Niksit varaston siivoukseen

Keväällä kannattaa hankkiutua eroon varastoon säilötystä turhasta tavarasta ja laittaa varastohuone järjestykseen. Hyödynnä varaston siivousta tehdessäsi HSY:n keräysautojen kevätkiertue, joka starttaa 1. huhtikuuta. Keräysautoilla on yli sata pysähdyspaikkaa Helsingissä.

Kirjoittanut Kati Jalagin

Siististä ja järjestyksessä olevasta varastosta löytää helposti tarvitsemansa tavarat. Varaston siivous kannattaa aloittaa tilan järjestyksen suunnittelulla. Kun tavarat on säilötty varastoon käytännöllisesti, ne ovat kätevästi saatavilla.

Tavarat fiksuun järjestykseen

Järjestyksen pito helpottuu, jos sijoitat varastoosi hyllyn, johon laitat pienemmät tarvikkeet. Jotta tavarat pysyvät puhtaina, voit laittaa ne eri kokoisiin pahvi- tai muovilaatikoihin. Seinillä voi hyödyntää naulakoita tai kattoon voi asentaa tangon, joista roikkuviin koukkuihin tai henkareihin voi ripustaa säilytyskasseja tai -pusseja. Kausitavarat, joita käytetään harvemmin, kannattaa sijoittaa hieman peremmälle, kun taas useammin käytössä olevat tavarat on hyvä sijoittaa siten, että ne ovat käden ulottuvilla.

Turhat tavarat kierrätykseen

Varastoa siivotessa on hyvä tarkistaa, ovatko kaikki säilötyt tavarat tarpeellisia. Ylimääräisestä tavarasta luopumalla vapautat tilaa varastoon. Hyväkuntoisen, mutta turhan tavaran voi antaa esimerkiksi sukulaisille ja ystäville, myydä kirpputorilla tai viedä kierrätykseen.

Jos varastossa on käyttökelvotonta tavaraa, se kannattaa lajitella. Vaikka itse tavara ei enää kelpaisi uudelleen käytettäväksi, sen sisältämät raaka-aineet voidaan vielä kierrättää. Lajittelemalla autat säästämään luonnonvaroja.

Varaston kevätsiivouksessa kannattaa hyödyntää HSY:n keräysautokiertuetta, joka starttaa 1. huhtikuuta. Käyttökelvottomat tavarat ja vaaralliset jätteet voi myös viedä HSY:n Sortti-asemalle. Ne palvelevat ympäri vuoden ja ottavat vastaan lähes kaikkia jätelajeja toisin kuin keräysautot, jotka keräävät vain kolmea jätelajia.

Lajittele etukäteen keräysautoon vietävät tavarat

Keräysautot kiertävät Helsingissä 27.5. asti ja pysähtyvät yli sadassa paikassa, joten romua ei tarvitse kuljetella pitkiä matkoja. Keräysautoihin voi tuoda maksutta metalliromua, sähkölaitteita sekä myös lähes kaikkea kodin vaarallista jätettä – esimerkiksi maalia, liuottimia, akkuja, energiansäästölamppuja ja siivouskemikaaleja.

Keräysautoihin vietävät tavarat kannattaa lajitella kotona etukäteen erillisiin kasseihin tai laatikoihin, joista ne on helppo purkaa kyseistä jätelajia keräävään autoon. Tässä lajitteluohje:

  1. Vaaralliset jätteet voi laittaa kassiin tai laatikkoon, tarvittaessa erikseen pakattuina. Voit kirjoittaa pakkauksen päälle, mitä ainetta sisällä on, mikäli hallussasi ei ole alkuperäistä pakkausta.
  2. Toiseen kassiin voi laittaa sähkölaitteet ilman pahvilaatikoita. Kahvinkeittimet tulee tuoda ilman lasista pannua ja pölynimurit ilman pölypussia.
  3. Kolmanteen kassiin voit lajitella metalliset tavarat.

HSY:n henkilökunta ottaa vastaan keräysautoihin tuotavat tavarat. Heidät tunnistaa HSY-turvaliivistä. Paikan päällä jokainen jätelaji laitetaan omaan autoonsa. Tarvittaessa voit kysyä lajitteluohjeita keräysautojen mukana kulkevalta ympäristöneuvojalta.

Katso HSY:n keräysautojen tarkat aikataulut, autojen pysähtymispaikat sekä lajitteluohjeet.

Lisätietoa Sortti-asemista.

Haluatko tiedottaa asukkaita keräysautoista? Klikkaa auki julistepohja ja kirjoita siihen lähimmät pysähdyspaikat ja ajankohdat. Sitten vain tulostus ja kiinnitys sopivaan paikkaan jätetilassa tai ilmoitustaululla. HSY kiittää avustasi!