa asuntoon koko päivän ajan siirtyen vuorotellen huoneiston ikkunasta toiseen. Ilta-auringon säteet osuvat olohuoneeseen.

– Pidän myös asunnon eteishallista, jota on voinut kalustaa. Löysin eteisen arkun nettikirppikseltä 20 eurolla. Arkku oli väriltään alun perin vihertävä. Eteisen vaatekaapin hommasin Ikeasta, myös makuuhuoneessani on samanlainen kaappi.

Olohuone on paikka, jossa Ninni viihtyy hyvin. Vapaa-aika kuluu sisustamisen lisäksi ruoanteon, piirtämisen, kirjojen ja lehtien lukemisen sekä tietokoneelta katsottavien sarjojen parissa. Lisäksi Ninni nauttii perheineen ulkoilusta. Usein kesäisin perhe suuntaa pyörillä Tuomarinkylän suuntaan, mistä löytyy viihtyisä viheralue. Muutenkin lähistöllä on Ninnin mielestä hyvät ulkoilumahdollisuudet.

– Tykkään lisäksi ottaa luontokuvia, joita jaan Instagramissa @ninncecilia. Lähden usein mukaan, kun miesystäväni lähtee kalastamaan ja otan samalla luonnosta kuvia.

kuva keittiöstä
Keittiön matto on päiväpeitto, jonka voi pestä helposti pesukoneessa. Musta vitriini on Ninnin itse maalaama. 

Arkena Ninnin aika kuluu lähihoitaja-opintojen äärellä. Hän on valmistunut aiemmin nahka- ja turkisalan artesaaniksi ja tehnyt lähes 20 vuotta myyntityötä asiakaspalvelussa. 

– Aloitin koulun tänä vuonna, opintoja on jäljellä noin 2–3 vuotta. Haluan työni kautta auttaa muita ihmisiä.

Mitä kodin sisustus vielä kaipaa?

Yleensä Ninni ei suunnittelemalla suunnittele kotinsa sisustusta; sisustuslehdistä ja -kirjoista löydetyt ideat saattavat jäädä kytemään ajatuksiin ja jossain vaiheessa luoda innostuksen muutoksen tekemiseen. Joskus ideat vain tulevat eteen, hetken tuulahduksina. 

koristekiviä
Koristekivien mandala-kuvio on Ninnin itse taiteilema. 

– Löysin esimerkiksi maalta Veetin isovanhempien luota heinäseipäitä, jotka halusin kotiini verhotangoiksi. Olohuoneen verhoiksi taas olin kaavaillut silkkiverhoja. Koska raakasilkistä valmistettujen verhojen hinta oli kova, ajattelin, että löydän jotain muuta tilalle. Lopulta verhoiksi päätyivät Ikeasta ostetut halvat lakanat. En silitä verhoja koskaan pesun jälkeen, ne saavat tarkoituksella olla tuollaiset ryppyiset.

Kaksi tarkemmin pohdittua suunnitelmaa Ninnillä kuitenkin on mielessään. Jossain vaiheessa pienelle, olohuoneen katosta roikkuvalle, kirpputorilta löytyneelle peilipallolle olisi mukava saada kaveriksi iso peilipallo, joka voisi sijoittua lattialle.

Joulun aikaan taas perheen olohuonetta tulee koristamaan valkoinen tekokuusi.

– Laitan joka joulu kuusen samaan paikkaan ja haluan, että se on värikäs. Koristelen kuusen joka vuosi erilaisilla koristeilla. Koristelen kotia myös ruukkuun laitetuilla pienillä elävillä kuusilla ja siellä täällä kotia roikkuu muutamia jouluvaloja. 

– Jouluna ja myös muutenkin pimeinä iltoina poltamme paljon kynttilöitä ja tuikkuja, joita on joka puolella kotia.

makuuhuone
Makuuhuoneen Ikean sänky on hommattu huuto.netistä 50 eurolla.

Tämä juttu sai alkunsa Hekalla asuvan  Ninni Minkkisen juttuideasta. Jos naapurissasi asuu innokas sisustaja tai olet itse sisustanut kotisi kauniiksi esimerkiksi kekseliäisyydellä ja vähällä rahalla, kerro siitä Hekan viestinnälle lähettämällä viesti osoitteeseen viestinta@hekaoy.fi. Parhaat juttuideat saattavat päätyä kuvineen Hekan verkkosivuille sekä tuleviin Hima-lehtiin.

Hima 4/2018